03 Ιαν 2025
READING

Να, γιατί αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου

10 MIN READ

Να, γιατί αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Να, γιατί αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Κάποιες χώρες σ αυτό το κόσμο, έχουν σχεδιάσει καλά τα  χρηματοοικονομικά  και τα φορολογικά τους συστήματα, ώστε να προσελκύουν διεθνείς επενδύσεις, ευφυές εργαζομένους και μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις. Άλλα κράτη πάλι, έχουν την ευλογία πολύτιμων και περιζήτητων μεταλλευμάτων και πόρων στη γη τους και κάποια επένδυσαν στο να αποκτήσουν φήμες σε επιχειρήσεις όπως τα τυχερά παιχνίδια.

Μέσα σε ένα επισφαλές, ρευστό, συχνά αβέβαιο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, οι πλούσιες χώρες, παραμένουν τέτοιες, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε παγκοσμίως μετά την Πανδημία, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας για όλους, αύξηση των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου και το Ισραήλ κυνηγά τη Χαμάς μέσα απ το πληθυσμό της Παλαιστίνης, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο και την ενέργεια. Μα, η πανδημία, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η γεωπολιτική αναταραχή μετά βίας έχουν γίνει αισθητά στα δέκα πιο πλούσια κράτη του κόσμου και στο πλούτο τους.

Οι 10 πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο

  1. Νορβηγία

Πολύ Βόρεια, συχνά παγωμένη, μικρή, με πληθυσμό 5.571.634 κατοίκων, η Νορβηγία είναι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης και ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο εκτός της Μέσης Ανατολής, ενώ επωφελείται  δεκαετίες τώρα, από την αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Η Νορβηγία έχει ακόμα εκτεταμένα αποθέματα φυσικού αερίου, ορυκτών, ξυλείας, αλιευμάτων και υδάτων.  Το κρατικό περιουσιακό ταμείο έχει 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ακόμα, η πατρίδα των Βίκινγκ έχει το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης παγκοσμίως από το 2009, υψηλή θέση στον περιορισμό της ανισότητας, υπήρξε στην πρώτη θέση στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2017,ενω κατατάσσεται στην πρώτη θέση στο Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, στο Δείκτη Δημόσιας Ακεραιότητας και στο Δείκτη Δημοκρατίας. Η Νορβηγία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο.

  1. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τεράστια σε πληθυσμό, έκταση, επιρροή, δύναμη η  χώρα των μεταναστών -τουλάχιστον κάποτε- βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της λίστας. Όχι μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη μικρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί στις αρχές του 2020, που διήρκεσε μόνο δύο μήνες, αλλά η οικονομία τους συνεχίζει να είναι από τις μεγαλύτερες και η πιο ισχυρή του κόσμου, με υπολογιζόμενο ΑΕΠ για το 2024 τα $28,781 τρισεκατομμύρια, δηλαδή το 25.3% του ονομαστικού παγκόσμιου ΑΕΠ και άνω του 19% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Για το 2024, το κατά κεφαλήν εισόδημα των ΗΠΑ, είναι 85.373$.

  1. Άγιος Μαρίνος

Είναι απ τα μικρότερα κράτη της γης, έχει την παλαιότερη, σύγχρονη δημοκρατία από το 301 που ιδρύθηκε. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου έχει μόνο 34.000 πολίτες, αλλά συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους πολίτες στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα τα 45.000 δολάρια. Το μικροσκοπικό κράτος βασίζει τον πλούτο του κατά μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, τα αφορολόγητα είδη, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την χειροτεχνία.

  1. Ελβετία

Η χώρα των τραπεζιτών, της λευκής σοκολάτα, του πολυσουγιά, των σαλέ, των ρολογιών, που εκεί εφευρέθηκε το ποντίκι του υπολογιστή και το velcro, είναι πόλος έλξης για δισεκατομμυριούχους και η κοινωνική δομή της διασφαλίζει ότι ακόμη και άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν ακόμα να ζήσουν αρκετά καλά, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Η Ελβετία έχει έναν δισεκατομμυριούχο για κάθε 80.000 ανθρώπους, καθιστώντας την τον τρίτο πιο πυκνό πληθυσμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο. Η Ελβετία είναι ελκυστική για τους δισεκατομμυριούχους λόγω της πολιτικής σταθερότητας, του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, του ισχυρού νομίσματος, των κορυφαίων επιχειρηματικών τομέων και της φήμης για την προστασία της ιδιωτικότητας στον τραπεζικό τομέα. Οι ελβετικές τράπεζες βοηθούσαν ιστορικά πλούσιους ιδιώτες να φοροδιαφεύγουν, αλλά έχουν απομακρυνθεί από αυτό λόγω των αυστηρότερων κανονισμών, καθώς οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πιέσεις για την αντιμετώπιση του χάσματος πλούτου. Αν μη τι άλλο, δεν βγάζουν αληθινό τον αστεϊσμό του Άγγλου συγγραφέα Γκράχαμ Γκρην πως «στην Ελβετία, έχουν πεντακόσια χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης, και ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά τους; Το ρολόι–κούκος!».

  1. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα επτά εμιράτα του Περσικού Κόλπου που ενώθηκαν το 1971, έχουν γεωργία, αλιεία και εμπορία μαργαριταριών, αλλά, κυρίως, έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, εξασφαλίζοντας στους κατοίκους της υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Είναι μια απ τις πλέον κορυφαίες αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της Μέσης Ανατολής και αποτελεί «μαγνήτη» για πλούσιους μετανάστες, που μόνο μέσα στο 2024, περίπου 6.700 εκατομμυριούχοι από όλον τον κόσμο, βρέθηκαν εκεί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο αξιόπιστα και ασφαλή για  τους εκατομμυριούχους σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της φορολογικής πολιτικής της χώρας, της στρατηγικής της θέσης, των υποδομών παγκόσμιας κλάσης. Τέλος, προσφέρουν Χρυσή Βίζα για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Είναι ακόμα, το 20ο κράτος με τον υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως. Οι 24 δισεκατομμυριούχοι εκεί, έχουν περιουσία πάνω από 69,2 δισεκατομμύρια δολάρια!

  1. Κατάρ

Το ανεξάρτητο Αραβικό εμιράτο, μικρότερο από την Πελοπόννησο, είναι πλούσιο σε πετρελαιοπηγές και έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Το 2014, το κατά κεφαλήν εισόδημα ενός πολίτη του Κατάρ ήταν πάνω από… 143.222$!  Ένα χρόνο αργότερα, έπεσε σημαντικά και παρέμεινε κάτω από το όριο των 100.000 δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά, ενώ αυξανόταν κατά περίπου 10.000$ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Είναι η σημαντική δύναμη του αραβικού κόσμου και όχι μόνο σε όσα φαίνονται αλλά και παρασκηνιακά. Επίσης, το Αλ Τζαζίρα, το μεγαλύτερο αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο, έχει την έδρα του εκεί. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά του, η Ντόχα, δείχνει την οικονομική ευημερία, αφού είναι κατάσπαρτη με κτίρια, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων, που εντυπωσιάζουν. Διοργάνωσαν και φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με ένα καταιγισμό δυσαρέσκειας ανά τον κόσμο, ενώ είναι γνωστό το Qatargate στα διεθνή ΜΜΕ, για φερόμενη διαφθοράς μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρηματισμό τους, καθώς και υπαλλήλων των θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ. Το Κατάρ αρνείται τα πάντα.

  1. Σιγκαπούρη

Η Δημοκρατία της Σιγκαπούρης είναι νησιωτικό έθνος περίπου 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, με ανεπτυγμένη οικονομία και θεωρείται εξαιρετικά φιλική στις επιχειρήσεις. Μαζί με το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν αναφέρεται ως μία από τις τέσσερις ασιατικές τίγρεις, αν και έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις υπόλοιπες. Η χώρα είναι μισή σε πληθυσμό από την Ελλάδα  και έχει έκταση περίπου ίσα με την Κεφαλλονιά, αλλά  κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική με το ΑΕΠ της το 1960 να φτάνει τα 704,5 εκατ. ενώ το 2016 τα 297 δις! Δισεκατομμυριούχοι, λόγω της φορολογικής πολιτικής, επιλέγουν την Σιγκαπούρη για μόνιμο τόπο τους, όπως ο με περιουσιακά στοιχεία περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Εντουάρντο Σαβερίν, συνιδρυτής του Facebook, ο οποίος το 2011 άφησε τις ΗΠΑ, παίρνοντας μαζί του 53 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας.

  1. Ιρλανδία

Η  Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Σμαραγδένιο νησί, με τους κατοίκους περήφανους, φιλικούς και ανυποχώρητους στα πιστεύω τους, υπήρξε  ήταν ένα από τα πιο σκληρά πληγέντα κράτη της οικονομική κρίση του 2008-9. Μετά από πολιτικά δύσκολα μεταρρυθμιστικά μέτρα, όπως οι βαθιές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, το νησιωτικό έθνος ανέκτησε τη δημοσιονομική του υγεία, αύξησε τα ποσοστά απασχόλησής του και είδε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του να αυξάνεται κατακόρυφα. Γνωστή ο «κελτικός τίγρης» τα τελευταία χρόνια, το φτωχό νησί, με τα εκατομμύρια μετανάστες ανά τον κόσμο,  αποτελεί συχνό παράδειγμα των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών που θέλουν να περιγράψουν την οικονομικοκοινωνική αναρρίχηση μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις τελευταίες θέσεις στις πρώτες, τόσο από πλευράς αναπτυξιακών επιδόσεων, παραγωγικότητας και ενσωμάτωσης της υψηλής τεχνολογίας, όσο και από τη σκοπιά της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ανεργίας. Η χώρα των λογοτεχνών, των ποιητών και των αγίων, αναφέρεται πια από πρώην μέλος των “PIIGS”, ως «Οικονομικό θαύμα»,  με το πλεόνασμα της κυβέρνησης να ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τεράστιο πλεόνασμα οφείλεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό στα φορολογικά έσοδα από την Apple, που με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, κατέβαλε  αναδρομικά στην Ιρλανδία σχεδόν 14 δισ. ευρώ. Μάλιστα το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα άρθρο για τις πρόσφατες εκλογές στην Ιρλανδία με τίτλο: «Μια κυβέρνηση που έχει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα: πάρα πολλά χρήματα». Όλα αυτά στο νησί, που έχει  ποσοστό ανεργίας 4% και πληθωρισμό κάτω από το 2%.

  1. Μακάου

Είναι η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κάποτε ήταν μια φτωχική κοινότητα ψαράδων, που ζούσαν απ τη αλιεία στις εκβολές του ποταμού Τσου, χωρίς να διαθέτει φυσικούς πόρους. Έγινε ένα μεγάλο λιμάνι και το εμπόριο κατέχει τη σημαντικότερη θέση στην οικονομία του. Κύριο εξαγώγιμο προϊόν είναι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αλλά εξάγονται επίσης πυροτεχνήματα, παιχνίδια, κινεζικά κρασιά, λιβάνι, κασέλες από ξύλο καμφορόδεντρου, τεχνητά άνθη και ηλεκτρονικά. Κυρίως το  Μακάου είναι γνωστό για τη βιομηχανία στοιχήματος και τα καζίνο του. Αναφέρεται μάλιστα, ως η κινεζική απάντηση στο Λας Βέγκας.  Αλυσίδες καζίνο και ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται τόσο στο Λας Βέγκας όσο και στο Μακάου, όπως οι Las Vegas Sands και Wynn Resorts, βλέπουν ότι το 70% των κερδών τους προέρχεται πλέον από την κινέζικη πόλη και όχι από τον αμερικανικό παράδεισο του gambling, όπως αναφέρει το CNBC. Όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, τα παγκόσμια ταξίδια σταμάτησαν και για λίγο το Μακάου βρέθηκε εκτός της κατάταξης των 10 πλουσιότερων χωρών. Έκτοτε όμως αφού ανέκαμψε, η κατά κεφαλήν αγοραστική του δύναμη κατάφερε να είναι περίπου 125.000$ το 2019, ενώ είναι ακόμη υψηλότερη σήμερα. Το Μακάου είναι ένας πραγματικός τροπικός παράδεισος από πλευράς κλίματος, καθώς βρίσκεται στα νότια του τροπικού του Καρκίνου, με θερινές βροχές και υγρούς ανέμους. Οι παραλίες του είναι τροπικές με τιρκουάζ νερά, ενώ η βλάστηση, τι άλλο θα μπορούσε να ήταν παρά τροπική! Το υπέροχο φυσικό τοπίο άλλωστε, του δίνει ένα ακόμα αβαντάζ έναντι του Λας Βέγκας, που είναι χτισμένο καταμεσής της ερήμου.

1.Λουξεμβούργο

Το μικρό Λουξεμβούργο, με έκταση μόλις  2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων  και συνολικό πληθυσμό 645.397 κατοίκους είναι η πιο ανθηρή οικονομία του πλανήτη! Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου αποτελεί, όπως καταλάβαμε, μια πολύ πλούσια χώρα, χάρη στον ανεπτυγμένο τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα παλαιότερα, στη βιομηχανία χάλυβα. Μετά τη δεκαετία του 1980, η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλεύθηκε τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετατρέποντας τη χώρα σε χρηματοοικονομικό κόμβο με παγκόσμια επιρροή, αν και ο τραπεζικός κλάδος του είναι αρκετά μυστικοπαθής. Έτσι λέμε κομψά, πως είναι ένας φορολογικός παράδεισος, που δεν απέτρεπε οικονομικής φύσης απάτες, αλλά, που μάλλον προσαρμόστηκε αν και ανόρεχτα, στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ενώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η πίεση από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ για μείωση του τραπεζικού απορρήτου μπορεί να είχαν μικρό αντίκτυπο στην οικονομία του Λουξεμβούργου, το ξέσπασμα του κορονοϊού ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και να κοστίσει στους εργαζόμενους τη δουλειά τους. Η χώρα έχει ξεπεράσει την πανδημία καλύτερα από τους περισσότερους ευρωπαίους γείτονές της: η οικονομία της ανέκαμψε από ανάπτυξη -0,9% το 2020 σε ανάπτυξη άνω του 7% το 2021. Το Λουξεμβούργο  διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα βασικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στη Νομισματική και Οικονομική Ένωση και την εισαγωγή του ευρώ. Έδρα πολλών πολυεθνικών εταιρειών, που εδρεύουν στο έδαφός της, έχει κατοίκους των γειτονικών Γαλλίας και Γερμανίας, κατά χιλιάδες να περνούν κάθε πρωί τα σύνορα για να πάνε στα γραφεία τους στο Λουξεμβούργο.

Οι μικροσκοπικές καθώς και εκείνες με τα πλούσια αποθέματά πετρέλαιο, είναι οι χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Η Ελλάδα, όχι δεν ανήκει σ αυτές βέβαια, βρίσκεται όμως, στην 56η θέση της λίστας με τις 100 χώρες. Η Κύπρος πάει καλύτερα, έχοντας την 32η θέση, αμέσως μετα το Ηνωμένο Βασίλειο και πριν την Ιταλία. Πάλι καλά!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.