Ο Γιώργος Ταβατίδης ανέλαβε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας του. Εξελίσσοντας το οικογενειακό οινοποιείο στην περιοχή της Αρέθουσας, στην ορεινή Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα αμπέλια που φύτεψε ο πατέρας του, Γιάννης Ταβατίδης ήταν το 1990. Πειραματίστηκε αρχικά με πολλές διαφορετικές ποικιλίες, θέλοντας να τις δοκιμάσει.
«Στην πορεία διαπίστωσε ότι μία από τις ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι το Μοσχόμαυρο, ενώ είχε φυτεύσει Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, οι οποίες δεν ήταν τόσο αναγνωρισμένες την εποχή εκείνη. Την ίδια περίοδο έγιναν και φυτεύσεις Ξινόμαυρου. Σήμερα Μοσχόμαυρο και Ξινόμαυρο αποτελούν τις δύο κύριες ερυθρές ποικιλίες του οινοποιείου Ταβατίδη και η Μαλαγουζιά με το Ασύρτικο τις δύο κυρίαρχες λευκές.
«Ο πατέρας είχε ως κύριο επάγγελμα αυτό του φαρμακοποιού. Διατηρούσε το φαρμακείο του στην Αρέθουσα, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το κρασί από αγάπη γι’ αυτό, φυτεύοντας τα πρώτα αμπέλια. Καθότι μεγάλωσα μέσα κι εγώ μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ασχολήθηκα με την οινολογία, ολοκληρώνοντας της σπουδές μου στη Γεωπονική στο Βόλο και στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στην οινολογία και την αμπελουργία στο Μονπελιέ της Γαλλίας. «Μπήκα στο επάγγελμα το 2010 μόλις τελείωσα το σχολείο, όταν και άρχισα να ασχολούμαι πιο επισταμένα, παράλληλα με τις σπουδές στη Γεωπονική», περιγράφει ο Γιώργος Ταβατίδης στο TheTotalBusiness.
Κρασιά ήπιων οινολογικών παρεμβάσεων
«Το 2021 ολοκληρώνοντας τις σπουδές και το στρατιωτικό μου αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά στην οινοποιία. Δημιούργησα κρασιά ήπιων οινολογικών παρεμβάσεων με ελάχιστα θειώδη. Αυτό που επιδιώκω σταθερά είναι να πραγματοποιώ ήπιες παρεμβάσεις, ‘πειράζοντας’ το κρασί όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι παρεμβάσεις είτε φτιάχνεται το κρασί στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Πελοπόννησο το κάνουν συχνά να μην ξεχωρίζει, καθότι με αυτόν τον τρόπο χάνει το χαρακτήρα του. Επιπροσθέτως το οινοποιείο δεν βρίσκεται σε μία περιοχή ΠΟΠ όπως το Αμύνταιο, η Γουμένισσα και η Νεμέα, όπου ένα τέτοιο γεγονός από μόνο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε οινοποιείο. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να αναδείξουμε τις δυνατότηες της περιοχής», προσθέτει ο οινοποιός.
Σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις είναι αρκετά μικρές, καθότι τα αμπέλια είναι ξερικά, και κινούνται περίπου στα 700 έως 800 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα. Μάλιστα μία χρονιά όπως το 2024 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι ποσότητες παρέμειναν κάτω από τα 500 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα.
Βασικός στόχος η διαφοροποίηση με τις ελληνικές ποικιλίες
Στόχος είναι η διαφοροποίηση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στις ελληνικές ποικιλίες, προκειμένου να μπορέσει να τις αναδείξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μεταπτυχιακό μου αφορούσε την αμπελογραφική περιγραφή στα γαλλικά, ενώ επιδιώκω σταθερά να προωθήσω τις ελληνικές και σπάνιες ποικιλίες. «Πρόσφατα έκανα κρασί από το Κονιάρικο, που είναι μία σπάνια ποικιλία της περιοχής των Σερρών και του Σοχού Θεσσαλονίκης. Επιδίωξή μου είναι να απευθυνθώ και σε αγορές του εξωτερικού, διαφοροποιούμενος με τις ελληνικές ποικιλίες και όχι αξιοποιώντας διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες αμέσως τίθενται σε σύγκριση με μεγάλες και εδραιωμένες οινικές αγορές του εξωτερικού. Το Κονιάρικο οινοποιήθηκε πειραματικά με μηδενικές παρεμβάσεις, καθότι τα σταφύλια ήταν πολύ καθαρά και δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση. Γι’ αυτό και δεν προστέθηκαν ζύμες ή θειώδη, με σκοπό τη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος. Εμφιαλώθηκαν περίπου 300 μπουκάλια, τα οποία προς το παρόν δεν προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση λόγω του μικρού τους αριθμού. Στόχος είναι να καλλιεργήσω και το Κονιάρικο τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της συγκεκριμένης ερυθρής ποικιλίας. Πρόκειται για ποικιλίες που ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες του Ικονίου εξ ου και το όνομα Κονιάρικο».
Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο Ταβατίδη πραγματοποιεί περιορισμένες εξαγωγές, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες διατίθενται κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά. Η συνολική παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 15.000 φιάλες ετησίως.
«Όραμά μου είναι εκτός από το Κονιάρικο που θέλω να αναπτύξω, να διατεθούν ποσότητες και στο εξωτερικό. Πρόσφατα δημιούργησα μία κάβα με την ονομασία Vino Vibes, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2024 στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Μέλημά μου είναι να κάνω πιο γνωστά τα κρασιά του οινοποιείου στους επισκέπτες που συγκεντρώνει η περιοχή στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στηρίζω όμως και τα τοπικά κρασιά κατά κύριο λόγο, καθώς υφίσταται ένα σταντ μόνο με αυτά της Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτω και ετικέτες οίνων από άλλες περιοχές της Ελλάδας».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.