Ατέλειωτο μπλε σε θάλασσες και ουρανό. Λευκό για την μοναδική αρχιτεκτονική και χρυσαφι σε ειδυλλιακές παραλίες. Έναστροι ουρανοί, νησιωτικοί παράδεισοι, υπέροχος καιρός, Ιστορία και μοναδική γαστρονομία. Δυόσμοι και βασιλικοί και γιασεμιά και εξωστρέφεια. Η Ελλάδα!
Η Ελλάδα είναι η χώρα που όλοι οι τουριστικοί οδηγοί ανακηρύσσουν στις πιο όμορφες, αν όχι στην πιο όμορφη, του κόσμου. Παραμένει, εκείνος ο τόπος που ακτινοβολεί, λάμπει, ελκύει και γινεται όνειρο σε εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον πλανήτη, για ένα ταξίδι στην ομορφιά της. Πολυπόθητος προορισμός, που εξακολουθεί να σαγηνεύει! Τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για την θερινή σεζόν που έρχεται, ετοιμάζονται για υψηλή ζήτηση και για να επεκτείνουν την δραστηριότητα τους, τόσο στους πολύ διάσημους και δημοφιλείς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδο, Κω ,Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Χαλκιδική, Δελφοί, φυσικά Μύκονο και Σαντορίνη, όσο και στους ανερχόμενους όπως οι Παξοί και τα Μετέωρα, Πρέβεζα, Χάλκη, Λέρος, Ιθάκη, Καστελόριζο, Πήλιο, Λιτόχωρο. Κοινώς, σε όλη η Ελλάδα! Ενδεικτικό, δε της υψηλής ζήτησης είναι πως οι τιμές των συμβολαίων με τους ξενοδόχους για το 2025 είναι κατά 5% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2024, που εκπνέει.
Παλιά φυσικά και δεν ήταν έτσι. Παρότι ο τουρισμός θεωρείται σήμερα η βαριά βιομηχανία της χώρας, τα ελληνικά νησιά άρχισαν να αποτελούν τόπους μαζικού παραθερισμού μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Είναι γνωστό, πως το σχέδιο Μάρσαλ αποτέλεσε τον πρώτο βασικό σταθμό για την εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Οι ελληνικές αρχές προτείνουν την εκβιομηχάνιση και την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες προτείναν στη χώρα να στραφεί στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Τα Δωδεκάνησα ήταν τα πρώτα νησιά που απέκτησαν, μετά τον πόλεμο οργανωμένες τουριστικές υποδομές, αριθμώντας πάνω από 500 κλίνες, ενώ με την πάροδο του χρόνου η σύσταση του ΕΟΤ το 1950 και τα χρήματα από το Σχέδιο Μάρσαλ προσέφεραν τις πρώτες υποδομές στα ελληνικά νησιά για να λειτουργήσουν ως τόποι υποδοχής τουριστών. Ο καιρός πέρασε, μα τα περισσότερα όμορφα μέρη και τα νησιά ήταν προσιτά και τόποι για διακοπές μυημένων Ελλήνων και οι τουρίστες μένανε στα πολύ γνωστά, άντε και στην Ιο και στην Πάρο. Μόλις το 2010, η Ελλάδα είχε 15 εκατ. τουρίστες, όσα μόνο του το νησί της Μαγιόρκα. Μα, το 2019 φτάνει στα 34 εκατ. τουρισμό και πάνω από 18 δισ. ευρώ έσοδα και το 2023, σημειώνονται έσοδα της τάξεως των 20,5 δισ. Στο 2024 μοιάζει να γινεται νέο ρεκόρ σε αφίξεις αλλά και σε έσοδα της τάξεως των 22 δισ. ευρώ. Μένοντας λίγο ακόμα στους αριθμούς, οι Γερμανοί, προτιμούν σταθερά την Ελλάδα, έχοντας ξεπεράσει τα 3,1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία φτάνουν τα 1.1 δισ. ευρώ, όπως και από την Ιταλία. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, που μοιάζουν στις μεγάλες πόλεις τους να έχουν πάθει φρενίτιδα με την Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 6,5% αγγίζοντας τα 1,25 δισ. ευρώ.
Ναι, μιλάμε για την χρυσή δεκαετία του τουρισμού στη χώρα, που -τι παράδοξο!- πραγματοποιήθηκε στο καιρό της κρίσης! Οι λόγοι δεν ήταν πως οι τιμές δεν μειωθήκαν επειδή η χώρα είχε ανάγκη τον τουρισμό για να αντέξει. Ήταν ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι ξενοδόχοι, που με επενδύσεις εκατομμυρίων, μέσα στην άγρια κρίση που ζήσαμε, αναβαθμίσαν τουριστικές μονάδες, δημιουργήσαν νέες, υπέγραψαν συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, προσέλκυσαν περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνδέοντας δεκάδες περιοχές της χώρας με απευθείας διεθνείς προορισμούς. Και το επίπεδο φιλοξενίας, η κατάρτιση των εργαζομένων και οι παροχές βελτιωθήκαν με ταχύτητα.
Πάρα όμως, την μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες, την βελτίωση των υπηρεσιών και όλα τα αλματώδη βήμα για την ανάπτυξη του τουρισμού, συνεχίζει το 95% και πλέον, των τουριστικών εσόδων να προέρχεται από τις 5 εκ των 13 Περιφερειών της χώρας, σε μια ανισορροπία της τουριστικής κατανομής, αν και η Ελλάδα έχει παντού πανέμορφα, ιστορικά και μοναδικής παράδοσης σημεία. Για να υπάρξει κατανομή και περισσότερες αυξήσεις τουριστικού κόσμου, αλλά και για να διατηρηθεί το αξιόλογο επίπεδο, όπου έχει κατακτηθεί και να υποστηριχθεί χρειάζονται έργα υποδομών, που θα πει, καταρχήν, ολοκληρωμένοι και καλά συντηρημένοι αυτοκινητόδρομοι. Το ζητούμενο της επόμενης δεκαετίας, λοιπόν, για να είναι και αυτό εξίσου «χρυσό», ίσως ακόμα και «πλατινένιο» χρειάζεται να διευρυνθούν οι τουριστικοί προορισμοί, αλλά και να εμπλουτιστεί ο τουρισμός, με άλλες μορφές του, όπως με τον εμπειρικό τουρισμό. Οι ειδικοί, ακόμα, κάνουν λόγο για αξιοποίηση των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα αλλά και με διεύρυνση των θεματικών μορφών τουρισμού.
Ο θρίαμβος όλος αυτός του ελληνικού τουρισμού, επηρεάζει τους μόνιμους κάτοικους των τουριστικών περιοχών και των νησιών, που ναι μεν έχουν οικονομικά οφέλη, αλλά είναι αυτοί που ζουν με τα προβλήματα του υπερτουρισμού και την υπερδόμηση, την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Υπάρχει παράλληλα μια βαθύτατη ανυπακοή απέναντι στο κράτος, η οποία υπάρχει σε πολλούς επιχειρηματίες ήδη από τη δεκαετία του ‘70-’80. Σημειώνεται ασυδοσία και παραβατικότητα και οι ειδήσεις συνεχώς μας ενημερώνουν για σοβαρά ζητήματα εγκληματικότητας, κλοπών, βιασμών, μαύρης και επισφαλούς εργασίας. Οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες παγκόσμια ψάχνουν πια αυθεντικότητα, καλή και υγιεινή διατροφή, νέες εμπειρίες και να μάθουν νέα πράγματα. Αυτά μπορούν να μπουν σε ένα πακέτο ευεξίας αναφορικά με τη φύση, τον πολιτισμό και την τοπική γαστρονομία. Ταυτόχρονα, αυτά θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ευζωία των κατοίκων η οποία έχει εντελώς περιθωριοποιηθεί.
Βιώσιμος τουρισμός δε σημαίνει απλώς να βγουν λεφτά, ούτε μόνο η διατήρηση του περιβάλλοντος, αλλά και το κατά πόσο οι κάτοικοι μένουν ικανοποιημένοι από αυτόν. Όλα αυτά γίνονται περισσότερο, μιας και το βαρύ έργο, μοιάζει να χει γίνει, αλλά χρειάζεται πάντα ο σχεδιασμός και η πρόθεση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.