Χώρο σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια φαίνεται να βρίσκει η κρητική διατροφή, με αφορμή την παρουσία του ομίλου Grecotel στη Βοστώνη πριν λίγες ώρες σε Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας με τον ξενοδοχειακό όμιλο αλλά και λόγω ενεργειών που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ελληνική επιχείρηση.
Στο τελευταίο αυτό Συμπόσιο παρόντες εκπρόσωποι σημαντικών αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η managing director εστίασης του πανεπιστημίου Harvard, Smitha Haneef, η οποία ενδιαφέρθηκε έντονα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών εστίασης που απασχολούνται στα 32 εστιατόρια του πανεπιστημίου, οι οποίοι σερβίρουν ημερησίως 35.000 γεύματα.
Στο ίδιο Συμπόσιο καλεσμενοι του Ελληνικου Κεντρου Αριστειας και της Grecotel ήταν σημαντικοί εκπρόσωποι της ακαδημαικης κοινοτητας της Βοστωνης, καθηγητες και υψηλοβαθμα στελεχη των Ivy League Πανεπιστημιων, Harvard, Yale, North Eastern, U – Mass και άλλων. Σκοπός του Συμποσίου ήταν να συνεχιστεί η προσπάθεια εκπαίδευσης νέων επαγγελματιων εστίασης και σε αλλα Ivy League πανεπιστημια και ενώ είχε ήδη προηγηθεί κάτι αντίστοιχο από πλευράς Grecotel μετά από κάλεσμα του Yale Hospitality, τον Μάρτιο του 2024 στο Yale.
Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο εμβληματικό κτίριο του U – Mass, στην καρδιά της Βοστώνης με πανοραμική θέα στη Βοστώνη.
Η αξία της κρητικής διατροφής
Η κρητική διατροφή δεν είναι απλώς μια λίστα με πιάτα. Αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτιστικό αντικείμενο που αποτυπώνει την ιστορία, το ταμπεραμέντο, την κρητική φύση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού. Οι Κρήτες έπαιρναν κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της ημερήσιας ενέργειάς τους από ελαιόλαδο και η κύρια τροφή τους ήταν τα χόρτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά (κυρίως ψωμί), τα όσπρια και τα φρούτα και σε μικρότερες ποσότητες τα τυριά και το κρέας.
Να θυμίσουμε ότι η Grecotel ασχολείται αρκετά επισταμένα με τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τη φιλοξενία. Σε αυτό το πλαίσιο ο ιδρυτής του ομίλου, Νίκος Δασκαλαντωνάκης, έχει δημιουργήσει την AgrecoFarms από το 2002, με αντικείμενο την διάθεση μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στην αγορά και με στόχο να εφαρμόσει το πρότυπο Farm to Table.
Στο συγκεκριμένο Συμποσιο μεταξυ των αλλων, συμμετειχαν ο Προεδρος της Ιατρικης Σχολης , Τμημα Δημοσιας Υγειας του Ηarvard , Καθηγητης Frank Hu, ο πρώην Προεδρος της Σχολης, Καθηγητης Walter Willet, ο Director του τομέα εστίασης του North Eastern Πανεπιστημιου, το οποίο παρέχει περί τα 40.000 γεύματα την ημέρα.
Παρών ήταν επίσης ο Kenneth Toong , Αss Vice Chancellor του Πανεπιστημιου U- Mass της Μασαχουσετης με 55.000 γεύματα την ημέρα, το οποίο τα τελευταία οκτώ χρόνια κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Εστίασης από όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Vice President του Υale Hoslitality με 17.000 γεύματα την ημέρα.
Κρητική διατροφή: Μία ιδιαίτερη περίπτωση – Το μυστικό της μακροζωΐας
Το συμπέρασμα ότι η κρητική διατροφή ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση άρχισε να τεκμηριώνεται από τη μελέτη για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην Κρήτη που έγινε από το αμερικανικό ινστιτούτο Rockfeller (1948). Σε αυτή τη μελέτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής στην Κρήτη. Κάθε ξένος έχει την εντύπωση ότι τα κρητικά πιάτα πλέουν στο λάδι. Αυτό το προϊόν χρησιμοποιείται σε αφθονία στη μαγειρική αλλά είναι επίσης σημαντικό συστατικό σε σαλάτες, σούπες και λαχανικά Η ποσότητα λαδιού που καταναλώνουν οι Κρητικοί είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Η μελέτη γύρω από την κρητική διατροφή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 από τον Αμερικανό Ancel Keys. Συμπεριλαμβάνονταν άνδρες ηλικίας 40-59 ετών, σε κάθε χώρα, χωρισμένοι σε δεκαέξι ομάδες: δύο υποομάδες προέρχονταν από την Ελλάδα, τρεις από την Ιταλία, πέντε από την πρώην Γιουγκοσλαβία, δύο από την Ιαπωνία, δύο από τη Φινλανδία, μία από την Ολλανδία και μία από την Αμερική.
Όσον αφορά την Ελλάδα ως υποομάδα του πληθυσμού της μελέτης συμπεριλαμβάνονταν πληθυσμοί από την Κρήτη και από την Κέρκυρα.
Η παρακολούθηση των πληθυσμών διήρκεσε αρκετά χρόνια. Μελέτησε τη μακροζωία των κατοίκων, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, τη θνησιμότητα από καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα 10 και στα 15 έτη. Βάσει αυτών οι Κρήτες είχαν συντριπτικά χαμηλότερη θνησιμότητα από όλους τους άλλους πληθυσμούς. Τόσο όσον αφορά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα όσο και τη συνολική θνησιμότητα από άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.