08 Ιαν 2025
READING

Χιλιάδες ελληνικές εταιρείες ευημερούν στη Ρουμανία

4 MIN READ

Χιλιάδες ελληνικές εταιρείες ευημερούν στη Ρουμανία

Χιλιάδες ελληνικές εταιρείες ευημερούν στη Ρουμανία

Οι Έλληνες βρίσκονταν σχεδόν πάντα στην Ρουμανία. Είναι, εκεί από τον 7ο αιώνα π.Χ., όταν οι  Μιλήσιοι ίδρυσαν στις εκβολές του ποταμού Ίστρου, του σημερινού Δούναβη την αποικία, την Ίστρια, πρώτη από πολλές που ακολουθήσαν και έφτιαξαν την συμμαχία το «Κοινόν των Ελλήνων».

Η ρωμαϊκή εποχή με ελληνική σημαντική, τα βυζαντινά χρονιά, οι Φαναριώτες που ήταν ουσιαστικά οι κυβερνήτες της Ρουμανίας για δεκαετίες, οι Φιλικοί που βρίσκονταν στις μεγάλες πόλεις, η Βλαχία και οι Έλληνες ηγεμόνες και άρχοντες, ο κοινός αγώνας κατά την οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις κοντά στο Δούναβη και εφημερίδες ελληνόφωνες και σχολεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Προπολεμικά φτάνουν τους 100.000 και κυριαρχούν στην οικονομική ζωή των μεγάλων πόλεων και στον εφοπλισμό. Το σοβιετικό καθεστώς, ο επαναπατρισμός Ελλήνων και το σήμερα!

Ελληνικές εταιρείες με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 5,8 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, βρίσκεται πάντα εκεί και είναι στην 5αδα των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία. Η Ολλανδία, η  Γερμανία, η Αυστρία είναι μαζί με την Ελλάδα οι κυριότερες επενδύτριες στη χώρα των κάστρων, των Καρπαθίων, του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου 2.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 5,8 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ς 20.000 θέσεις εργασίας. Η δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών εντοπίζεται πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, δομικών υλικών, ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, τροφίμων και ποτών, τραπεζικών δραστηριοτήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και τεχνολογίας της πληροφορίας & ψηφιακής μετάβασης.

Τα χρόνια της βαναυσότητας

Η λατινόφωνη, ανάμεσα σε σλαβόφωνες χώρες γύρω της, Ρουμανία πήρε το όνομα της από το λατινικό romanus, που θα πει «πολίτης της Ρώμης». Μετα τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε σοσιαλιστική δημοκρατία και μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το καθεστώς του Νικολάι Τσαουσέσκου στην κομμουνιστική Ρουμανία ήταν ένα κλειστό σύστημα με απόλυτη επιτήρηση από την τρομακτική μυστική αστυνομία, την Ασφάλεια. Είχε μισό εκατομμύριο πληροφοριοδότες στη χώρα των 22 εκατομμυρίων!  Οργουελικά εφιαλτικό το κράτος υπήρξε βάναυσο και άγριο με τους πολίτες. Είχε ιδιαιτερότητα ο ρουμανικός κομμουνισμός επί Νικολάε Τσαουσέσκου. Ήταν δεδομένη η αποστασιοποίηση της Ρουμανίας από τη Μόσχα, αλλά και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τον δυτικό κόσμο και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού με καπιταλιστικό χρήμα, δηλαδή, με δάνεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε στο εσωτερικό  η επιβολή μιας σκληρής δικτατορίας με τη διαιώνιση της σταλινικής προσωπολατρίας. Ακόμη, με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας ο Τσαουσέσκου κατάφερε το 1987 να εξοφλήσει το εξωτερικό χρέος, αλλά με το κόστος της εξαθλίωσης, της πείνας, ακόμα και του θανάτου των Ρουμάνων. Ακόμα αναζητούν το γιατί οι ιστορικοί, τα μουσεία και όλοι οι Ρουμάνοι, που δεινοπαθήσαν μέχρι  το 1989, όταν έκαναν τη μοναδική επανάσταση, στις χώρες του ανατολικού μπλοκ και όπου ο δικτάτορας, μαζί με τη γυναίκα του, την Έλενα Τσαουσέσκου, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Η Ρουμανία ως «η Τίγρης της Ανατολικής Ευρώπης».

Μετά η Ρουμανία έγινε ημιπροεδρική δημοκρατία και ανοίχθηκε στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδίωξε σχέσεις, κυρίως, με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Τη δεκαετία του 2000 η ​​Ρουμανία πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και κέρδισε τον τίτλο  «η Τίγρης της Ανατολικής Ευρώπης». Το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε καθώς η χώρα μείωσε με επιτυχία την εσωτερική φτώχεια και δημιούργησε ένα λειτουργικό δημοκρατικό κράτος. Ωστόσο η ανάπτυξη της Ρουμανίας υπέστη σημαντική κάμψη κατά την ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 που την υποχρέωσε να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στα τέλη του 2013, ο Economist ανέφερε ότι η Ρουμανία εμφάνισε και πάλι έντονη οικονομική ανάπτυξη στο 4,1% εκείνο το έτος, με τους μισθούς να αυξάνονται γρήγορα και με χαμηλότερη ανεργία από ότι στη Βρετανία. Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε εν μέσω κυβερνητικών φιλελευθεροποιήσεων με το άνοιγμα νέων τομέων στον ανταγωνισμό και στις επενδύσεις – κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Το 2016 ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης κατέταξε τη Ρουμανία ως έθνος της «Πολύ Υψηλής Ανθρώπινης Ανάπτυξης». Γίνανε μετανάστες και σκόρπισαν στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η ρουμανική διασπορά υπολογίζεται σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα. Σήμερα έχουν οικονομία που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και είναι παραγωγός και εξαγωγές μηχανών και ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτοντας επιχειρήσεις όπως η Dacia και η Petrom.

Παράλληλη ιστορική πορεία

Με κοινή ιστορία, με παρουσία στη σημερινή παραθαλάσσια περιοχή της Ρουμανίας εδώ και 3.000 χρόνια και με δεδομένο πως δεν πολεμήσαμε ποτέ μεταξύ μας. Με τους Έλληνες να διαπρέπουν εκεί, εδώ και αιώνες. Με το εμπόριο, τις τράπεζες, τα καραβιά, τα εμπορεύματα, τη παραγωγή της Ρουμανίας να περνά και απ τα χέρια Ελλήνων, πριν την εγκαθίδρυση του κουμμουνισμού και τους περισσότερους από τους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας, τους Αβέρωφ, Σίνα, Συγγρό, να έχουν πάντα δραστηριότητα στη Ρουμανία…

…Με τους συγχρόνους Έλληνες επιχειρηματίες να συνεργάζονται εκεί και πάλι με τους καλύτερους όρους…  ε,  μάλλον οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι, μοιάζουμε περισσότερο από όσο είχαμε ποτέ υποψιαστεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.