Πολύπλοκες διακρατικές σχέσεις Ιστορίας, εθνικής κυριαρχίας, αποικιοκρατίας, διπλωματίας, πολιτικού πολιτισμού και λίγο -ή πολύ- ιμπεριαλισμού και τραμπουκισμού! Και εθνόσημα, βασιλικά στέμματα, μικρούλες πολυπόθητες βραχονησίδες, καλό καναδέζικο ουίσκι, μεθυστικά σναπς, Ινουίτ και επειδή, παντού, υπάρχει ένας μύθος, ε, πως να λείπει ο Ντόναλντ Τραμπ! Αυτές είναι οι αρκτικές ιστορίες, που μαίνονται όσο οι χειμωνιάτικες χιονοθύελλες σε παγωμένες ακτές.
Ο Πόλεμος του Ουίσκι και των Σναπς
Ήτανε 1984, όταν ένα άγονο νησάκι, ένα παγωμένος, γυμνός βράχος μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στη μέση ενός παγωμένου καναλιού της Αρκτικής, έγινε το πολυπόθητο μήλο της Έριδος, μεταξύ του Καναδά, στην Αμερικανική ήπειρο και της ευρωπαϊκής Δανίας. Η βραχονησίδα Χανς ή Ταρτουπαλάκ στα Γροιλανδικά, δεν κατοικείται, αν και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούταν, από τους αυτόχθονες Ινουίτ, για εποχιακό ψάρεμα. Το 1880, η Καναδική Hudson’s Bay Company αγόρασε τη βραχονησίδα, αν και αυτή, σύμφωνα με την Δανία ήταν ζωτικής σημασίας για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της διπλανής μεγάλης Γροιλανδίας, που αν και πλέον αυτοδιοικείται, συνεχίζει να ανήκει στη Δανία! Και οι δύο πλευρές θεωρούσαν πως η άγονη, μικρούλα βραχονησίδα είναι δικαιωματικά δικιά τους. Το 1984, λοιπόν, Καναδοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στη νήσο – ας τη πούμε, από καλοσύνη!- Χανς, σήκωσαν την Καναδική σημαία και άφησαν ένα μπουκάλι, καλό καναδικό ουίσκι, απ αυτά με το κριθάρι και τοκαλαμπόκι από δρύινα βαρέλια. Λίγο καιρό αργότερα, κατέφθασε στο βραχονήσι ο τότε Δανός Υπουργός Υποθέσεων της Γροιλανδίας. Κατέβασε την καναδική και σήκωσε τη δανική σημαία, αφήνοντας ένα μπουκάλι σναπς και μια κάρτα που έγραφε καλλιγραφικά: «Καλώς ήρθατε στο νησί της Δανίας»!
Ασκήσεις λεπτής διπλωματίας, με χιούμορ όσο πρέπει
Αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία πολέμου, έγινε από τις δυο υψηλού πολιτισμικού και πολιτικού επιπέδου χώρες μια ευγενής άσκηση, λεπτής διπλωματίας, που Καναδοί και Δανοί αξιωματούχοι, πηγαινοέρχονταν στο νησί και ενάλλασσαν τις σημαίες, ανταλλάσσοντας ουίσκι και σναπς. Όλοι έπιναν τα ποτά των άλλων, πάντως. Οι διπλωμάτες συχνά, επεδείκνυαν χιούμορ, αλλά δεν υποχωρούσαν. Και τα δύο κράτη έχουν φιλικούς όρους και είναι, επίσης, ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ. Καναδοί και Δανοί πολίτες, δεν παρέλειπαν να πληρώνουν διαφημιστικές καταχωρήσεις στη Google για να προωθούν το ότι η βραχονησίδα Χανς ανήκει στη χώρα τους. Ταυτόχρονα μια ομάδα εργασίας και απ τις δυο χώρες, πέρασε χρόνια για να καταλήξει σε συμφωνία, που χώριζε το μικροσκοπικό νησί στη μέση, τερματίζοντας το Πόλεμο του Ουίσκι ή των Σναπς, στα 2022.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία σα να ναι βίλα στο Μαϊάμι!
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, όμως, φαίνεται να δυναμιτίζει κάθε πολιτισμένη συμπεριφορά στην περιοχή, όχι μόνο με την προοπτική δασμών, αλλά και γιατί ανέφερε ξανά τον περασμένο μήνα ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία! Με ανάρτησή του στο Truth Social χαρακτήρισε την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του νησιού «απόλυτη αναγκαιότητα» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί κατά την πρώτη του θητεία. Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με έκταση πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σπάνια ορυκτά. Αυτοί οι πόροι, μαζί με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση στην Αρκτική, καθιστούν τη Γροιλανδία κρίσιμο γεωπολιτικό «περιουσιακό στοιχείο». Η αμερικανική στρατιωτική βάση Pituffik Space Base, που βρίσκεται στο νησί, είναι στρατηγικής σημασίας για αποστολές αντιπυραυλικής άμυνας και διαστημικής επιτήρησης. Η βάση κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παραμένει κλειδί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεντε, ο οποίος μάλλον σκέφτηκε «βρε που μπλέξαμε, στα καλά του καθουμένου», ξεκαθάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ και στις αμερικανικές βλέψεις πως «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση!
Ο βασιλιάς της Δανίας όλο φαρμάκια καταπίνει
Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας, τώρα, ένιωσε να τον ζώνουνε τα κόκκινο – μπλε – άσπρα φίδια και θα σκέφτηκε πως έχει χώρο και για άλλο ένα αστεράκι στην σημαία των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεντε, που είναι παλιός μας γνώριμος, εδώ και μια παράγραφο, κατηγόρησε, όμως, πριν από λίγο καιρό τη Δανία για γενοκτονία, όταν επέβαλε αναγκαστική αντισύλληψη στις Ινουίτ γυναίκες, τη δεκαετίας του 1960 και του ’70 και μάλλον ένα δίκιο το έχει. Στην ομιλία του για το 2025, αναφέρθηκε στις εκκλήσεις για ανεξαρτησία της Γροιλανδίας από τη Δανία και ζήτησε να αφαιρεθούν τα «δεσμά της αποικιακής εποχής» από τη χώρα του, απ όλους! Τι να σου κάνει και ο βασιλιάς Φρειδερίκος και από που να προφυλαχθεί πια! Πιάνει κι αυτός και μετά από πέντε αιώνες, αλλάζει το εθνόσημο και εκεί που είχε ως φιλενάδες κάτι κορώνες – σύμβολα των δεσμών Σουηδίας – Νορβηγίας – Δανίας, κοτσάρει μια αρκούδα για την Γροιλανδία και ένα κριάρι για τις νήσους Φερόε, τόσο μεγάλα που είναι σχεδόν σε φυσικό μέγεθος.
Μπορεί οι Γροιλανδοί να μιλάνε για αποικιοκρατία, μα έχουν και οι Δανοί μειονότητα στο Νότιο Σλέσβιχ!
Με τη σειρά του, ο βασιλιάς Φρειδερίκος, στη δική του ομιλία για το 2025, τόνισε με νόημα: «Είμαστε όλοι ενωμένοι και ο καθένας μας δεσμεύεται για το βασίλειο της Δανίας. Από τη δανέζική μειονότητα στο Νότιο Σλέσβιχ – που βρίσκεται ακόμη και έξω από το βασίλειο – και μέχρι τη Γροιλανδία. Ανήκουμε όλοι μαζί». Κάπου εδώ, με συντριβή θα παραδεχτούμε πως δεν έχουμε ιδέα τι είναι το Νότιο Σλέσβιχ, που έχουν μάλιστα μειονότητα οι Δανοί! Στο Google -χίλια ευχαριστούμε!- όμως, βρήκαμε πως το Σλέσβιχ είναι μια πόλη 27.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και στο μεσαιωνικό Δουκάτο του Σλέσβιχ κοντά στο Κίελο, όπου κάποτε ήταν εκεί Βίκινγκ και που μετα οι δούκες του έγιναν υποτελείς των Δανών ηγεμόνων και έγινε και ένας Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος, το 1721, μα προσαρτήθηκαν στην Πρωσία το 1864. Ε, το θυμήθηκε αυτό, 161 αργότερα ο Φρειδερίκος και πολύ κατάκαρδα το πήρε.
Ο Τραμπ θέλει και τον Καναδά ως 51η πολιτεία!
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, αποφάσισε να κάνει πλακίτσα στους Καναδούς υπονοώντας και για αυτούς, πως θα γίνουν η 51η πολιτεία της Αμερικής και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ακόμα, που δεν είχε παραιτηθεί, του Καναδά, τον αποκαλούσε «κυβερνήτη Τζάστιν Τριντό». Και ενώ αξιωματούχοι από την Οτάβα και από πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταλλάσσουν σημειώσεις για το πώς να διαχειριστούν μια νέα περίοδο με τον Αμερικανό πρόεδρο, το περιοδικό Economist, βρήκε λύση για όλα. Είδε τον υψηλό πολιτισμό που επέδειξε Καναδάς και Δανία, στο Πόλεμο του Ουίσκι, βλέπει και τον Τραμπ που θέλει άλλα κράτη, τρολάρει κάποια άλλα και δεν δείχνει να σέβεται και να φοβάται τίποτα και κανέναν, παρ εκτός απ την Μελάνια και αυτήν ίσως. Πρότεινε λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσκαλέσει τον Καναδά να γίνει το 28ο μέλος της! Μια χαρά! Να άλλο ένα κράτος από άλλη ήπειρο, να συμμετέχει στην Eurovision, μαζί με την Αυστραλία!
Στα σοβαρά πάντως και να μας συμπαθάτε για το ίσως άκαιρο χιούμορ, μα τέτοιος μύλος, τόση ανακατωσούρα και ένταση, είχε πολλές δεκαετίες να σημειωθεί εκεί, στις παγωμένες αρκτικές χώρες!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.