15 Ιαν 2025
READING

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο δρόμο για τη δημιουργία sovereign fund;

4 MIN READ

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο δρόμο για τη δημιουργία sovereign fund;

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο δρόμο για τη δημιουργία sovereign fund;

Σε επαφή με αραβικά κεφάλαια έχει έρθει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επενδύσουν από κοινού με το ελληνικό δημόσιο σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, με όχημα το υπό σύσταση Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πόσο κοντά βρίσκεται όμως η Ελλάδα για την ίδρυση του πρώτου κρατικού wealth fund;

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στο Δεύτερο Growthfund Summit, το δεύτερο εξάμηνο το ελληνικό wealth fund θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί και ο ESM έχει ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. «Δεν θέλουμε να υποκατασταστησουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά να δημιουργήσουμε συνέργειες σε βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως οι μεταφορές, οι υποδομές, η τεχνολογία και η ενεργειακή μετάβαση, ως μειοψηφικός συνεπενδυτής», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το Ζάππειο. Το Υπερταμείο έχει επίσης ξεκινήσει συζητήσεις με ιδιωτικά funds της χώρας για να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση του οργανισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση, το Υπερταμείο είναι σε φάση μετασχηματισμού: στο τέλος του Δεκεμβρίου, θα απορροφηθεί το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, ένα εγχείρημα που χαρακτηρίζεται δύσκολο από την ίδια τη διοίκηση του Υπερταμείου. Στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας εταιρείας. Να διευκρινίσουμε εδώ η αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Εργων και στρατηγικών επενδύσεων (σήμερα εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ), δε θα επηρεαστεί, καθώς θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο, ως επιταχυντής έργων εθνικής και περιφερειακής σημασίας.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Επενδυτικού Ταμείου προέρχεται από την εισφορά του δημοσίου στο Υπερταμείο στο πλαίσιο της επιστροφής των συμμετοχών στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο κράτος και φτάνει τα 300 εκατομμύρια. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η στελέχωση του ταμείου με πρόσωπα της αγοράς, γνώστες καίριων κλάδων που θα επιλεγούν αξιοκρατικά (και μέσω ΑΣΕΠ) και η επιλογή των οποίων θα προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη, όπως έχει πει ο υπουργός.

Την προηγούμενη τριετία το Υπερταμείο λειτούργησε ως εθνικό μεταρρυθμιστικό ταμείο, τόνισε ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης. Στην παρούσα φάση, εννέα χρόνια μετά την ίδρυση του Υπερταμείου ως μνημονιακή υποχρέωση, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για το διάστημα 2025-2027. Βάσει του προηγούμενου στρατηγικού σχεδίου, από το 2022 έως σήμερα το Υπερταμείο έχει πετύχει δημιουργία οργανικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, έχει εισπράξει 317 εκατομμύρια ευρώ από μερίσματα, τα 200 εκατομμύρια φτάνει η απόδοση των μερισμάτων, ενώ τα έσοδα ολόκληρου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 14% από το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων έφτασε το 2,6%, στα πρότυπα των διεθνών sovereign funds, επιτυγχάνοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση επί των περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα σε οκτώ sovereign funds.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ισπανικού Cofides φτάνει το 12%, του ελληνικού Growthfund το 2,6%, του Temasek που διαχειρίζεται κεφάλαια από τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και τη Νότια Αμερική το 1,8%, του Parpuplica της Πορτογαλίας επίσης το 1,8%, του BPI των Φιλιππίνων το 1,5%, του CDP, κρατικού fund της Ιταλίας το 1,4%, του Khazanah, sovereign wealth fund της Μαλαισίας το 0,6% και στο 0,1% διαμορφώνεται η απόδοση του Solidium, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το κράτος της Φινλανδίας.

Θα πρέπει, βέβαια, εδώ να σημειωθεί πως η προσπάθεια των διοικούντων το Υπερταμείο να το μετατρέψουν σε εθνικό επενδυτή έχει παρουσιαστεί ξανά, αφού το τριετές στρατηγικό σχέδιο για το 2022 – 2024 προέβλεπε την υλοποίηση επενδύσεων 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η μοναδική επένδυση του Υπερταμείου έως σήμερα ήταν η εξαγορά του 24,8% του ποσοστού που κατείχε η Κάλας στις Ελληνικές Αλυκές, έναντι 3 εκατομμυρίων, τον Σεπτέμβριο. Μετά την εξαγορά, το Υπερταμείο κατέχει το 80% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει σε δήμους, ωστόσο βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

 Επιπλέον, το δημόσιο προσδοκά έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, της οποίας ακόμα και η καταγραφή και χαρτογράφηση αποδεικνύονται αγκάθι. Η διοίκηση να τοποθετεί τον πήχυ της αξίας ενεργητικού της ΕΤΑΔ στα 2,2 δισ. ευρώ το 2027, αλλά σήμερα τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 1,1 δισ. από 280,7 εκατ. που ήταν όταν η εταιρεία εντάχθηκε στο Υπερταμείο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.