18 Δεκ 2024
READING

Κωστής Χατζηδάκης στο 2nd Growthfund Summit: Εγκρίθηκε η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας – Πέντε κρίσιμες αλλαγές στο Υπερταμείο

7 MIN READ

Κωστής Χατζηδάκης στο 2nd Growthfund Summit: Εγκρίθηκε η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας – Πέντε κρίσιμες αλλαγές στο Υπερταμείο

Κωστής Χατζηδάκης στο 2nd Growthfund Summit: Εγκρίθηκε η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας – Πέντε κρίσιμες αλλαγές στο Υπερταμείο

Σε μια νέα εποχή περνάει το Υπερταμείο/Growthfund γεγονός το οποίο αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 2nd Growthfund Summit, ενώ ανακοίνωσε και την έγκριση της προσφοράς των Fraport – Delta Airport Investments – Πηλέας για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

«Πρόκειται για μια προσφορά εξαιρετικά συμφέρουσα που θα φέρει 71,2 εκατ. ευρώ έσοδα για το Υπερταμείο, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ αποτελούν προκαταβολή παραχώρησης», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η κοινοπραξία δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξεων 28,3 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία, με άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση των υποδομών ενώ προβλέπεται σε επόμενη φάση η δημιουργία νέου επιβατικού σταθμού και η επέκταση των υποδομών για να αυξηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων επιβατών.

«Σημειώνω ότι συνολικά η διαδικασία ολοκληρώνεται σε πολύ καλό χρόνο για δεδομένα παραχωρήσεων. Θα ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία να συγχαρώ τη διοίκηση και τα στελέχη του Υπερταμείου για αυτήν την επιτυχία» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μιλώντας για τη νέα εποχή του Υπερταμείου ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικές αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Υπερταμείο:

Αλλαγή πρώτη: Η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο που σηματοδοτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του. Από το 2023 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13 ιδιωτικοποιήσεις ή συμβάσεις παραχώρησης από το 2023 με εισπράξεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Αλλαγή δεύτερη: Εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου. Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει μετονομαστεί σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης μετατρέπεται από όργανο που είχε κάποια εμπλοκή και σε θέματα διοίκησης σε όργανο εποπτείας, ενώ αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των μελών του.

Αλλαγή τρίτη: Εξορθολογισμός της λειτουργίας των θυγατρικών του Υπερταμείου ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΕΗ με προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με 4ετή συμβόλαια και αυξημένες αποδοχές. Με πιο ευέλικτες διαδικασίες πρόσληψης. Με συμμετοχή του ΑΣΕΠ αλλά χωρίς γραφειοκρατία. Παράλληλα παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις αμοιβές ειδικά για τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης και επιτάχυνση των προμηθειών.

Αλλαγή τέταρτη: Διαφορετική χρήση των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από τις συμβάσεις αξιοποίησης των λιμανιών. Μέχρι τώρα το 100% των εσόδων πήγαινε στην εξυπηρέτηση του χρέους, πλέον το 50% θα διατίθεται για τη αναβάθμιση των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας.

Αλλαγή Πέμπτη: Δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Το ταμείο, είπε ο κ. Χατζηδάκης θα συνεπενδύσει σε τομείς στρατηγικής σημασίας με αυξημένη προστιθέμενη αξία, θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές σε επενδύσεις και θα λειτουργεί ως καταλύτης για άλλα κεφάλαια, χωρίς να ανταγωνίζονται τα υφιστάμενα εργαλεία και τον ιδιωτικό τομέα. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αξιοποιήσει ένα αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό και ειδικά από τον αραβικό κόσμο για να συμβάλλουν στο νέο επενδυτικό ταμείο.

Με τις αλλαγές αυτές, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, βελτιώνουμε τη λειτουργία του Υπερταμείου ως ενεργού διαχειριστή, μεγιστοποιούμε τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως τόνισε ακόμη ο υπουργός «την τελευταία τριετία το Υπερταμείο έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Υλοποίησε στρατηγικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων, των μεγεθών αλλά και της αξιοπιστίας του. Δημιούργησε αξία άνω του μισού δισ. για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 14%. Ταυτόχρονα, μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου κατά 15% στην τριετία 2022-24. Ενώ η απόδοσή που πέτυχε συγκρίνεται με άλλα Εθνικά Ταμεία, μεγάλα όπως της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης, κατακτώντας τη 2η θέση με ένα ποσοστό 2,6% Return on Assets».

«Το Υπερταμείο αλλάζει, διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του. Περνάει σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα που ανακτά με γοργά βήματα το χαμένο έδαφος. Είναι μια χώρα αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Είναι μια χώρα που διψά για παραγωγικές επενδύσεις», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ανοίγοντας τις εργασίες του ​ 2nd Growthfund Summit που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, o πρόεδρος του Growthfund, Στέφανος Θεοδωρίδης, ανέφερε: «Mε το Στρατηγικό Πλάνο για το 2025-2027 το Υπερταμείο μπαίνει στην τρίτη του φάση συνεχίζοντας το ρόλο του ως επιταχυντής της εξέλιξης των δημοσίων επιχειρήσεων, που παράγουν πλούτο και παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ με τη λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Μιλώντας για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως από το 2022 έως το 2024 η αξίας της περιουσίας του Υπερταμείου και των θυγατρικών του αυξήθηκε κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως οι αλλαγές που έγιναν την προηγούμενη τριετία ήταν σημαντικές.

«Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Υπερταμείου σημειώνοντας πως το σχέδιο δράσης δουλεύτηκε και από τα κάτω προς τα πάνω αλλά και από τα πάνω προς τα κάτω, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του βασικού μετόχου που είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο είναι στα ισχυρότερα της Ευρώπης» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Growthfund ​ Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Απόστολο Μαγγηριάδη. «Το Υπερταμείο έχει εξελιχθεί, από Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, λειτούργησε ως μεταρρυθμιστικό ταμείο κυρίως για τις θυγατρικές και πέτυχε άριστα αποτελέσματα τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι: «Γίναμε ενεργός μέτοχος, μπήκαμε στις εταιρείες για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες τους, ενώ όπου χρειαζόταν βάλαμε προσωρινή διοίκηση με αξιοκρατικά κριτήρια, επιτυγχάνοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη».

Μιλώντας για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ εισέρχονται σε νέα εποχή, καθώς με CEO τον Γρηγόρη Σκλήκα, το σχέδιο ανάπτυξης άρχισε να υλοποιείται. Στις επιτυχίες καταγράφονται η μείωση του λειτουργικού κόστους και ο 5πλασιασμός των καθαρών λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA). Τοποθετώντας στο επίκεντρο τον πελάτη και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τα θετικά αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εμφανή μέσα στο 2025. ​ Με μια ιστορία 196 ετών, τα ΕΛΤΑ αποκτούν πλέον μια μοντέρνα εικόνα. ​ Αντίστοιχα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπου το μεγάλο πρόβλημα ήταν η ορθή αξιοποίηση των ακινήτων, τώρα η ΕΤΑΔ με διευθύνουσα σύμβουλο την Ηρώ Χατζηγεωργίου, για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής της αξίας και των πιθανών χρήσεων των 36.000 ακινήτων που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο. ​ ​ Η θετική εικόνα θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά μεγέθη.Μέχρι το 2027 προβλέπεται διπλασιασμός του ενεργητικού στα 2,2 δις. ευρώ. ​

«Από το 2022, αυξήσαμε την οργανική αξία, η οποία πλέον αποτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, είχαμε έσοδα ρεκόρ από μερίσματα 317 εκατ. ευρώ και αποδώσαμε 200 εκατ. ευρώ στο δημόσιο. Καταφέραμε ακόμη να ξεκολλήσουμε επενδυτικά σχέδια που για χρόνια ήταν κολλημένα στα συρτάρια, όπως είναι τα 23 αεροδρόμια και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Πλέον ο δρόμος είναι στρωμένος».

Στο Growthfund, οι στόχοι δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Την τριετία 2022-2024 πετύχαμε 15% μείωση στο δεκτη εκπομπών άνθρακα. Αντίστοιχα σε κοινωνικό επίπεδο έχει ενισχύσει τη φήμη και την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως αποδεικνύει ο δείκτης εμπιστοσύνης, όπου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 27%.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού το Υπερταμείο χρησιμοποιεί σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, επιτυγχάνοντας αύξηση στη διείσδυση της τεχνολογίας από 26% σε 41% με τρανταχτό παράδειγμα τη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου η πληρωμή γίνεται με ψηφιακό τρόπο, για να διευκολύνει τον πολίτη.

Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε ακόμη στη διαδικασία απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, η οποία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, ώστε από 1η Ιανουαρίου να λειτουργεί με ενισχυμένο ρόλο και μέχρι τον Ιούνιο του 2025 να υπάρχουν δείγματα που εδραιώνουν την επιτυχία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.