03 Ιαν 2025
READING

Trends 2025 | Hellas Direct : Ασφάλεια σπιτιού- Όσα έφερε το 2024 και τι περιμένουμε το 2025

5 MIN READ

Trends 2025 | Hellas Direct : Ασφάλεια σπιτιού- Όσα έφερε το 2024 και τι περιμένουμε το 2025

Trends 2025 | Hellas Direct : Ασφάλεια σπιτιού- Όσα έφερε το 2024 και τι περιμένουμε το 2025

Το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Ντάνιελ και Elias στη Θεσσαλία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα σάρωναν μία περιοχή της Ελλάδας, άλλωστε είχαν προηγηθεί κι άλλα ενώ ακολούθησε και η κακοκαιρία Elias.

Ήταν όμως η πρώτη φορά που η χώρα φάνηκε να συνειδητοποιεί πως αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν έκτακτα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να έχουν έναν πιο περιοδικό ρυθμό εμφάνισης. Κι έτσι η ανάγκη οχύρωσης, πρακτικής και οικονομικής, απέναντί τους, έγινε πολύ πιο ξεκάθαρη από ό,τι στο παρελθόν.

Παράλληλα, το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά που η ασφάλεια σπιτιού κατά κάποιο τρόπο επιβραβεύτηκε από την πολιτεία με τη μορφή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ προς τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων. Παρά τους επιμέρους όρους και τις προϋποθέσεις, που άφησαν μέρος των ιδιοκτητών εκτός, η βασική προϋπόθεση της ασφαλιστικής κάλυψης έναντι σεισμού, φωτιάς και πλημμύρας έδειξε ξεκάθαρα την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό του μέτρου. Κατεύθυνση που ενισχύεται με την πρόβλεψη για διπλασιασμό της έκπτωσης στο εξής για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ.

Ασφάλεια σπιτιού: Η εικόνα το 2024

Από τη μία η συνειδητοποίηση της διαφορετικής συχνότητας των μεγάλων καταστροφών κι από την άλλη το κίνητρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να ώθησαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μία, έστω μουδιασμένη, αρχικά, ανταπόκριση. Χωρίς να βλέπουμε συνολικά μεγάλες μεταβολές στον αριθμό των ασφαλισμένων σπιτιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, παρατηρούμε αφενός ανοδική κίνηση αφετέρου επιμέρους αλλαγές, που είναι όμως ενδεικτικές.

Σε κάθε περίπτωση, η γενική εικόνα στην Ελλάδα δείχνει περιορισμένη ασφάλιση κατοικίας: Ασφαλισμένα είναι μόλις 1.126.906 σπίτια και η συνολική ασφαλιστική κάλυψη στη χώρας φτάνει στο 18,3%.

Κι όπως φαίνεται, οι ταχύτητες και τα μεγέθη στην ασφάλεια σπιτιού είναι διαφορετικά σε κάθε περιφέρεια. Η Αττική έχει μακράν την πρωτιά με ποσοστό 25,6% κι ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 15,7%. Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησος μοιράζονται την 3η θέση με 15,6%, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα μοιράζονται την 4η θέση με 15,3%.

Τι άλλαξε στις καλύψεις

Το τέλος του 2023 είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η δύσκολη κατάσταση με τις φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα και πάλι με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, καταγράφηκαν 8.839 ζημιές από πλημμύρες με ποσό απαίτησης 390 εκατ. ευρώ και 403 ζημιές από δασικές πυρκαγιές με ποσό απαίτησης 49 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων ύψους 439 εκατ.ευρώ, μόνο για περιστατικά από φυσικές καταστροφές δεν έχει καταγραφεί ξανά σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια που γίνεται η αντίστοιχη έρευνα της Ένωσης.

Με αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, η  ασφάλεια σπιτιού άρχισε το 2024 να αντανακλά ακόμα περισσότερο την αυξανόμενη ανάγκη για προστασία. Μέσα στη χρονιά είδαμε αυξητική κίνηση στην επιλογή των καλύψεων που προστατεύουν από τα φυσικά φαινόμενα και μια γενικότερη κλίση προς την πληρέστερη προστασία των σπιτιών.

Τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, η ασφάλεια σπιτιού κατέγραψε ισχνή αύξηση 0,6% στον αριθμό συμβολαίων. Όμως, τα ασφαλισμένα σπίτια για καιρικά φαινόμενα και σεισμό παρουσίασαν αύξηση 6,3% και έφτασαν σε ποσοστό το 55,8% από 52,4% ένα τρίμηνο νωρίτερα. Η αύξηση αυτή καταδεικνύει μικρή στροφή προς την ασφάλεια κατοικίας από εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έως τότε δεν την είχαν στις προτεραιότητές τους. Ταυτόχρονα όμως καταγράφει με τον πιο σαφή τρόπο την επιθυμία τόσο των νέων ασφαλισμένων αλλά και υπαρχόντων, που δεν έδειχναν έως τότε μεγάλη ανησυχία για τις φυσικές καταστροφές, να οχυρώσουν το σπίτι τους έναντι αυτών.

Ασφάλεια σπιτιού Hellas Direct

Αντίστοιχη εικόνα, σε μικρότερη κλίμακα, προφανώς, αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Hellas Direct από τους δικούς της ασφαλισμένους. Τα στοιχεία από το 8μηνο του 2024 δείχνουν πως υπερδιπλασιάστηκαν τα ασφαλισμένα σπίτια, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης.

Τα νέα συμβόλαια – δηλαδή όχι ανανεώσεις εν ενεργεία συμβολαίων- παρουσίασαν πολύ μεγάλη αύξηση αντιπροσωπεύοντας το 75% των συνολικών συμβολαίων για το διάστημα αυτό, έναντι 61% το αντίστοιχο 8μηνο του 2023. Παράλληλα, 8 στα 10 ασφαλιστήρια συμβόλαια αφορούσαν ετήσια κάλυψη, έναντι ποσοστού 66% το ίδιο διάστημα του 2023.

Παράλληλα, ενώ η ασφάλεια σπιτιού είναι παραδοσιακά πολύ δυνατή σε Αττική και Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε μικρή μετατόπιση και σαφής αύξηση σε περιοχές που δοκιμάστηκαν μία ή και περισσότερες φορές από φυσικές καταστροφές.

Αναφορικά με τις καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών δεν υπάρχει αντίστοιχη πληροφορία όπως στο σύνολο των στοιχείων της ΕΑΕΕ, καθώς όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρίας περιλαμβάνουν ούτως ή άλλως κάλυψη για φωτιά, πλημμύρα ή σεισμό. Οπότε, εφόσον καλύπτονται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, ο ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να είναι ήσυχοι ως εξασφαλίζουν και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ασφάλεια σπιτιού το 2025

Με την πρόβλεψη για διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) το 2025 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ακόμα πιο καθαρά πόσο και πώς λειτουργεί το κίνητρο της φορολογικής ελάφρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών με συνολική αξία άνω των 500.000 ευρώ, που τα έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές, δεν θα δουν αλλαγή στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ – αυτή παραμένει στο 10%. Όσοι όμως δεν έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και δεν το κάνουν έως την 1η Ιουνίου 2025, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το κράτος δεν θα αναλαμβάνει την αποζημίωσή τους για ζημιές από αυτές τις αιτίες.

Με την εικόνα του κλίματος να κάνει κάθε χρόνο και πιο εμφανή την αλλαγή, η ιδιωτική ασφάλιση είναι έτοιμη να λειτουργήσει υποστηρικτικά, με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, στην κοινωνία και την οικονομία.

Μένει να δούμε κατά πόσο η ασφάλεια σπιτιού θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην εδραίωση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών και με ποιο τρόπο οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν όχι μόνο στα οικονομικά κίνητρα, αλλά κυρίως στην υπαρκτή και αδιαμφισβήτητη πλέον ανάγκη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.