17 Ιαν 2025
READING

Η ναυτιλία στον δρόμο της ψηφιακής μετάβασης

4 MIN READ

Η ναυτιλία στον δρόμο της ψηφιακής μετάβασης

Η ναυτιλία στον δρόμο της ψηφιακής μετάβασης

Η ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο που παραδοσιακά δείχνει πιο επιφυλακτικός στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και προοδεύει πιο αργά στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων λειτουργίας. Αυτή η στάση είναι απόλυτα κατανοητή, καθώς η βιομηχανία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και οι χρηματικοί πόροι που διακυβεύονται είναι τεράστιοι

… Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι φορείς προτιμούν να ακολουθούν συντηρητικές στρατηγικές, καθώς η αλλαγή στους τρόπους λειτουργίας πιθανόν να ενέχει σημαντικούς κινδύνους, τους οποίους επιδιώκουν να περιορίσουν στο ελάχιστο. Λόγω αυτής της προσέγγισης, παρατηρείται πως η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σχετικά «πιο πίσω» σε σύγκριση με άλλους κλάδους όσον αφορά την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και, γενικότερα, την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών, των λιμανιών και, γενικότερα, τον κλάδο των μεταφορών, βάζοντας τη ναυτιλία στη σύγχρονη εποχή. Παρακάτω θα αναλύσουμε τρεις καινοτομίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και άλλες που δοκιμάζονται ήδη σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν νέες τάσεις και συνήθειες στον ναυτιλιακό κλάδο.

Αυτόνομα Πλοία

Ο απώτερος, ίσως, στόχος της τεχνολογικής επανάστασης που αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στη θάλασσα είναι η ύπαρξη πλοίων ικανών να εκτελούν δρομολόγια αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση.

Αν και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά εγχειρήματα σε μικρής κλίμακας δρομολόγια, η πλήρως αυτόνομη πλοήγηση σε μεγάλη κλίμακα παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτη. Για να μπορέσει η ναυτιλιακή βιομηχανία να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, απαιτούνται:

  • Ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών: Εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων σε πλοία και λιμάνια.
  • Εκπαίδευση προσωπικού: Εξοικείωση των στελεχών στην ξηρά με τη χρήση και τη διαχείριση αυτόνομων πλοίων.
  • Αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων: Ανάπτυξη διαδικασιών και συστημάτων για την αντιμετώπιση κρίσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Αναβάθμιση υποδομών: Εκσυγχρονισμός των λιμανιών και των δικτύων επικοινωνίας για την υποστήριξη της αυτόνομης ναυσιπλοΐας.

Η πλήρης αξιοποίηση των αυτόνομων πλοίων μπορεί να μεταμορφώσει τη ναυτιλία, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα. Ωστόσο, η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς και σίγουρα σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή των αυτόνομων πλοίων.

Έξυπνα Λιμάνια

Με τον όρο «smart ports» εννοούμε λιμάνια τα οποία διαθέτουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση επισκεπτών, αλλά και τη διαχείριση εμπορευμάτων. Τα έξυπνα λιμάνια χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για να αυξήσουν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Οι λύσεις αυτές καθιστούν τα λιμάνια περιβαλλοντικά βιώσιμα, οικονομικά αποδοτικά και ικανά να διαχειρίζονται μεγαλύτερους όγκους φορτίου, αλλά και αυξημένη κίνηση επιβατών.

Τα έξυπνα λιμάνια μπορεί να διαθέτουν, μεταξύ άλλων, αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης, όπως λογισμικά για τον προγραμματισμό και τη βελτιστοποίηση της κίνησης εμπορευμάτων, αυτοματοποιημένες γέφυρες, γερανούς και οχήματα μετακίνησης εμπορευμάτων εντός του λιμένα. Επιπλέον, χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως Internet of Things (IoT), Big Data Analytics και Blockchain, για την παρακολούθηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, την ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση συναλλαγών και εγγράφων.

Συχνά διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης ρύπων, εναλλακτικές πηγές ενέργειας και εξοπλισμό για την τροφοδοσία των πλοίων με ρεύμα από τη στεριά, ώστε να μη χρησιμοποιούν τις μηχανές τους.

Επίσης, σε πολλά «smart ports» παγκοσμίως, έχουμε δει την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων κυκλοφορίας με τη χρήση GPS και του Συστήματος Αυτόματης Ταυτοποίησης (AIS – Automatic Identification System) για την αποφυγή συγκρούσεων και τη βελτιστοποίηση της πλεύσης, καθώς και έξυπνων Συστημάτων Διαχείρισης Σημείων Πρόσδεσης για την αυτόματη κατανομή σημείων πρόσδεσης ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Επιπροσθέτως, η εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI), η χρήση drones και οι ρομποτικές περιπολίες ενισχύουν την ασφάλεια του χώρου του λιμένα, με άμεση ανίχνευση απειλών, πλήρη έλεγχο πρόσβασης και σωστή επιτήρηση.

Έξυπνα Κοντέινερς

Στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν «έξυπνα κοντέινερς» (smart containers). Αυτά είναι εμπορευματοκιβώτια εξοπλισμένα με προηγμένες συσκευές που παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του κοντέινερ και του φορτίου που μεταφέρει.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται περιλαμβάνουν διάφορων ειδών δεδομένα, όπως:

Τοποθεσία: Ακριβής παρακολούθηση της θέσης του κοντέινερ.

Θερμοκρασία και Υγρασία: Έλεγχος συνθηκών για την προστασία ευαίσθητων προϊόντων, όπως τρόφιμα ή φάρμακα.

Πίεση: Διασφάλιση της ακεραιότητας των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά.

Δονήσεις: Εντοπισμός πιθανών ζημιών από μετακινήσεις, κραδασμούς ή συγκρούσεις.

Άνοιγμα Πόρτας: Άμεση ειδοποίηση για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες ή προσπάθειες παραβίασης, ώστε να αποτραπούν κλοπές.

Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στις εταιρείες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα εμπορεύματά τους, ενισχύοντας την ασφάλεια, μειώνοντας τις ζημιές και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.