Επιτραπέζια κλασσικά και άλλα πιο μοντέρνα. Κούκλες και φιγούρες από σούπερ ήρωες. Πάντα ποδοσφαιράκια και κατασκευές. Κουκλόσπιτα και άλλα υλικά για να το φτιάξεις μόνος σου. Αρκουδάκια και όλα τα ζωάκια και δεινόσαυροι και τρενάκια και αυτοκινητάκια και μπάλες για όλα τα σπορ! Μεγάλοι είμαστε και όμως, αυτές τις μέρες, ακόμα και εμείς τα θέλουμε όλα.
Οι γιορτές και ειδικά η Πρωτοχρονιά είναι μπροστά μας και κανείς, μα κανείς, άσχετα από οικονομική κατάσταση ή από την αξιοσημείωτη ακρίβεια των ειδών, έχοντας παιδιά δεν θα τους πάρει ένα παιχνίδι ή πολλές παινχιδάρες. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά, από μικρές ηλικίες, αρχίζουν να ζητούν ψηφιακά, ηλεκτρονικά, τεχνολογικά παιχνίδια και Kids Tech gifts και Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για κινητά Android & iOS, εννοείται Playstation με on line σύνδεση σε λογιών παιχνίδια. Και άντε αυτά να τα κατασκευάσουν τα ξωτικά στο Ροβανιέμι και ο Αϊ Βασίλη να ανταγωνιστεί τα προϊόντα του Τζομπς!
Κλασσικά παιχνίδια και ψηφιακά – ηλεκτρονικά σε μεγάλη ζήτηση
Οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι αυτές που θα ορίσουν την αγορά των παιχνιδιών, σχεδόν για ολόκληρο τον χρόνο. Τα καταστήματα, γράφεται και τα τμήματα πώλησης παιχνιδιών την εορταστική αυτή περίοδο, πραγματοποιούν περίπου το 35% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους. Και ό,τι κι αν συμβαίνει, ακόμα και αν έχουμε δραματικά χαμηλές γεννήσεις, τα παιδιά πια, δεν έχουν που να χωρέσουν τα παιχνίδια. Μία μέση ελληνική οικογένεια, σήμερα, έχει πολύ περισσότερα παιχνίδια από ό,τι είχαν δύο παιδιά πριν δυο γενιές. Και εκεί που κοιτάς τις μπάλες, ελληνικής κατασκευής μάλιστα, απ τις καλύτερες στο κόσμο, για να φτάσεις στο ταμείο περνάς απ τη προστατευμένη βιτρίνα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα ειδικά προγράμματα, τα εντυπωσιακά πληκτρολόγια και τις κονσόλες και κίνησης. Χα! Αυτά είναι πια το ζητούμενο, εμ τι τα κραγιόνια και οι πλαστελίνες; Η κατανάλωση όμως των ψηφιακών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι όλο το χρόνο σε ζήτηση, αλλά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά του απογειώνονται. Και τα παιδιά από 3 χρονών εντυπωσιάζονται με τα smartphone και μπορούν να καταλάβουν τη λειτουργεία τους. Γύρω στα 5 αρχίζουν να ζητάνε ταμπλετ που τους αρέσει τρελά η λειτουργία της αλλαγής εικόνας με το άγγιγμα. Και μετα αρχίζει το ψηφιακό παιχνίδι στο κομπιούτερ. Τα ανήλικα αγόρια αποτελούν το 17% και τα ανήλικα κορίτσια το 11% της κοινότητας των παικτών παγκοσμίως. Τα παιδιά κάτω των 8 ετών παγκοσμίως παίζουν, ως ηλικιακή ομάδα, ψηφιακά παιχνίδια για περίπου 25 λεπτά, ημερησίως! Αν και η ενασχόληση με το ψηφιακό παιχνίδι ξεκινά αποδεδειγμένα αργότερα από την παρακολούθηση τηλεόρασης, εκτιμάται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός τετράχρονων παιδιών έχει έρθει σε επαφή με κάποιου είδους ψηφιακό παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει εφόσον η οικογένειά τους διαθέτει τα μέσα. Επίσης, το 81% των οκτάχρονων παιδιών έχει παίξει ψηφιακά παιχνίδια σε παιχνιδομηχανές και το 90% χρησιμοποιεί υπολογιστές για να παίξει. Το 10% των οκτάχρονων παιδιών παίζει ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια και το 11% των παιδιών 8 ετών και κάτω έχει παίξει παιχνίδια σε ταμπλετ ή κινητό τηλέφωνο.
Ψηφιακοί κίνδυνοι και ηλεκτρονική προσοχή
Οι γονείς πιστεύουν πως τ ελέγχουν τα παιχνίδια που τα παιδιά τους επιλέγουν, είναι παρόντες, όταν τα παιδιά τους αγοράζουν ένα νέο ψηφιακό παιχνίδι και είναι πως θέτουν όρια τα οποία τηρούνται, στον χρόνο, που τα παιδιά τους αφιερώνουν. Καλό είναι πάντως να ξέρουν πως τα παιδιά μικρής ηλικίας, όσο έξυπνα και εξοικειωμένα κι αν είναι με την τεχνολογία, δεν είναι σε θέση να χειριστούν δικές τους έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο με βία, χυδαιολογία, μίσος και άλλα κακά μα διαδεδομένα διαδικτυακά. Ακόμα, στα περισσότερα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με άλλους χρήστες. Τώρα πόσο ασφαλής νιώθεις στην υποψία πως το 10χρονο αγγελούδι σου, συνομιλεί με κάποιον χρήστη, που δεν ελέγχεται η αληθινή ταυτότητα και η ηλικία του; Α! Και σε κάποια απ τα παιχνίδια αυτά, δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακών αγορών με αποτέλεσμα οι ανήλικοι χρήστες να δαπανούν επιπλέον χρήματα προκειμένου να γίνουν καλύτεροι παίχτες.
Και οι fast fashion πλατφόρμες στη μάχη τιμών για παιχνίδια
Μάχες τιμών όμως, για τα παιχνίδια εκδηλώνονται μεταξύ Shein και Temu με τα είδη αυτά να σημειώνουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων στις οικονομικές πλατφόρμες. Μαϊμού – ξεμαϊμού απ τα αγαπημένα brands των παιδιών, οι γονείς αγοράζουν ποσότητες σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα παιχνίδια είναι εξάλλου εκείνα που οδήγησαν σε πωλήσεις 108,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Circana. Και ενώ οι γίγαντες των παιχνιδιών κυνηγάνε τις απομιμήσεις τους στις δυο πλατφόρμες, προειδοποιούν και τους καταναλωτές πως «προϊόντα που φέρουν ακατάλληλες ετικέτες για την ηλικία χρήσης και μικρά κομμάτια, θα μπορούσαν να ενέχουν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρά παιδιά». Άλλες εταιρείες, αντίθετα, έσπευσαν να ενταχθούν στις ηλεκτρονικές αγορές της Shein και της Temu, όπως η Popmarket, που έχει περισσότερο φιγούρες τύπου Funko Pop, Hasbro, G.I. Joes, που αφορούν όχι μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους φοιτητές, μη σας πούμε!
Ο μεγάλος με τα φανταχτερά κόκκινα απ το Ροβανιέμι, ετοιμάζεται για πολύ δουλειά, μαζί με τα εμπορικά καταστήματα παιχνιδιών και τα πολυκαταστήματα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ειδικά τα τελευταία θα έχουν σίγουρα καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο νέο έτος!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.