10 Ιαν 2025
READING

Πράσινες ακρότητες στο Βέλγιο: «Φάτε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο»

5 MIN READ

Πράσινες ακρότητες στο Βέλγιο: «Φάτε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο»

Πράσινες ακρότητες στο Βέλγιο: «Φάτε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο»

Κάποιος σοφός, που δε θυμόμαστε τώρα, είχε πει πως φανατισμός είναι να διπλασιάζεις την προσπάθεια, ενώ έχεις ξεχάσει τον σκοπό! Μόνο έτσι, μπορεί να εξηγηθεί ή πράσινη ακρότητα του δήμου της Γάνδης στο Βέλγιο, που πρότεινε στους κατοίκους να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα τους, για να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων!

«Φάε το έλατο σου» και ανακύκλωσε

Όμορφη η Γάνδη, λοιπόν, με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, την αριστοκρατική της ατμόσφαιρα, την άφθονη σύγχρονη τέχνη, τα περήφανα αρχοντικά της, το κάστρο της, τις γοτθικές εκκλησίες! Είναι επίσης προπύργιο των οικολόγων, που περήφανοι για την πόλη τους και τη δική τους ποιότητα, μάλλον δείχνουν υπερβολικό ζήλο. Η Γάνδη τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε τα μέσα όλου σχεδόν του Δυτικού κόσμου, με την πρωτοφανή ανακοίνωση, στην οποία προχώρησε ο δήμος της στον επίσημο ιστότοπό του. Δεν έβαλαν τα «μικρά φαιά κύτταρά» τους να δουλέψουν, που θα έλεγε ο συμπατριώτης τους, ο δαιμόνιος Βέλγος ντεντέκτιβ Ηρακλής Πουαρό. Και έγιναν θέμα αστεϊσμού, για να το πούμε ευγενικά,  σε παγκόσμια εμβέλεια, αν και όχι και τόσο δικαίως όπως θα φανεί στο τέλος. Ο πράσινος και πολύ πολιτικώς ορθός, δήμος της πρωτεύουσας της Ανατολικής Φλάνδρας, πρότεινε στους κατοίκους της πόλης συνταγές μαγειρικής για να μη πάει χαμένο το χριστουγεννιάτικο τους έλατο και να το κάνουν «ανακύκλωση». Ως οικονόμοι οικολόγοι θέλησαν να περιορίσουν τη «σπατάλη» των τροφίμων, που έχει πραγματοποιηθεί στις γιορτές. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γάνδης, λοιπόν, ανάμεσα σ άλλα ενημέρωναν πως οι Σκανδιναβοί, που μάλλον πολύ υπολήπτονται οι Βέλγοι, συνηθίζουν να αποξεραίνουν τις βελόνες των ελάτων, τα οποία έχουν σε αφθονία για να φτιάξουν ένα είδος βουτύρου.

Τους επανέφεραν στην τάξη

Η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων δεν πολύ – εκτίμησε την πράσινη πρωτοβουλία του δήμου της Γάνδης και έκφρασε την αυστηρή αντίθεσή της. Ανακοίνωσαν πως τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ασφαλής για ανθρώπους ή ζώα. Δεν παρέλειψαν επίσης να πουν πως πιθανόν στην καλλιέργειά στα φυτώρια των ελάτων, να έχουν χρησιμοποιηθεί ζιζανιοκτόνα, που δεν είναι και ότι πρέπει για βουτυράκι. Όπως, ούτε τα χημικά επιβραδυντικά φωτιάς, που συνήθως ψεκάζονται τα δέντρα. Η κατανάλωση τέτοιων χημικών ουσιών, μπορεί να έχει  μοιραίες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Έκλεισαν την νευρικούλα, μπορούμε να πούμε, ανακοίνωση τους, οι υπεύθυνοι του επίσημου φορέα, λέγοντάς πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προωθηθεί ή να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην τροφική αλυσίδα. Τι την ήθελαν την γκουρμέ, οικολογική γαστρονομία, οι εργαζόμενοι του δήμου, που σε φαρμάκι τους γύρισε! Κάνανε την ανάγκη τρόπο και τα μπάλωσαν τα πράγματα όσο γίνονταν. Έτσι ο δήμος τροποποίησε την ανάρτησή του και ο προστακτικός τίτλος «Φάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο σου», έγινε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα τους»!

Η Σουηδία απαντά και θυμάται απ το 1700, τον βασιλιά της

Έφτασαν τα νέα στη Σουηδία και πήραν θέση οι σοφιστικέ γευσιγνώστες της Στοκχόλμης, που τα πιο διάσημα φαγητά τους, είναι η παστή ρέγκα και το πατέ ταράνδου – από ασιτία θα πεθάναμε, αν όχι απ τα χιόνια, έτσι και μας έριχνε η ζωή εκεί!  «Τρώγονται! πως δεν τρώγονται οι βελόνες του άγριου έλατου», είπαν και ελάλησαν, δίνοντας τα γευστικά τους φώτα στους αδαείς Βέλγους που μασώντας σοκολάτες και ζαχαρωτά και δαντέλες της Μπριζ τη βγάζουνε. Γίνονται και ωραιότατο αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι. Όχι, όχι, όμως! Δεν τρώγονται οι βελόνες αυτές των χριστουγεννιάτικων ελάτων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη και στα δέντρα αυτά μάλλον έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, άρα ο μεζές παίζει να ναι και τοξικός για τον άνθρωπο. Οι Σουηδοί πάντως, μας ειπανε, πως στα χωριά, συνηθίζουν να μαζεύουν τις βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες, τον Μάιο, όμως, ή άντε τον Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές. Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν για αφεψήματα, ως καρύκευμα ή για να αρωματίσουν το αλκοόλ, όπως στα σναπς. Η Σουηδή τοξικολόγος στην κρατική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων  Ανελί Βίντενφαλκ, έκανε ιστορικές αναφορές, λέγοντας πως υπάρχουν στην πατρίδα της μπίρες από έλατο, τις οποίες παρασκεύαζαν οι Βίκινγκς πριν από χίλια χρόνια και πως οι στρατιώτες, την εποχή του βασιλιά και ήρωα της Σουηδίας, Καρόλου ΙΒ γνώριζαν ότι τα βλαστάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, έκαναν καλό στην υγεία. Βέβαια εκείνα τα χρόνια, περίπου στο 1700, ούτε σε γεύσεις, αλλά ούτε και σε διασκέδαση ήταν πρωτοπόροι οι Σουηδοί. Ο Κάρολος ΙΒ, για παράδειγμα, στον ελεύθερο χρόνο του και στο τσακίρ κέφι, κυνηγούσε αρκούδες με ένα ξύλινο δίκρανο, κολυμπούσε σε παγωμένα νερά, έσκαζε τα άλογά του στο τρέξιμο και διοργάνωνε ψευτομάχες, όπου τόσο αυτός όσο και οι φίλοι του κινδύνευαν να σκοτωθούν αναμεταξύ τους.

Συνταγή για βελόνες χριστουγεννιάτικου δέντρου με πέστο και ανθό αλατιού

Παρ όλα αυτά σε μια πρόχειρη περιήγηση στο διαδίκτυο βρήκαμε πολλές συνταγές μαγειρικής για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε πολλές γαστρονομικές σελίδες. Και επειδή έχει και ένα δίκιο, τελικά, ο δήμος της Γάνδης ξεχωρίσαμε τη σελίδα γευσιγνωσίας της Ιμογένη Τινκλ, με ίδιο τίτλο: «Φάε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου» – εσύ να το φας κυρία Ιμογένη μας! Η σεφ μάλιστα, προτείνει μια συνταγή για το χριστουγεννιάτικο δέντρο με αλάτι και το πέστο να γλείφουμε τα δάχτυλα μας! Κι άμα δε μας αρέσει αυτό, να κάνουμε τις βελόνες του έλατου με κρέας και μανιτάρια ή να τις φτιάξουμε μαρμελάδα μαζί με σαγκουίνια. Μάλιστα, επειδή έχουν μια υπέροχη ζουμερή γεύση μπορούμε να τις βάλουμε στα τουρσιά,  ακόμα και στο μέλι μας για να αρωματιστεί. Μόνο μη μπει στους υπέρ – πολιτισμένους Ευρωπαίους καμία ιδέα για τα τριαντάφυλλα και μας ζητάνε να μασάμε τ αγκάθια, σα πασατέμπο!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.