15 Ιαν 2025
READING

Το Ρόδινο: Ένας βιολογικός ροδώνας στην εύφορη γη της Δράμας

3 MIN READ

Το Ρόδινο: Ένας βιολογικός ροδώνας στην εύφορη γη της Δράμας

Το Ρόδινο: Ένας βιολογικός ροδώνας στην εύφορη γη της Δράμας

Στον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Μακεδονίας, στο Νομό Δράμας ο Χρήστος Γκόντιας έχει αναπτύξει 100 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας ροδιού και μηλολωτού. Έχει δημιουργήσει ένα επισκέψιμο κτήμα που βρίσκεται στον Φωτολίβο, νοτιοδυτικά της Δράμας στα σύνορα με τις Σέρρες. Ο ίδιος, μιλώντας στο TheTotalBusiness, δηλώνει αγρότης από επιλογή, συνεχίζοντας το επάγγελμα της οικογενειάς του και εισερχόμενος στον πρωτογενή τομέα από το 2010 και ύστερα.

Η παραγωγή του ροδιού διοχετεύεται στον συνεταιρισμό ροδοπαραγωγών, ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, όπου μεταποιείται σε χυμό και συσκευάζεται. Από εκεί στη συνέχεια ταξιδεύει εκτός από όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει 150 παραγωγούς – μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Είμαστε σε μία περιοχή η οποία έχει επί το πλείστον εκτατικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι. Πριν ξεκινήσει ο συνεταιρισμός δεν υπήρχαν δενδρώδεις καλλιέργειες. Συστήσαμε μία ομάδα παραγωγών και αποφασίσαμε σε μία περίοδο όπου το ρόδι είχε μεγάλη ζήτηση, να φυτέψουμε ροδιές. Το προϊόν προορίζεται τόσο για νωπό φρούτο που διοχετεύεται αυτούσιο στην αγορά και οι υπόλοιπες ποσότητες γίνονται χυμός. Τον τελευταίο καιρό έχουμε στοχεύσει στο χυμό. Στο δικό μου κτήμα “Το Ρόδινο” αποφασίσαμε να βάλουμε και άλλες καλλιέργειες, επιλέγοντας το μηλολωτό», λέει ο παραγωγός.

«Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο»

«Στη συνέχεια, βλέποντας προϊόντα που δημιουργούν παραγωγοί στο εξωτερικό, ανέπτυξα ένα project με την ονομασία ‘Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο’. Σε αυτό το εγχείρημα έδωσα την δυνατότητα να συμμετάσχουν κυρίως άνθρωποι από τα αστικά κέντρα. Μέσα από το συγκεκριμένο project αξιοποιούν ένα συγκεκριμένο δέντρο, και όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής επισκέπτονται την περιοχή μας και συλλέγουν τους καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των φρούτων. Το Ρόδινο είναι ένα επισκέψιμο κτήμα, όπου μπορεί όποιος το επιθυμεί να ξεναγηθεί και να δει τη δουλειά μας. Σε ό,τι με αφορά έχω πάντα ανοιχτά τα μάτια και διερευνώ διαρκώς νέα πράγματα σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες και τα προϊόντα που παράγω», λέει ο Χρήστος Γκοντιάς.

«Μέσω συνεργασιών όλα τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα»

Ο ίδιος καλλιεργεί το Κτήμα του από το 2010 και αποφάσισε όπως λέει να συμμετάσχει στον συνεταιρισμό του Αγίου Αθανασίου, διότι όπως λέει η φιλοσοφία του είναι ότι μέσω συνεργασιών τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα, ενώ δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής.

Το σύνολο του κτήματος είναι σκεπασμένο, γεγονός που του επιτρέπει να προστατεύει τις καλλιέργειές του σε έκτακτες καιρικές συνθήκες όπως η χαλαζόπτωση.

Ως προς την καλλιέργεια του λωτού, παράγει μηλολωτό που κυρίως ευδοκιμεί στο εξωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα καθότι αποτελεί ένα προϊόν με καλύτερη ανταπόκριση στις καιρικές συνθήκες που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή. Ο Χρήστος εκμεταλλεύεται τρεις διαφορετικές ποικιλίες και οι εκτάσεις παραγωγής μηλολωτού αντιστοιχούν σε 15 από τα συνολικά 100 στρέμματα που διαθέτει στην ιδιοκτησία του.

Παράλληλα με τα δύο προαναφερόμενα φρούτα καλλιεργεί αυτή την περίοδο σιτάρι και βαμβάκι, καλλιέργειες οι οποίες διαπιστώνει ότι σταδιακά φθίνουν και είναι ασύμφορες οικονομικά, γυρίζοντάς τις σε σιτηρά και ηλίανθο.

Η συνολική παραγωγή στο ρόδι κυμαίνεται σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 70 έως και 100 τόνους αναλόγως τη χρονιά και τις συνθήκες που αυτή παρουσιάζει. Φέτος ή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη με μόλις 60 τόνους, λόγω της έντονης ξηρασίας που επικράτησε. «Δεν υπήρχαν νερά στην περιοχή, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια», αναφέρει ο Χρήστος Γκόντιας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.