Για τους νέους όλου του κόσμου και φυσικά εκείνους των γιγάντιων σε έκταση, δύναμη αλλά και κατανάλωση ΗΠΑ, η ζωή υπάρχει μέσω TikTok. Περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες, διασκεδάζουν, ενημερώνονται, ψυχαγωγούνται, επηρεάζονται από trends, τάσεις, συμβουλές για πολιτική, τρόπο ζωή, κοινωνία. Οι χοροί τους, τα τραγούδια που ακούνε, το φλερτ τους, οι φιλίες του, το χιούμορ τους το ίδιο, καθορίζεται απ την δημοφιλή πλατφόρμα Κινεζικών καταβολών και συμφερόντων. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί, τώρα, που απαγόρευση του στην Αμερική, σαν τραγική ειρωνεία, είναι έτοιμη να συμβεί;
Η αξία του TikTok, σύμφωνα με τους Financial Times, υπολογίζεται στα184 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αμερικανικό κομμάτι υπολογίζεται στα 60 δισ. και κερδίζει χρήματα από ψηφιακή διαφήμιση, αγορές εντός εφαρμογής και χρεώσεις συναλλαγών. Μια απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές σχεδόν στα πάντα, σε όλα όσα είπαμε πιο πάνω, αλλά και στη κατανάλωση και την κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά στο πως θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους 170 εκατομμύρια νεαρών Αμερικανών, που περνούν κατά μέσο όρο 82 λεπτά κάθε μέρα στην πλατφόρμα. Αυτό παρέχει στους δημιουργούς περιεχομένου ένα πολύ δυνατό εργαλείο διάδοσης της τέχνης και του πολιτισμού, προώθησης πολιτικών εκστρατειών και πώλησης προϊόντων. Η μουσική βιομηχανία έχει φθάσει στο σημείο να εξαρτάται από το TikTok ως μέσο εύρεσης νέων ταλέντων, προσέγγισης νέων ακροατών και αύξησης των εσόδων μέσω διαφημίσεων. Εάν το TikTok απαγορευτεί, ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς της πλατφόρμας θα πρέπει να μετακομίσουν αλλού και οι ανταγωνιστικές εταιρείες θα επωφεληθούν σημαντικά από μια πιθανή απαγόρευση του TikTok. Αυτοί που θα επηρεαστούν όμως περισσότερο θα είναι όσοι κερδίζουν χρήματα από το TikTok δουλεύοντας «part-time». Ο αλγόριθμος του TikTok τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό και μια πιθανή απαγόρευση θα είναι καταστροφική για τις μικρές «επιχειρήσεις» τους. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα οι οποίες θα δουν τα έσοδά τους να γκρεμίζονται σε μια νύχτα. Και φυσικά υπάρχουν και οι περίπου 7.000 εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ που θα βρεθούν χωρίς δουλειά πολύ σύντομα, μαζί με έναν άγνωστο αριθμό υπαλλήλων σε μεγάλες εταιρίες οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο εργασίας το ίδιο το TikTok.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από πολέμιος του TikTok, τώρα το χει σε ζεστό σημείο στη καρδιά του
Ο Ντόναλντ Τραμπ, με το νέο χρόνο, πιάνει για δεύτερη φόρα τον θώκο του πλανητάρχη, στο Λευκό Οίκο, πιο δυναμωμένος από πότε και έχοντας κάνει εκλογικό περίπατο στην αμερικανική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, επιχείρησε να επιβάλει απαγόρευση για το TikTok, που δεν πήγε καλά, αλλά πυροδότησε μια σειρά από υψηλών τόνων συζητήσεις κατασκοπίας, επίδοξης δύναμης και θεωριών συνομωσίας, ή και σκέτο θεωριών. Βέβαια, την περίοδο της προεκλογικής τους εκστρατείας πριν αρχίσει η Μελάνια με το φακιόλι, να ξεσκονίζει τα κοστούμια του, για να φορέσει φρεσκαρισμένα στον Λευκό Οίκο ξανά, είχε αρχίσει να αλλάζει η λάβρα στάση του κατά του TikTok, μετά τη συνάντησή του με τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Γιας. Πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπος της πολιτείας της Πενσυλβάνια, με καθαρή περιουσία, αυτή τη στιγμή, 49,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορκισμένος Ρεπουμπλικάνος και μέγας δωρητής της παράταξης, αλλά γενναιόδωρος χορηγός και σε αντιμουσουλμανικές και φίλο-ισραηλινές ομάδες. Μόνο που είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτής του TikTok στις ΗΠΑ και βλέπει την περιουσία του να διπλασιάζεται ανά τρίμηνο λόγω της δημοφιλίας της πλατφόρμας! Και ενώ χορήγησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε αντιπάλους του Τραμπ, ρεπουμπλικάνους υποψήφιους, μετα τη συνάντηση τους άλλαξε υπερ του αλλά και ο 47ος πρόεδρος, έκανε γαργάρα κάθε τι που αφορούσε στο TikTok, που μέχρι τότε το θεωρούσε Κινεζικό κίνδυνο και μέγιστο κατάσκοπο, σα τα κινεζικά έρ φράι που καταγράφουν τις συνομιλίες των αμερικανικών οικογενειών και τις κινεζικές σκούπες ρομπότ, που έχουν κάμερα και τους τραβάνε φωτογραφίες -αλήθεια γράφουμε, τα πιστευτούν αυτά! Τη περασμένη Δευτέρα ο εκλεγμένος πρόεδρος που θα λάβει τη θέση του στις 20 Ιανουαρίου, είπε ξαφνικά κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βίλα του στο Μαρ-α-Λάγκο, πως «έχω ένα ζεστό σημείο στην καρδιά μου για το TikTok», υποστηρίζοντας ότι «κέρδισε τη νεολαία με 34 μονάδες και υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι το TikTok είχε κάποια σχέση με αυτό». Την ίδια Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Σου Ζι Τσου συναντήθηκε επίσης με τον εκλεγμένο πρόεδρο στο θέρετρό του στο Palm Beach τη Δευτέρα.
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας
Ο Αμερικανικός κλοιός, όμως, έχει ήδη, αρχίσει σφίγγει σα θηλειά κατά του TikTok, ενόσω οι χρήστες του ολοένα και αυξάνονται και πληθαίνουν. Η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν ελέγχους από Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, με την αιτιολογία ότι προσωπικά δεδομένα των χρηστών θα μπορούσαν να βρεθούν στην κατοχή της κινεζικής κυβέρνησης και ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να μετατραπεί σε «όπλο» από την Κίνα για τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Και ήταν τελικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν που υπέγραψε τον νόμο, αφού είχε ξεκαθάρισε ότι θα το έκανε, αν είχε ψηφισθεί και από τη Γερουσία. Το Εφετείο της Ουάσιγκτον, D.C. πρόσφατα, επικύρωσε νόμο ο οποίος απαιτεί από την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok έως τις 19 Ιανουαρίου – 20 είπαμε αναλαμβάνει ο Τραμπ. Εάν η ByteDance δεν πουλήσει το TikTok μέχρι την προθεσμία, η Apple και η Google θα υποχρεούνται από τον νόμο να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν θα υποστηρίζουν πλέον την εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ. Ο νόμος καθιστά παράνομο το να παρέχονται υπηρεσίες διανομής, συντήρησης ή ενημέρωσης μιας εφαρμογής που ελέγχεται από ξένους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε πηγαίου κώδικα της εφαρμογής, μέσω μιας αγοράς συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εφαρμογών, μέσω της οποίας χρήστες εντός των χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να έχουν πρόσβαση, να διατηρούν ή να ενημερώνουν την εφαρμογή αυτή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε να έχει τον τελευταίο λόγο
Το εφετείο της Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή απέρριψε το αίτημα του TikTok για προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου από τον Ιανουάριο. Δραστήριοι βουλευτές μάλιστα έγραψαν πως το Κογκρέσο έχει δώσει αρκετό χρόνο στο TikTok για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα συμμόρφωσης, έχοντας 233 ημέρες για να επιδιώξει «μια λύση που προστατεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Το TikTok χαρακτήρισε τον νόμο αντισυνταγματικό και ανέφερε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος του 1791, περί Ανεξιθρησκείας, Ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης των 170 εκατομμυρίων χρηστών. Το εφετείο απέρριψε το επιχείρημα αυτό και ανέφερε σε γνωμοδότησή του ότι ο νόμος «είναι προσεκτικά διαμορφωμένος για να προστατεύει την εθνική ασφάλεια». Το TikTok προειδοποίησε ότι ένας μήνας απαγόρευσης στις ΗΠΑ θα οδηγούσε μικρές επιχειρήσεις και δημιουργούς περιεχομένου σε κοινωνικά δίκτυα σε απώλειες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις και κέρδη. Όμως, τη χθεσινή Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου του 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αποφάσισε να εξετάσει, εκτάκτως, το ίδιο, την προσφυγή του TIkTok εναντίον του νόμου. Παρ όλα αυτά η Κίνα, τον περασμένο Μάρτιο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει έτσι απλά την πώληση του γίγαντα της στα ΜΚΔ και σύμφωνα με την Wall Street Journal θα προτιμούσε να δει την εφαρμογή να απαγορεύεται στις ΗΠΑ παρά να πουληθεί σε αμερικανική εταιρεία!
Η Ινδία απαγόρευσε το TikTok και τώρα λένε «ε, και; Τι έγινε;»
Ήταν Ιούνιος του 2020 και σημειώνονταν βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες, όταν η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί απαγόρευσε το TikTok και πολλές άλλες γνωστές κινεζικές εφαρμογές στη χώρα. Η ξαφνική απόφαση της Ινδίας συγκλόνισε τα… 200 εκατομμύρια Ινδούς χρήστες! Μα τέσσερα στα πέντε, χρόνια από τότε, λένε «δεν έγινε και τίποτα»! Για την κάλυψη του τεράστιου αριθμού των 200.000.000 Ινδών, πραγματοποιήθηκε ένας άγριος αγώνας δρόμου μεταξύ αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και εγχώριων startups για να καλυφθεί το κενό. Μέσα σε μια εβδομάδα από την απαγόρευση, το Instagram που ανήκει στη Meta λάνσαρε το αντίστοιχο δικό της «TikTok», το Instagram Reels, στην Ινδία. Η Google παρουσίασε τη δική της εκδοχή, το YouTube Shorts. Οι ντόπιες πλατφόρμες, όπως το MX Taka Tak και το Moj, άρχισαν επίσης να κερδίζουν περισσότερη δημοτικότητα, τελειώνοντας νωρίς διότι ήταν αδύνατο να ανταγωνισθούν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Και μετα από τόση Αμερική και Κίνα και Ινδία μας πως μας ήρθε, μια φράση Ρώσου από ιδεολογική σκοπιά που έχει ξεπεραστεί ή απλά ξεχαστεί απ τον σύγχρονο κόσμο πως «από την ελευθερία δεν μπορείς να κόψεις ούτε ένα κομματάκι, γιατί αμέσως όλη η ελευθερία συγκεντρώνεται μέσα σ’ αυτό το κομματάκι». Αυτό έλεγε ο Μιχαήλ Μπακούνιν και επειδή η Αμερική δεν είναι Ινδία, σε περίπτωση που θα απαγορευτεί το TikTok, παίζει να το δούμε να γινεται ψηφιακή, με σύγχρονους όρους Ίσκρα!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.