Την επέκταση του 5G δικτύου της με πενήντα επιπλέον σταθμούς βάσης στην ελληνική περιφέρεια, υλοποιεί η COSMOTE, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο 5G-TERRA[1], για την ενεργοποίηση πιλοτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Πολιτικής Προστασίας, συμβάλλοντας στην ψηφιακή αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών.
Στόχος του έργου είναι η παροχή υψηλής ποιότητας 5G συνδεσιμότητας μέσω του δικτύου της COSMOTE στους κατοίκους απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών της χώρας που θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών κοινής ωφέλειας, όπως η τηλεϊατρική, η ψηφιακή εκπαίδευση και τα έξυπνα σχολεία, η πολιτική προστασία, η πυρανίχνευση κ.ά.
Στο πλαίσιο του έργου η COSMOTE θα προχωρήσει στην κατασκευή, εγκατάσταση και σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο πενήντα νέων σταθμών βάσης 5ης γενιάς στους Δήμους κεντρικής Ελλάδας που συμμετέχουν στο έργο (Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων, Τρικκαίων) και Κρήτης, καθώς και σε επιπλέον Δήμους, στην Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital)[2] για την ανάπτυξη υποδομών 5G υψηλής συνδεσιμότητας που υποστηρίζουν ψηφιακές καινοτομίες σε απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες της Ευρώπης (5G for Smart Communities).
Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Η ταχεία ανάπτυξη του 5G δικτύου της COSMOTE, με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που σήμερα ξεπερνά το 99% και που πρώτη έφερε στην Ελλάδα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι προτεραιότητα της είναι η εμπειρία που απολαμβάνουν οι πελάτες από τα δίκτυά της. Η αναβαθμισμένη εμπειρία συνδεσιμότητας των δικτύων πέμπτης γενιάς και οι καινοτόμες εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του 5G-TERRA, αναμένεται να φέρουν νέες προοπτικές στις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της ψηφιακής συμπερίληψης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς, δημιουργώντας υπερσύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, χτίζοντας σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας.», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Τσώνης, Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ.
H COSMOTE, ως τεχνικός υπεύθυνος του έργου, καθορίζει την αρχιτεκτονική, εκπονεί το σχεδιασμό της απαιτούμενης λύσης, ηγείται της εκπόνησης της μελέτης και της κατασκευής των απαιτούμενων 5G σταθμών βάσης. Στο 5G-TERRA συμμετέχει και η WINGS ICT Solutions ως διαχειριστής του έργου και τεχνικός συνεργάτης, υπεύθυνος για τις ψηφιακές εφαρμογές κοινής ωφέλειας, καθώς και η CitiesNet Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίροι, υποστηρίζοντας θέματα σχεδιασμού και επικύρωσης. Το έργο έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026.
Η COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, συνεχίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Με περίπου €5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους €3 δισ. έως το 2027, δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών της εταιρείας αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.
[1] 5G-TERRA – https://5g-terra.eu/
[2] Υποστηρίζεται και υλοποιείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA), στο πλαίσιο της συμφωνίας (Grant Agreement) No 101133544
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.