15 Ιαν 2025
READING

Χαρτογράφηση αγοράς πληροφορικής: Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν το 2025

4 MIN READ

Χαρτογράφηση αγοράς πληροφορικής: Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν το 2025

Χαρτογράφηση αγοράς πληροφορικής: Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν το 2025

Μεγάλες προσδοκίες για το 2025 δημιούργησε ο χρόνος που μας πέρασε για την αγορά πληροφορικής, καθώς η αγορά έχει ανοίξει πολύ, έχουν δημιουργηθεί ισχυροί όμιλοι με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ όλες οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, κοιτώντας και εξαγορές.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ορίζοντα το 2029 θα κινηθεί σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας σε αξία τα 10,4 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 4,6% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019.

Υπολογίζεται ότι έως το 2026, ο τζίρος των βασικών «παικτών» του κλάδου της πληροφορικής συνολικά, θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, αν υπολογίσει κανείς ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος έχει δει μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως μετά τα κονδύλια του RRF.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα, οδηγώντας τη ζήτηση για καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες στο επόμενο επίπεδο, με τις εταιρείες να επιδιώκουν σημαντική ανάπτυξη στα μεγέθη, τα προϊόντα και τον τζίρο τους.

Πρωταγωνιστεί η αγορά του business software

Η αγορά του business software στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης των επιχειρήσεων για ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτοματοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών τους.

Κυρίαρχοι όμιλοι στην αγορά και που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια είναι δύο. Το νέο σχήμα Entersoft-Softone που προέκυψε μετά την εξαγορά της Entersfot από το Olympia Group και η Epsilon Net του Γιάννη Μίχου.

Η εξαγορά της Entersoft την περασμένη άνοιξη,  άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο χώρο. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την ενοποίησή τους αλλά και το νέο ΔΣ, το οποίο βρίσκει στη θέση του CEO τον Αντώνη Κοτζαμανίδη και αφήνει εκτός του Διευθύνοντα Σύμβουλο της SoftOne Πάνο Μαρτίνη.

Στόχος της ενοποίησης είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία εταιρεία, που θα αναπτύσσει ενιαία εργαλεία και κοινές λύσεις για τους πελάτες της και θα ανέλθει στην κορυφή του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Ο νέος οργανισμός διαθέτει ένα διευρυμένο portfolio λύσεων που αξιοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 90.000 πελάτες, ένα πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών, ενώ απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους. Ενώ οι δύο εταιρείες  θα εμφανίσουν τζίρο στα 120 εκατ. ευρώ και τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 34 εκατ. ευρώ.

Φυσικά αντίπαλο δέος η Epsilon Net, η οποία πλέον έχει βγει από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη δημόσια πρόταση που άσκησαν ο Γιάννης Μίχος, το General Atlantic και η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτό το σχήμα ο Γιάννης Μίχος διατήρησε το ποσοστό του στο 55,42% ενώ η General Atlantic, μέσω της Ginger Digital, κατέχει 29,58%. Η Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά θα αυξήσει το ποσοστό της από το 7,5% ( που έχει αποκτηθεί έναντι 30,446 εκατ. ευρώ πριν ενάμισι χρόνο) σε 15%.

Οι στρατηγικοί της στόχοι είναι η συνεχής βελτίωση και επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες ενώ η Epsilon Net ως όμιλος έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε έναν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025.

Η Unisystems, ο Φέσσας και ο Τσαμάζ

Η Unisystems είναι μία από τις κορυφαίες εν Ελλάδι τεχνολογικές εταιρείες, με παρουσία και εν εξελίξει έργα πληροφορικής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με τζίρο που ξεπέρασε τα 215 εκατ. ευρώ το 2023.

Μάλιστα, στη δύση του 2024, ο Θεόδωρος Φέσσας προχώρησε σε κίνηση-ματ, τοποθετώντας τον πρώην CEOτου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ ως πρόεδρο στην εταιρεία πληροφορικής.

H Unisystems θεωρείται η ναυαρχίδα του ομίλου Quest, ενώ το βλέμμα της διοίκησης στρέφεται στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Η εταιρεία έχει ήδη συμβασιοποιήσει σημαντικά δημόσια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετέχει με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε μεγάλα έργα πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα. Τα έργα αυτά έχουν αρχίσει να παράγουν έσοδα συνεισφέροντας το 37% των συνολικών εσόδων του Δημόσιου Τομέα, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενώ ταυτόχρονα το ανεκτέλεστο έργων αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις και λογισμικό που είναι συμπληρωματικό με τις δραστηριότητες της UniSystems, χωρίς να απορρίπτει κάποια κίνηση εξαγοράς το επόμενο διάστημα/

Παράλληλα, όπως έχει πει η διοίκηση της εταιρείας με CEO τον Γιάννη Λουμάκη, στο πλάνο υπάρχει η είσοδος στην αμυντική βιομηχανία και τα αμυντικά συστήματα.

Ανεβαίνουν και οι μικρότερες

Profile, Performance και Q&R αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν επίσης το 2025, με βασικό όπλο την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Q&R, έχοντας εφοπλιστικά κεφάλαια και έχοντας καταγράψει το 2024 μεγάλη άνοδο στο ΧΑ (από τα 0,68 ευρώ στις 29/12/2023 να εκτοξεύεται στα 1,4680 στις 5/4/2024 και να κλείνει το έτος στα 1,244 στις 31/12/2024) ενώ μπήκαν και για πρώτη φορά στην μετοχή θεσμικοί, κοιτά το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η Profile συνεχίζει δυναμικά αναπτύσσοντας νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κυρίως για τον τραπεζικό τομέα, ενώ και η Performance, άνοιξε τη πόρτα της Κύριας Αγοράς και κοιτάζει για εξαγορές εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.