09 Ιαν 2025
READING

Υψηλές προσδοκίες για τις λειτουργικές μαρίνες της χώρας

4 MIN READ

Υψηλές προσδοκίες για τις λειτουργικές μαρίνες της χώρας

Υψηλές προσδοκίες για τις λειτουργικές μαρίνες της χώρας

Έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ σημειώνεται ότι καταγράφουν ετησίως οι λειτουργικές μαρίνες της χώρας, με τις προοπτικές ανάπτυξης ενός ευρύτερου δικτύου αξιοποιημένων μαρινών να δημιουργούν προσδοκίες για ακόμη υψηλότερα κρατικά έσοδα και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Σήμερα, χωροθετημένες είναι 150 μαρίνες, αλλά λειτουργούν ποιοτικά οι 30, καθώς 66 υπολειτουργούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι μαρίνες παρουσίασαν αυξημένες πληρότητες, κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2024 παρατηρήθηκε παράταση της επισκεψιμότητας από διερχόμενα σκάφη. Το 77% περίπου των οργανωμένων θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα εκπροσωπείται από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας, που αποτελείται σήμερα από 24 μέλη με συνολικά 8.500 θέσεις ελλιμενισμού για πλοία αναψυχής. Στο πλαίσιο αναβάθμισης του δικτύου μαρινών, το υπουργείο Τουρισμού έχει δημοσιεύσει πρόσκληση αναβάθμισης των τουριστικών λιμένων σε όλη την Ελλάδα. Στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θέλουν να έχουν υποβληθεί 41 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περί τα 182 εκατ. ευρώ, ζήτηση που υπερβαίνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Μέχρι το τέλος του 2024 είχαν εγκριθεί 11 αιτήσεις ενίσχυσης για τις μαρίνες Λαυρίου, Αγίου Κοσμά, Ρόδου, Λευκάδας, Ζέας, Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας, Σκοπέλου, τις δύο της Πρέβεζας, καθώς και για τον τουριστικό λιμένα που βρίσκεται σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

Το υπάρχον δίκτυο

Στις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας, από άποψη τζίρου, συγκαταλέγεται η μαρίνα Φλοίσβου, η οποία έχει μισθωθεί μακροχρόνια στη Lamda Development, ενώ έως το 2020 στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχε η τουρκική Dogus. Οι πωλήσεις των μισθωτών καταστημάτων της μαρίνας διαμορφώθηκαν το 2023 σε 108 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από τον ελλιμενισμό των σκαφών να υπολογίζονται σε περίπου 23 εκατομμύρια το 2024. Από το προηγούμενο καλοκαίρι λειτουργεί παρακείμενα στον Αστέρα Βουλιαγμένης η μαρίνα, η οποία ανήκει στην αραβικών συμφερόντων AGC Equity. Πλέον, η Astir Marina έχει συνολική έκταση περίπου 52.000 τετραγωνικών μέτρων και η συνολική επένδυση για το έργο ανήλθε στα 53 εκατομμύρια ευρώ, που ολοκληρώθηκε αφού είχε περάσει διά πυρός και σιδήρου, με τις προσφυγές των κατοίκων να στέλνουν την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην Αττική λειτουργεί επίσης η μαρίνα Ζέας, με 670 θέσεις ελλιμενισμού, που είναι μέλος του ομίλου D-Marin (της CVC Capital) με την ΕΤΑΔ να συμμετέχει με μερίδιο 25%. Συμφερόντων της CVC Capital είναι και η μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα, η πρώτη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες με 1235 θέσεις ελλιμενισμού, όπως επίσης και η μαρίνα Λευκάδας. Ο Τούρκος επιχειρηματίας Ράχμι Κοτς ελέγχει τη μαρίνα Μυτιλήνης, μέσω της Setur Marinas, σε κοινοπραξία με την FF Group. Σημειωτέον ότι η Setur έχει 20% μερίδιο αγοράς στην Τουρκία, όπου ελέγχει 11 μαρίνες. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, η μαρίνα Λέρου διαθέτει 220 θέσεις ελλιμενισμού και είναι η πρώτη μαρίνα και επισκευαστική ζώνη που δημιουργήθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ ανήκει στον Νικόλα Καλαντζόπουλο. H μαρίνα Αθηνών στο Νέο Φάληρο ανήκει στην Άβαξ, η μαρίνα Λαυρίου είναι συμφερόντων της Olympic Marine του Γιώργου Προκοπίου, ενώ λειτουργική είναι και η μαρίνα του Πόρτο Καρράς στο πεντάστερο συγκρότημα της Χαλκιδικής.

 Οι νέες επενδύσεις

Την παρουσία της στις μαρίνες ενισχύει η Lamda Development, καθώς έχει υπογράψει την παραχώρηση της μαρίνας Κέρκυρας. Η επένδυση θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ για το στο οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί εφάπαξ με την έναρξη της παραχώρησης και τα έργα για την ανάπτυξη. Περίπου 25 εκατομμύρια θα δαπανήσει η Lamda και για την αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, η οποία θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού έως 300 σκαφών. Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και αναβαθμίζεται μέσω επένδυσης 100 εκατομμυρίων της Reds του Ελλάκτωρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κτιριακή ανάπτυξη περίπου 18.500 τ.μ. θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές που έχουν στόχο να την αναβαθμίσουν σε προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Την αναβάθμιση της μαρίνας Ρόδου με προϋπολογισμό 220 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζουν Αμερικανοί επενδυτές, ωστόσο ο κυκεώνας προσφυγών και αντιδράσεων από τοπικούς φορείς δυσχεραίνει την υλοποίησή του έργου. Το σχήμα των D-Marin – ΤΕΜΕΣ, που έχει υπογράψει την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, θα προχωρήσει σε έργα 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος ξεκινούν και οι εργασίες για την αναβάθμιση της μαρίνας Ναυπλίου από την ΤΕΚΑΛ.

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ προωθεί η εταιρεία A1 Yacht Trade στη μαρίνα Αργοστολίου, ενώ, τέλος, η μαρίνα στο Elounda Hills, θεμελιώθηκε πέρσι από τη Mirum του Βιτάλι Μπορίσοφ που επενδύει στο ομώνυμο συγκρότημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.