Αφρική! Η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη, σε έκταση και πληθυσμό, με 54 χώρες, που παρά την στερεοτυπική εικόνας της Δύσης, πως είναι γη φτώχειας, πολέμου, πείνας και δίψας, έχει πολλές μητροπόλεις, φιλικούς λαούς και εκπληκτική, παραδείσια, αρχέγονη ομορφιά, με το μεγαλύτερο μέρος της να ζει ειρηνικά. Ανεξερεύνητες και ανεκμετάλλευτες οι ελληνικές οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της τεράστιας ηπείρου, αποτελούν πεδίο προς διερεύνηση και ενίσχυση, με οφέλη και για τις δυο πλευρές.
Σχέσεις Ελλάδας και Αφρικής όσο υπάρχουν άνθρωποι
Η Αφρικανική ήπειρος παρουσιάζει μια μοναδική κουλτούρα, που έχει εκλείψει στην αυθεντικότητα της απ τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αναπτύσσεται με ποσοστά άνω του 5%, στα περισσότερα κράτη της, έχοντας έναν πληθυσμό κυρίως νεανικό, που σε ποσοστό 60% είναι κάτω των 25 ετών. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικής είναι τόσο παλιές, όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός ο ίδιος. Οι δεσμοί με την Αίγυπτο είναι γνωστοί σε όλους και αποτελούν ειδικό κλάδο της Ιστορίας. Όμως, από τον Όμηρο τόσο, στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια, να αναφέρεται στους Αιθίοπες ως «αμύμονας», δηλαδή άμωμους, άψογους, εξαίρετους, λαμπρούς, αξιόλογους, ευδαίμονες και ευλογημένους. Και επειδή, είναι τέτοιοι τους αγαπούν οι Ολύμπιοι θεοί οι οποίοι τους επισκέφθηκαν και παρέμειναν εκεί για δώδεκα ολόκληρες ημέρες διασκεδάζοντας και τραγουδώντας μαζί τους κατά την διάρκεια των θυσιών που πρόσφεραν προς τιμή τους. Ο Ηρόδοτος, επίσης, μιλά με θαυμασμό για τους Αιθίοπες. Οι σύγχρονοι μελετητές λένε πως γενικά εννοεί τους λαούς της Αφρικής που ζουν νότια της Αιγύπτου – κεντρική και ανατολική Αφρική – και όχι μόνο τη σημερινή Αιθιοπία. Ο Ηρόδοτος έλεγε πως σε αυτή τη χώρα υπήρχαν οι μεγαλύτεροι ελέφαντες, όλα τα είδη άγριων δέντρων και κυρίως ο θαυμαστός έβενος, και τόσο πολύ χρυσάφι ώστε τα δεσμά ακόμα και των φυλακισμένων ήταν χρυσά. Εκεί, ακόμα, ζούσαν οι ψηλότεροι και ωραιότεροι άνδρες. Επίσης είχαν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όλους τους άλλους λαούς, χάριν της υγιεινής διατροφής τους και το νερό μιας πηγής. Αγαπούσαν την ελευθερία και διακρίνονταν για το αγωνιστικό τους πνεύμα. Οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και Ρωμαίοι, αξιολογούσαν τους ανθρώπους με βάση τις αρετές τους και τις πράξεις τους. Πίστευαν, πως κάθε άνθρωπος αξίας ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του έπρεπε να τιμάται. Η αλληλεπίδραση Αφρικής και Ελλήνων συνεχίζεται στα Βυζαντινά χρόνια, οικονομικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά και η σύνδεση είναι μεγάλη.
Οι Έλληνες που ζουν σήμερα στα αφρικανικά κράτη
Οι Έλληνες πάντα βρίσκονταν στην Αφρική και συνήθως σημείωναν οικονομική μεγάλη ακμή. Η πολιτική εθνικοποιήσεων που ακολούθησαν τα περισσότερα κράτη της Αφρικής, τον 20ο αιώνα, μετά την ανεξαρτησία οδήγησε στην παρακμή των ελληνικών παροικιών, τινάζοντας την αποικιοκρατία απ πάνω τους. Στον καιρό μας, υπάρχουν μικρότερες, αλλά παντού σχεδόν, ελληνικές κοινότητες. Στην Αίγυπτο, που κάποτε ζούσαν και παρήγαν πολιτισμού υψηλής ποιότητας, περισσότεροι από 240.000 Έλληνες, σήμερα υπάρχουν μόλις 9.000 άτομα με ελληνική υπηκοότητα, με τα 300 να ζουν στην κάποτε σφύζουσα από ελληνισμό Αλεξάνδρεια. Εκεί βέβαια υπάρχει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής με ιστορία δύο χιλιάδων ετών, σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν πλέον, στη Νότια Αφρική, που η κοινότητα αριθμεί 30.000 άτομα. Στις υπόλοιπες απ τις 54 χώρες, είναι μικρή η παρουσία των Ελλήνων, για παράδειγμα 120 ζουν στο Μαρόκο, 150 στη Τυνησία και άλλοι τόσοι στο Σουδάν, 250 στην Αιθιοπία, 400 στη Ζάμπια, 170 στο Μαλάουι, 500 στη Ζιμπάμπουε, 160 στη Τανζανία, 20 στη Μοζαμβίκη, 100 στη Νιγηρία, 20 στο Μπουρούντι και 50 στη Κένυα. Μα το ενδιαφέρον των Ελλήνων δείχνει να αναζωπυρώνεται για την Αφρικανική ήπειρο, που πλέον έχει όλο και περισσότερα κράτη να εμφανίζουν πιο σταθερές και δημοκρατικές κυβερνήσεις.
Τομείς, πεδία ανάπτυξης
Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχουν δείξει ενδιαφέρον για την Αφρική ως εξαγωγική αγορά, μολονότι το διμερές εμπόριο δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο θα μπορούσε. Σημαντικές προοπτικές σημειώνονται για ελληνικές εξαγωγές στις Αφρικάνικες χώρες και σε τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες υγείας και αυτές της εκπαίδευσης, ο τουρισμός και η δημιουργία και λειτουργία υποδομών οδικών και λιμενικών υποδομές, γενικά οι κατασκευές, το real estate, η βιομηχανία και ιδιαίτερα η ενέργεια. Πολλά, όμως, είναι τα θέματα προς επίλυση, όπως για παράδειγμα το ότι υπάρχουν μόνο 6 Ελληνικές πρεσβείες σε ολόκληρη την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έκδοση βίζας για Αφρικανούς, ή πως η χώρα μας συνδέεται αεροπορικά μόνο με την Αιθιοπία και όλα τα άλλα ταξίδια γίνονται μέσω Αιγύπτου ή Τουρκίας ή πως εκεί, δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.
Η Αφρικανική ήπειρος, λένε οι λογοτέχνες και οι ταξιδευτές, είναι μια ιερή πλανεύτρα και πως περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του γης, σ αυτην νιώθει τη δική της ψυχή, διαφορετική, ξεχωριστή, μυστηριώδη και ανοιχτή στην εξέλιξη, στο μέλλον, στο να κάνει τη διαφορά! Και τότε, θα χουν μια άλλη διάσταση οι λέξεις στο ποίημα του Σενεγαλέζου Bernard B. Dadié: «… Είμαι ο αρχαίος φύλακας στις επάλξεις. Στα μάτια έχω τις αυγές χρόνων παλιών, στο κεφάλι το τραγούδι των μελλούμενων…».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.