Κι ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 2,4% όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε αρκετά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχει σταματήσει η άνοδος των τιμών, ακόμα και στο ελαιόλαδο, όπου από τις αρχές του 2025 αναμένεται σημαντικός εξορθολογισμός τιμών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες όπου τα δεδομένα δημιουργούν ιδιαίτερη πίεση στην αγορά.
Ωστόσο η σοκολάτα είναι μία κατηγορία που επηρεάζεται από τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών στην πρώτη ύλη που είναι το κακάο. Έτσι, τον φετεινό Νοέμβριο η κατηγορία ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε αύξηση τιμής κατά 2,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που κινούνται ανοδικά όπως το ελαιόλαδο με 6,4% ή τα λαχανικά με 4,3%. Ωστόσο και άλλες κατηγορίες όπως τα ζυμαρικά εμφάνισαν μείωση 10,1%, ή τα γαλακτοκομικά και αυγά κινήθηκαν με -3,4%.
Η τιμή διαπραγμάτευσης του κακάο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι αυξημένη κατά 372,61% σε επίπεδο τριετίας και κατά 178,96% σε δωδεκάμηνη βάση όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου.
Σε επίπεδο ρεκόρ η τιμή στο κακάο
Σε άλλες χώρες η εικόνα της σοκολάτας είναι αρκετά πιο έντονη και ειδικά σε προϊόντα που έχουν εορταστικό χαρακτήρα. Στη Γερμανία για παράδειγμα, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι καταναλωτές πληρώνουν σχεδόν 50% περισσότερο για το Kinder Chocolate Santa Claus. Ακόμη και πριν από την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, η ένωση καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι οι τιμές για ορισμένες μπάρες σοκολάτας και πολυτελή κουτιά δώρου σοκολάτας είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή σε ολόκληρη τη Βρετανία.
Εν τω μεταξύ, Γάλλος παραγωγός σοκολάτας ανέφερε στην τοπική περιφερειακή εφημερίδα Ouest France ότι πληρώνει αυτή τη στιγμή έως και 12.000 ευρώ (12.700 $) ανά μετρικό τόνο κακάο – το κύριο συστατικό της σοκολάτας – σε σύγκριση με 3.000 ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η μεγάλη έλλειψη κακάο, μετά από μια καταστροφική συγκομιδή στη Δυτική Αφρική που προκλήθηκε από τον ιό του διογκωμένου βλαστού κακάο (CCSV), ο οποίος εξαπλώνεται από δέντρο σε δέντρο και μπορεί να προκαλέσει μείωση 50% στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Μια βροχερή περίοδος πιο υγρή από το συνηθισμένο ως αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και οι ελλείψεις λιπασμάτων, που επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — η οποία διέκοψε τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας — είναι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή στην αύξηση των τιμών στην βασική πρώτη ύλη της σοκολάτας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάου στο Intercontinental Exchange (ICE) του Λονδίνου διαπραγματεύονταν την περασμένη εβδομάδα στις 8.363 λίρες (10.671 $, 10.136 €) ανά μετρικό τόνο, πενταπλάσια αύξηση της τιμής τον Δεκέμβριο του 2022 και σχεδόν τριπλάσια τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Forbes Greece ο Γιάννης Καλλάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kallas Incorporation – του ομίλου ο οποίος αποτελεί ένας από τους κύριους εισαγωγείς σοκολάτας στη χώρα μας -, ανέφερε ότι «η κατάσταση στην αγορά του κακάο δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί καθώς η τιμή, μετά από μια μείωση το καλοκαίρι από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου, ανέβηκε ξανά σε υψηλό επίπεδο (πάνω από 10.000$/μετρικό τόνο) και η φημολογία για ξηρότερες συνθήκες στη Δυτική Αφρική συμβάλλει στο αρνητικό κλίμα. Οι προβλέψεις στο κακάο και κάποια άλλα προϊόντα είναι ότι οι τιμές θα ισορροπήσουν σε υψηλότερα επίπεδα από ότι στο παρελθόν».
Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αγρότες στην Γκάνα, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο μετά την Ακτή Ελεφαντοστού, συγκεντρώνουν ποσότητες πρώτης ύλης και δεν τη διαθέτουν στην αγορά, καθώς προσδοκούν ότι θα πετύχουν υψηλότερες τιμές και θα αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελλείψεις στο κακάο παγκοσμίως να επιδεινώνονται. Πρόκειται για μία πρακτική που είδαμε και στην Ελλάδα να εφαρμόζεται στο ελαιόλαδο, όπου αρκετοί παραγωγοί κράτησαν ποσότητες στα ελαιοτριβεία, αναμένοντας υψηλότερες τιμές για να αξιοποιήσουν την κατάσταση ανόδου τιμών που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα.
Στην περίπτωση της Γκάνας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως τα ποσά που καταβάλλονται προς τους αγρότες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%, με σκοπό να σταματήσει αυτή η πρακτική, όπως και να περιοριστούν φαινόμενα λαθρεμπορίου κακάο προς τις γειτονικές χώρες με σκοπό να αποκομίσουν υψηλότερα έσοδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.