15 Δεκ 2024
READING

Ανάλυση της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς του πόλο

5 MIN READ

Ανάλυση της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς του πόλο

Ανάλυση της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς του πόλο

Η υδατοσφαίριση (πόλο) αποτελεί ένα από τα αθλήματα «δεύτερης ταχύτητας» στην Ελλάδα, εφόσον μαζί με το τένις και το βόλει βρίσκονται πίσω από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ σε όρους δημοφιλίας, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν.

Η αγορά του συγκεκριμένου αθλήματος στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένη, παρά τις σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες τόσο σε συλλογικό, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την αγορά του πόλο τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να εξετάσουμε τις τρέχουσες τάσεις.

Τα Δεδομένα στην Παγκόσμια Αγορά του Αθλήματος

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού υδατοσφαίρισης, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μαγιό και τα σκουφάκια των αθλητών, τα τέρματα και τις μπάλες, έφτασε τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IMARC Group, αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,8% κατά την περίοδο 2024-2032. Οι αναλυτές της IMARC Group θεωρούν πως η αυξανόμενη δημοτικότητα των υδάτινων αθλημάτων, η εύκολη διαθεσιμότητα προϊόντων σε προσιτές τιμές και η αυξανόμενη ένταξη της υδατοσφαίρισης ως μέρος εξωσχολικών δραστηριοτήτων αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του «water polo».

Τα «Brands»

Στην αγορά της υδατοσφαίρισης, συναντάμε γίγαντες από τον χώρο του αθλητικού εξοπλισμού, όπως είναι η Nike και η Adidas, αλλά και αρκετές εταιρείες που εξειδικεύονται στον εξοπλισμό για υδάτινες δραστηριότητες και αθλήματα του νερού, όπως η Speedo, η D&J Sports και η TYR Sport.

Πού Παίζουν Πόλο

Η αγορά του αθλήματος της υδατοσφαίρισης παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, με την ανάπτυξη να επηρεάζονται από παράγοντες όπως η δημοτικότητα του αθλήματος, η ποιότητα των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων και τις διαθέσιμες επενδύσεις.

Βόρεια Αμερική: Εδώ, η αγορά του πόλο είναι ισχυρή, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό να έχουν στην αθλητική κουλτούρα τους το πόλο. Η ανάπτυξη του αθλήματος και της αγοράς υποστηρίζεται από τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού μέσω εξειδικευμένων φυσικών, αλλά και διαδικτυακών καταστημάτων​.

Ευρώπη: Ίσως η καρδιά της υδατοσφαίρισης χτυπάει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Σερβία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι χώρες αυτές αποτελούν, μαζί με την Ελλάδα, παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος και ως εκ τούτου έχουν μία σχετικά εδραιωμένη αγορά.

Περιοχή Ασία-Ειρηνικού: Χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία είναι επίσης σημαντικοί παίκτες στη βιομηχανία της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης λόγω του μεγάλου πληθυσμού, αλλά και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το άθλημα.

Μέση Ανατολή και Αφρική (ΜΕΑ): Η ανάπτυξη σε αυτήν την περιοχή είναι πιο αργή, αλλά σταθερή. Χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία επενδύουν σε αθλητικές δραστηριότητες και έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν την υδατοσφαίριση σε σχολικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Λατινική Αμερική: Η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι οι επικεφαλείς της περιοχής με αναπτυγμένο δίκτυο αθλητικών κέντρων και παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό για τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η Εγχώρια Αγορά

Η αγορά της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη όσον αφορά τη δημοτικότητα του αθλήματος, με τη χώρα να αποτελεί μία από τις παραδοσιακές πλέον δυνάμεις σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιτυχίες των εθνικών ομάδων – ανδρών και γυναικών – σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού, προσελκύοντας περισσότερους νέους αθλητές και επενδύσεις στις υποδομές. Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα παρουσιάζουν σημαντικούς περιορισμούς στην γενικότερη ανάπτυξη του αθλήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ομάδες που συμμετέχουν μέχρι και στην κορυφαία κατηγορία της χώρας δεν αποτελούν ανεξάρτητες εταιρείες, όπως είναι οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ σε ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ αντίστοιχα, αλλά ανήκουν στα ερασιτεχνικά τμήματα των συλλόγων τους. Η κατανομή των χρημάτων στις ομάδες ανά άθλημα από την φορολόγηση του στοιχήματος δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο την οικονομική απόσταση που χωρίζει το άθλημα της υδατοσφαίρισης από τα αντίστοιχα του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης. Με βάσει τα δεδομένα που έχουμε από το 2023, οι ομάδες της Α1 Ανδρών Πόλο θα λάμβαναν συνολικά περίπου 845.000 ευρώ, όταν η κάθε μία ομάδα της Super League, της πρώτης κατηγορίας Ανδρών στο ποδόσφαιρο, θα λάμβανε από 1,5 εκατομμύριο ευρώ με το σύνολο για την κατηγορία να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. Η κατανομή στην κορυφαία κατηγορία ανδρών του μπάσκετ είναι λίγο διαφοροποιημένη με τους μεγαλύτερους συλλόγους, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, να λαμβάνουν περίπου 510.000 ευρώ και τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγοριας να λαμβάνουν χαμηλότερα ποσά από 380 έως 460 χιλιάδες ευρώ.

Μπορεί το Ελληνικό Πόλο να Καβαλήσει το Κύμα;

Αν και οι ελληνικές ομάδες βρίσκουν τον τρόπο να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς διοργανώσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών του πόλο που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο δεν είναι καν σε θέση να βιοποριστεί αποκλειστικά από το άθλημα. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι καταστροφικό για το άθλημα μακροχρόνια, καθώς θα περιορίσει τον αριθμό των αθλητών που θα είναι διατεθιμμένοι να ασχοληθούν σοβαρά με το άθλημα και ως εκ τούτου η ποιότητα του προϊόντος θα υποβαθμιστεί.

Μένει να δούμε αν η διαφαινώμενη ανάπτυξη της αγοράς του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο ενεργήσει ευεργετικά και για την εγχώρια βιομηχανία, κάτι που ωστόσο δεν συγκεντρώνει και μεγάλες πιθανότητες, βάσει των όσων έχουμε δει μέχρι σήμερα να συμβαίνουν γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.