Στο μείγμα της προέλευσης των τουριστών αποδίδουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ τη διαφοροποίηση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης των τουριστών που ταξιδεύουν στην Ισπανία σε σύγκριση με όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Η εικόνα ανατράπηκε στην πανδημία υπέρ της Ελλάδας, όμως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια αυτό ήταν πρόσκαιρο.
Ενδεικτικά για το 2023 η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ήταν 1.277 ευρώ για την Ισπανία και 603 ευρώ για την Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα προηγούμενα έτη. Πρέπει να διευκρινιστεί βέβαια ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε Ελλάδα και Ισπανία υπολογίζονται με διαφορετική μεθοδολογία, καθώς στην Ελλάδα μετριέται μόνο το μέρος της δαπάνης που παραμένει στην χώρα, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το κόστος του αεροπορικού ή ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.
Ακόμη όμως κι αν προσαρμοστούν τα μεγέθη, ώστε να αποτυπώνεται μόνο η δαπάνη που έγινε στην κάθε χώρα, από τουρίστες που πραγματοποίησαν μια τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, διαπιστώνεται ότι το ποσό που δαπανά ο ταξιδιώτης είναι σημαντικά χαμηλότερο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα
- το 2018 στην Ελλάδα έφτασε τα 830 ευρώ αντί 1.086 ευρώ στην Ισπανία,
- το 2019 τα 864 ευρώ αντί 1.101 ευρώ στην Ισπανία,
- το 2020 τα 849 ευρώ αντί 1.045 ευρώ
- το 2021 τα 979 ευρώ αντί 1.119 ευρώ στην Ισπανία,
- το 2022 στην Ελλάδα η μέση δαπάνη ήταν 1.080 ευρώ και στην Ισπανία 1.216 ευρώ, ενώ
- το 2023 διαμορφώθηκε στα 1.030 ευρώ και στα 1.277 ευρώ, αντίστοιχα.
Σημειωτέον ότι η Ισπανία που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό αλλά και τον κύριο ανταγωνιστή της Ελλάδας, τόσο ως προς την συνολική δαπάνη, όσο και ως προς το μέρος της που καταλήγει στην κάθε χώρα – προορισμό.
Την περίοδο 2018 έως 2023, η συνολική μέση κατά κεφαλή δαπάνη της Ελλάδας εμφάνισε αύξηση κατά 24%, ενώ για την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσοστό της Ισπανίας εμφάνισε σαφή ανοδική τάση κατά 18%.
Αν και πιο ήπια σε σύγκριση με της Ελλάδας, εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το 2020 όπου η μέση δαπάνη εμφάνισε πτώση λόγω της πανδημικής κρίσης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχε εφαρμόσει η κεντρική κυβέρνηση.
Αιτία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ είναι ότι οι δύο χώρες δέχονται τουρίστες από διαφορετικές αγορές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από τις όμορες Βαλκανικές χώρες, που έχουν χαμηλότερη μέση δαπάνη και ωθούν τον συνολικό μέσο όρο της μέσης δαπάνης προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αντίθετα, η Ισπανία εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση στις μακρινές αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας (Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα) που έχουν σημαντικά υψηλότερη τουριστική δαπάνη. Ακόμα κι αν υποθέταμε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει το ίδιο market mix με την Ισπανία, η διαφορά στην προσαρμοσμένη κατά κεφαλή διαπάνη διαμορφώνεται στα 10 ευρώ υπέρ της Ισπανίας για το 2018, στα 44 ευρώ/69 ευρώ/120 ευρώ υπέρ της Ελλάδας για το 2019/το 2020/το 2021 αντίστοιχα, ενώ η εικόνα αντιστρέφεται το 2022 και το 2023 όπου η Ελλάδα και τις δύο χρονιές υστερεί κατά 12 ευρώ έναντι της Ισπανίας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δαπάνη των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα το 2019 ήταν οριακά ή σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη αυτών που πήγαν στην Ισπανία. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι αγορές της Ολλανδίας (86 ευρώ λιγότερα ξόδεψαν στην Ελλάδα) και της Πολωνίας (931 ευρώ περισσότερα ξόδεψαν στην Ισπανία). Αντίθετα, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από την Ρωσία, δαπάνησαν υψηλότερα ποσά όταν επισκέφθηκαν την Ισπανία σε σχέση με αυτά που δαπάνησαν στην Ελλάδα. Αναφορικά με το 2022 για τις πέντες αγορές που διαθέτουμε στοιχεία, η μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ήταν χαμηλότερη για Γερμανία (15 ευρώ λιγότερα στην Ελλάδα) και σημαντικά χαμηλότερη για Ολλανδία (128 ευρώ λιγότερα), υψηλότερη για Ιταλία (139 ευρώ περισσότερα) και Ηνωμένο Βασίλειο (193 ευρώ περισσότερα) και σημαντική υψηλότερη για Γαλλία (367 ευρώ περισσότερα) από την αντίστοιχη δαπάνη των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ισπανία.
Αξιοσημείωτο και για τα τρία έτη, είναι πόσο σημαντικά υψηλότερη είναι η δαπάνη των επισκεπτών από την Γαλλία στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη στην Ισπανία. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι Γαλλία και Ισπανία συνορεύουν, κάτι που επιτρέπει την οδική πρόσβαση των Γάλλων τουριστών στην Ισπανία, δίνοντας τους την δυνατότητα να περιορίζουν τη δαπάνη μετάβασής τους. Αντίθετα, η δαπάνη των επισκεπτών από την Πολωνία στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ισπανία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.