15 Ιαν 2025
READING

Το απαγορευτικό των Χούθι θα καθορίσει την αγορά και το 2025;

4 MIN READ

Το απαγορευτικό των Χούθι θα καθορίσει την αγορά και το 2025;

Το απαγορευτικό των Χούθι θα καθορίσει την αγορά και το 2025;

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει διαταράξει τον κλάδο της ναυτιλίας και τις μεταφορές παγκοσμίως για περισσότερο από έναν χρόνο, αναγκάζοντας την πλειονότητα των εμπορικών πλοίων να παρακάμπτουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες διαχείρισης πλοίων και οι πλοιοκτήτες επιλέγουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Αυτή η αλλαγή της πορείας των πλοίων, γνωστό και ως «re-routing» πλέον στον ναυτιλιακό και όχι μόνο χώρο, έχει σημαντικές συνέπειες για τον κλάδο, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με το τι αναμένεται μέσα στο 2025.

Ναύλοι

Η παράκαμψη γύρω από την Αφρική έχει προκαλέσει αξιοπρόσεκτη αύξηση στους ναύλους μεταφοράς, το οποίο οδήγησε σε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για τις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς – τα υψηλότερα, μάλιστα, πίσω μόνο από τα κέρδη-μαμούθ της περιόδου της πανδημίας.

Η παγκόσμια αγορά δείχνει να διατηρεί τη δυναμική της όσον αφορά το ύψος των ναύλων με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα να μην είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τον συγκεκριμένο τομέα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα επίπεδα της στάθμης του νερού και την ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά, οι ευρύτερες γεωπολοτικές αναταράξεις, η πραγματοποίηση και/ή η απειλή απεργιών σε σημαντικά λιμάνια για την παγκόσμια αγορά, όπως είναι αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, και οι πιθανοί νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε κινέζικα – και όχι μόνο – προϊόντα συντηρούν και μάλλον ενισχύουν την αστάθεια που υπάρχει στο παγκόσμιο εμπόριο. Η αστάθεια αυτή οδηγεί σε αυξημένους ναύλους, οι οποίοι προβλέπεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Διαδρομές Πλοίων

Με τις συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα να μη δείχνουν σημάδια βελτίωσης και τις επιθέσεις των Χούθι να συνεχίζονται, δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα επιστροφής των εταιρειών τακτικών γραμμών στις διαδρομές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας στο άμεσο μέλλον.

Τουναντίον αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι παρακάμψεις μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας πιθανότατα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025.

Παρόλο που ορισμένες μικρότερες εταιρείες, οι οποίες συνήθως εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα «τοπικά» δρομολόγια, φαίνεται να έχουν πρόσφατα αυξήσει τη χρήση της Διώρυγας του Σουέζ, αυτό δεν αποτελεί κάποια ένδειξη για γενικότερη αλλαγή της ισχύουσας τάσης. Οι μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν να προτιμούν το «re-routing», δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληρώματος, των πλοίων και του φορτίου τους έναντι των μικρότερων χρόνων διέλευσης.

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των νέων συμμαχιών στον χώρο του «containershipping», οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους τον Φεβρουάριο του 2025 (linkστο κείμενο που είχαμε γράψει για τις συμμαχίες;). Αυτές οι συμμαχίες των μεγαλύτερων ναυτιλιακών του κλάδου έχουν αναπτύξει δύο πιθανά δίκτυα δρομολογίων, ένα με «κανονικά» δρομολόγια και ένα με τα εναλλακτικά που υπάρχουν τον τελευταίο χρόνο λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ήδη έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν με το δίκτυο που περιλαμβάνει τα δρομολόγια μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς, τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη για τις εταιρείες και τελικά οι αυξημένοι ναύλοι θα διατηρηθούν τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Η Νέα Κανονικότητα;

Όπως έχουμε τονίσει ξανά στο παρελθόν, η προετοιμασία για την επόμενη ανωμαλία έχει γίνει η «νέα κανονικότητα» για την ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρόλο που η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας μεγεθύνει τις συνέπειες άλλων προκλήσεων που εμφανίζονται, όπως είναι οι απεργίες ή η συμφόρηση στα λιμάνια, η κατάσταση στην περιοχή τείνει να «κανονικοποιηθεί» και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου οι παρατεταμένες διαταραχές, το αυξημένο κόστος και οι εξελισσόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν μέρος της καθημεριονότητας. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται προετοιμασία, παρακολούθηση των τιμών και των τάσεων και ευελιξία στις εφοδιαστικές αλυσίδες των φορτωτών για να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον.

Οι Επιπτώσεις για το Λιμάνι του Πειραιά

Όπως είχαν δείξει οι προβλέψεις κατά τη διάρκεια του έτους, ο λιμένας του Πειραιά φαίνεται να χάνει τη θέση του ως το 4ο πιο πολυσύχναστο λιμάνι για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Κύριο αίτο αυτής της πτώσης είναι το φαινόμενο του «re-routing», το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου των κοντέινερς που διαχειρίστηκε το ελληνικό λιμάνι.

Αντίθετα, τα νέα δρομολόγια μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας φαίνεται να ωφέλησαν τα ισπανικά λιμάνια της Βαλένθια και του Αλχεθίρας, τα οποία, πλέον, έχουν ξεπεράσει τον Πειραιά σε όγκο διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων. Έτσι, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται να κοστίζει στον Πειραιά δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη των πιο πολυσύχναστων «container ports».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.