16 Δεκ 2024
READING

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα exits ελληνικών startups την πενταετία

4 MIN READ

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα exits ελληνικών startups την πενταετία

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα exits ελληνικών startups την πενταετία

Το ελληνικό startup οικοσύστημα είναι ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, με το μεγάλο pick να αποτελεί το 2021, όταν και οι ελληνικές startup σήκωσαν πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη του Found.ation, τα χρόνια που ακολούθησαν οι χρηματοδοτήσεις σε startup ήταν πιο περιορισμένες, κάτι που «είναι απολύτως φυσιολογικό». Ωστόσο το 2024, επανήλθε η επενδυτική δραστηριότητα επανήλθε σε υψηλά επίπεδα, αφού οι startups σήκωσαν 555 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό το γεγονός δείχνει ότι το ελληνικό οικοσύστημα αντέχει, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές πιέσεις, ενώ παράλληλα την τετραετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά exits, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με τις εξαγορές να έχουν συμβεί από τεχνολογικούς κολοσσούς του εξωτερικού.

«Χρονιά των exits» χαρακτηρίστηκε το 2023, καθώς πραγματοποιήθηκαν 11 εξαγορές ελληνικών/ελληνικών συμφερόντων startups, ωστόσο το 2024 έγινε η μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων ετών, αυτή της BETA CAESystems με ένα deal που έφτασε τα 1,2 δις. ευρώ.

Το deal της BETA

Σύμφωνα με το Found.ation, η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup/εταιρείας τεχνολογίας όχι μόνο το 2024 αλλά και που έχει επιτευχθεί ποτέ, είναι αυτή της BETA CAE Systems, από τον αμερικανικό κολοσσό, Cadence.

Μάλιστα, με αυτό το τίμημα, το deal εξαγοράς της BETA CAE Systems είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει για τα ελληνικά δεδομένα και η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της τεχνολογίας, αφού από πολλούς παρομοιάζεται με αυτό της Viva Wallet του Χάρη Καρώνη.

Η Beta CAE Systems ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη. Η ιδέα όμως ξεκίνησε ήδη από το 1987, από 2 καθηγητές και 2 φοιτητές του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Κουβράκης και μέχρι και σήμερα έχει τη βάση της στο Κάτω Σχολάρι. το λογισμικό της ΒΕΤΑ CAE χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων στον κόσμο ενώ έχει συνεργασία με την Formula 1 αλλά και με την NASA.

Η BETA CAE, παράγει επεξεργαστές δεδομένων -στην ουσία πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

Η αρχή και το τέλος της Instashop

Η Instashop αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. To deal έγινε το 2020, έναντι 360 εκατ. δολαρίων, τίμημα που τότε αποτέλεσε ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Την Instashop εξαγόρασε ο γερμανικός όμιλος Delivery Hero, εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην αγορά της παράδοσης φαγητού και τροφίμων παγκοσμίως.

Ωστόσο, μετά από λίγα χρόνια, και μάλιστα το 2023, η Delivery Hero αποφάσισε να «βάλει» λουκέτο στην Instashop στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνεχίζει τις δραστηριότητες της σε ξένες αγορές, και κυρίως σε αραβικές χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Κατάρ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Κουβέιτ, όπου και γιγαντώθηκε, προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών.

Κάπως έτσι, η startup που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη στο Ντουμπάσι, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τερμάτισε την λειτουργία της στην Ελλάδα, βάζοντας τέλος σε ένα success story για τα ελληνικά δεδομένα.

Η περίπτωση της Augmenta και της Accusonus

Η Augmenta υπήρξε το μεγαλύτερο exit για το 2023. Ένα deal το οποίο άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ. H Augmenta, δημιούργημα των Γ. Βαρβαρέλη και Δ. Ευαγγελόπουλου, που εξαγόρασε το 2023 η οικογένεια Ανιέλι μέσω της CNH Industrial, ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα που περιλαμβάνει hardware και software λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και πραγματοποιώντας, σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο σε καλλιέργειες.

Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία. Η Accusonus είναι ακόμα μία ενδιαφέρουσα περίπτωση exit. Η εταιρεία των Ηλία Κοκκίνη και Αλέξανδρου Τσιφλίδη, πέρασε στα «χέρια» της Meta τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι τιμήματος που σύμφωνα το Found.ation ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ.

Η startup ξεκίνησε το 2013 σε ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα. Το 2014 έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου

Σταδιακά τα προϊόντα της Accusonus άρχισαν να τα χρησιμοποιούν όχι για audio, αλλά για video. Τότε χτύπησε την πόρτα η Adobe. Το 2018 έκαναν license την τεχνολογία τους και χορήγησαν άδεια για την πατενταρισμένη τεχνολογία της απομάκρυνσης θορύβου και αντήχησης μονού καναλιού στην Adobe.

Αφού διέγραψαν μια 9ετή πορεία στην παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου, οι… scouter του Ζούκερμπεργκ την εντόπισαν και έτσι βρέθηκε υπό τη σκέπη μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.