«Ο τουρισμός στην Ελλάδα γνωρίζει άνθηση – και μαζί με αυτόν αυξάνεται η κίνηση στις αερομεταφορές. Το 2024 η χώρα κατέγραψε σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού». Όλα αυτά, δεν γράφονται εδώ, αλλά στον Γερμανικό τύπο, που μοιάζει να κάνει τρελή χαρά για τις τουριστικές επιτυχίες της Ελλάδας.
Ο Γερμανός ανταποκριτής Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα, περιγράφει για λογαριασμό του δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland, την συνεχή ραγδαία άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα, που οδηγεί και στην ευημερία των αερομεταφορών, απ την οποία επωφελείται ένας γερμανικός κολοσσός, η Fraport AG. Η Fraport Aktiengesellschaft, όπως είναι ολόκληρη η δυσκολούτσικη για εμάς, ονομασία της, δραστηριοποιείται στα εναέρια μέσα μεταφοράς και η έδρα της είναι στη Φραγκφούρτη. Ιδρύθηκε το 1924 με την ονομασία Südwestdeutsche Luftverkehrs AG, άλλαξε ονομασία το 2001, ωστόσο είναι γνωστή παγκοσμίως ως Fraport, σκέτο και καταλαβαίνουμε όλοι απ τις δύσκολές ολόκληρες λέξεις το γιατί. Έχει υπό την κατοχή της το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αλλά απλώνεται σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ αλλά και Ασιατικά κράτη, όπως η Κίνα, κατέχοντας κάποιο ποσοστό ή ακόμη και το 100%. Η Fraport δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015, όταν ιδρύθηκε η Fraport Greece, σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα και απασχολεί 100 άτομα. Μετά από διαγωνισμό απέκτησε από το Δημόσιο την διαχείριση 14 αεροδρομίων για τα επόμενα 40 έτη και από τις αρχές του 2017 ανέλαβε καθήκοντα. Διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και νησιωτικά αεροδρόμια σε τουριστικά κέντρα όπως εκείνα σε Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη και της Ζακύνθου. Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece κατόρθωσε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο της εταιρείας περιελάβανε άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 440 εκατ. ευρώ που είχε η εταιρεία, μεταμόρφωσε τα αεροδρόμια. Η επένδυση περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.
Και ενώ το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, που αποτελεί τη βάση της Fraport, κατέγραψε στους πρώτους εννέα μήνες του 2024 μείωση επιβατικής κίνησης κατά 14% σε σύγκριση με το 2019, που είναι η τελευταία χρονιά πριν την κρίση της πανδημίας και μέτρο σύγκρισης για τα αεροδρόμια παγκοσμίως, η Ελλάδα κατέγραψε νέα ρεκόρ. Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Fraport στην Ελλάδα αυξήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Νοεμβρίου κατά 6,4%, με τη χώρα, το 2024 να καταγράφει το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ με σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέπτες. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς, ο όγκος της κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας το 2024 ήταν κατά 18% υψηλότερος σε σχέση με το 2019 πριν από την κρίση. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, ανέφερε ετήσια αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 13% για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2024.Δικαίως λοιπόν, η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται βάζει τίτλο στο δημοσίευμα της πως «ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί, το ίδιο και τα αεροπορικά ταξίδια».
Πάντως το δημοσίευμα για το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, γνώρισε πολλές αναδημοσιεύσεις στο Γερμανικό διαδίκτυο και αναμεταδόθηκε και στην ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle. Αναφερθηκε, επίσης, πως περισσότεροι ταξιδιώτες στην Ελλάδα «έρχονται από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί. Η πλειοψηφία των τουριστών πηγαίνει στα ελληνικά νησιά, με την Κρήτη να είναι ο αγαπημένος προορισμός των Γερμανών, ενώ πολύ δημοφιλείς είναι επίσης η Ρόδος και η Κως. Στα νησιά των Κυκλάδων αντιθέτως φαίνεται να πηγαίνουν λιγότεροι τουρίστες σε σύγκριση με παλαιότερα – στη Μύκονο παρατηρείται μείωση των επισκεπτών εδώ και δύο χρόνια». Η μελέτη του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνει και σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρώντας αλλαγή στις προτιμήσεις των επισκεπτών όσον αφορά και την εποχή που επισκέπτονται τη χώρα. «Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο» αναφέρεται «οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα κατά 22%. Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου από την άλλη πλευρά σημειώθηκε κατά μέσο όρο αύξηση κατά 5% στους αριθμούς των επισκεπτών, με τα έσοδα να παρουσιάζουν μάλιστα μείωση. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντιθέτως ήρθαν στην Ελλάδα και πάλι σαφώς περισσότεροι τουρίστες». Το RND, εξηγεί πως αυτό γίνεται γιατί επισκέπτες αποφασίζουν να «αποφύγουν τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή εκείνη την εποχή οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως είναι υπερπλήρεις. Ένας άλλος λόγος είναι πιθανότατα και οι κλιματικές συνθήκες, αφού τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βίωσε ολοένα και συχνότερα, πιο έντονα και μεγαλύτερης διάρκειας κύματα καύσωνα.
Πάντως το να μεγαλώσει η τουριστική σεζόν και να επιμηκυνθεί η περίοδος που οι ταξιδιώτες επισκέπτονται τη χώρα, είναι το ζητούμενο και του ελληνικού τουρισμού, ώστε να περιοριστεί ο υπερτουρισμός και να αξιοποιηθούν περισσότερο οι δυνατότητες των ξενοδοχειακών μονάδων και κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.