09 Ιαν 2025
READING

Γιατί ο κλάδος υγείας «καίει» τις ασφαλιστικές εταιρείες

5 MIN READ

Γιατί ο κλάδος υγείας «καίει» τις ασφαλιστικές εταιρείες

Γιατί ο κλάδος υγείας «καίει» τις ασφαλιστικές εταιρείες

Καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται πως έχει εξελιχθεί το ζήτημα των αυξήσεων στα συμβόλαια υγείας, τα οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 2025 μπορεί να φτάσουν ακόμα και το +20%.

Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας έχει γίνει πλέον βασικό θέμα συζήτησης στο Μαξίμου, καθώς οι υπερβολικές ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους ασφαλισμένους, οι οποίοι κατηγορούν τις ασφαλιστικές για αθέμιτες πρακτικές, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα συμβόλαιά τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Θέση για το θέμα έχει πάρει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να φέρνει σε λίγες ημέρες το ζήτημα στη Βουλή, με τον ίδιο να λέει ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβάλλουν εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων».

Η υγεία καίει τις ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν βρεθεί στα…σχοινιά το τελευταία διάστημα, ψάχνουν να βρουν τρόπους να αντιστρέψουν την κατάσταση, καθώς ήδη έχουν χάσει πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως στα μακροχρόνια συμβόλαια, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στον κλάδο υγείας, βλέποντας σημαντικές απώλειες στα έσοδά τους.

Όπως λένε πηγές, σχεδόν 80.000 ασφαλισμένοι έχουν εγκαταλείψει τα συμβόλαια υγείας ενώ άνθρωποι της αγοράς καταγγέλλουν ότι το γεγονός ότι δύο επιχειρήσεις ελέγχουν το 80% των ιδιωτικών νοσοκομείων, έχει άμεσο αποτέλεσμα στον καθορισμό των τιμών, καθιστώντας τα νοσήλια από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με ασφαλιστικές πηγές, έρχονται καθώς τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν «Ιατρικό Πληθωρισμό», αφού το κόστος έχει ανέβει τα δύο τελευταία χρόνια.

Ωστόσο ακόμα και τώρα υπάρχουν οι «φωνές» που λένε ότι η έκθεση του ΙΟΒΕ δεν είναι αντικειμενική και δεν «δικαιολογεί» τις τόσο μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Οι ασφαλιστικές απαντούν ότι δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας αλλά τις πληρώνουν. Πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν. Ενώ αναφέρουν ότι από το 2022, με την έξοδο από την πανδημία, και μετά παρατηρείται σημαντική αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης υγείας (Μελέτη ΙΟΒΕ, 2022 και 2023).

Όπως αναφέρει η Ένωση, οι ασφαλιστικές εταιρίες, βάσει του αυστηρού ευρωπαϊκού πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ, οφείλουν να διασφαλίζουν επαρκή ασφάλιστρα για την κάλυψη των κινδύνων που αναλαμβάνουν ανά πάσα στιγμή και με πληρότητα. Προχωρούν σε απολύτως αναγκαίες αυξήσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες αποζημιώσεις υγείας και στα λοιπά έξοδα της ασφάλισης.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κλάδος υγείας λειτουργεί με ζημιές (Δείκτης Ζημιών + Εξόδων 2020: 101,1%, 2021: 99,9%, 2022: 108,6%, 2023: 112,9%). Ο Δείκτης Ζημιών + Εξόδων (δηλαδή, αποζημιώσεις + έξοδα  λειτουργίας εταιρίας+ αμοιβές διαμεσολαβητών / ασφάλιστρα) εκφράζει τη σχέση μεταξύ αφενός των αποζημιώσεων και του συνόλου των εξόδων και αμοιβών που καταβάλλονται και αφετέρου των ασφαλίστρων που εισπράττονται. Όταν υπερβαίνει το 100%, ο κλάδος λειτουργεί με ζημιά, καθώς το άθροισμα των αποζημιώσεων, εξόδων και αμοιβών ξεπερνά τα έσοδα, εμφανίζοντας ζημιές.

Όπως αναφέρουν συχνά στελέχη της αγοράς, το πρόβλημα είναι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. «Εάν δεν αλλάξουν σημαντικά πράγματα στο ελληνικό σύστημα υγείας δεν μπορούμε να μιλάμε για φρένο στις αυξήσεις των ασφαλίστρων».

Την Τρίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι γίνεται κουβέντα για την βελτίωση της κατάστασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις.

Τι καταγγέλλει το ΕΚΠΟΙΖΩ

Το ΕΚΠΟΙΖΩ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υπέρογκες και καταχρηστικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων υγείας, κατηγορώντας τις εταιρείες για αθέμιτες πρακτικές που εξασθενούν τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι είναι φανερός ο σκοπός τους να υποχρεώσουν τους ασφαλισμένους που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια υγείας να τα εγκαταλείψουν ώστε να μην έχουν την προστασία που τους αναγνωρίζουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν καταχρηστικές τις αυξήσεις αυτές.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ, τα μακροχρόνια συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023. Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι σήμερα καταναλωτές (συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεούμενα) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι προτάσεις της Ένωσης

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, την Τρίτη με ανακοίνωσή της παραδέχθηκε το πρόβλημα των αυξήσεων ενώ πρότεινε λύσεις για το φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Μεταξύ άλλων πρότεινε την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Την γενίκευση της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ξανά στην επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ζήτησε και την επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.