03 Δεκ 2024
READING

Απίθανες χρήσεις ΑΙ: από αφέσεις αμαρτιών μέχρι σούπερ ρομποτικές μελισσούλες

4 MIN READ

Απίθανες χρήσεις ΑΙ: από αφέσεις αμαρτιών μέχρι σούπερ ρομποτικές μελισσούλες

Απίθανες χρήσεις ΑΙ: από αφέσεις αμαρτιών μέχρι σούπερ ρομποτικές μελισσούλες

Μόλις ο κόσμος έμαθε πως εκκλησία στην Ελβετία,  έχει αναθέσει το καθήκον της εξομολόγησης σε μια AI εκδοχή του Ιησού!

Οι πιστοί στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου της Λουκέρνης μιλούν απευθείας σε μια τεχνική εκδοχή του Ιησού,  στο πλαίσιο πρότζεκτ που ονομάζεται «Deus in Machina και που έχει κάνει εγκατάσταση ενός ολογράμματος του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη για να δέχεται εξομολογήσεις. Οι δύο στους τρείς, θεωρούν πως μετά την εξομολόγηση τους, είχαν μια  «πνευματική» εμπειρία. Το AI Jesus είναι εξοπλισμένο ακόμη και με τη δυνατότητα να μιλάει 100 διαφορετικές γλώσσες για να εξυπηρετεί τους πολλούς ξενόγλωσσους επισκέπτες. Βέβαια πολλοί είναι πιστοί που κάνουν λόγο για απάτη, μα σιγά! Έχει χειροτέρα…

Το άπειρα μακρινό, πλέον, τεχνολογικά,  2016, η Microsoft παρουσίασε, περήφανα το πρώτο της chatbot, το Tay, που θα χε ως κύριο στόχο του, την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Πράγματι, ο Tay άρχισε να επικοινωνεί, να απαντά σε ερωτήσεις. Οι προγραμματιστές αποφάσισαν ότι μια γυναικεία εικόνα της Tay θα έκανε τους συνομιλητές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή. Έλα που η  μηχανή έμαθε από τις αναρτήσεις άλλων χρηστών και μέσα σε μια μέρα άρχισε να επαινεί τον Αδόλφο Χίτλερ και να επιπλήττει τις φεμινίστριες! Το bot απενεργοποιήθηκε αμέσως, δέχθηκε βελτιώσεις και αποκαταστάθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Άρχισε πάλι την επικοινωνία στα social media και ενώ στην αρχή έδειχνε ψυχραιμία, σε λίγο άρχισε και πάλι άγρια μισογυνιστικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια. Θεωρήθηκε παταγώδης αποτυχία και ακυρώθηκε. Την ίδια χρόνια η Youth Laboratories Microsoft αποφάσισε να πραγματοποιήσει τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς με κριτή αντικειμενικό την τεχνητή νοημοσύνη. Κάθε χρήστης θα μπορούσε να ανεβάσει τη φωτογραφία του και να μάθει αν είναι από τους όμορφους ανθρώπους, ή μπα, σιγά! Έξι χιλιάδες άτομα από 100 χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από ηλικίες, φυλές, βάρος, αποχρώσεις.  Αλλά από τους 44 νικητές  μόνο ένας ήταν μαύρος και ελάχιστοι ήταν οι Ασιάτες. Οι διευθυντής του Beauty.AI προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αποτελέσματα λέγοντας ότι ίσως δεν υπήρχαν αρκετοί μαύροι στο δείγμα των φωτογραφιών από τις οποίες εκπαιδεύτηκε το μηχάνημα για να προσδιορίσει πρότυπα ομορφιάς. Το ρομπότ τελικά, εντελώς ρατσιστικά, αποφάσισε πως  το ανοιχτό χρώμα του δέρματος είναι σημάδι ελκυστικότητας!

IntelligentX  της  Brewing Company, φτιάχνει μπύρα τεχνητής νοημοσύνης. Το καθήκον του αλγορίθμου είναι να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, να τις ερμηνεύει προκειμένου να προσδιορίζει τις τάσεις και τελικά να δημιουργεί συνταγές για αυτές, προσαρμόζοντας κάθε γεύση σε προσωπικές, ατομικές διαθέσεις.  Αφού δοκιμάσει την μπύρα IntelligentX, ο καταναλωτής δίνει σχόλια για τις γευστικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο ABI, ήτοι Automated Intelligent Brewing. Η ετικέτα της μπύρας έχει τυπωμένο έναν κωδικό που οδηγεί τον πελάτη σε ένα bot messenger, εκεί, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τις γευστικές του προτιμήσεις. Η προσέγγιση επιτρέπει να δημιουργηθεί μπύρες έξω απ τα καθιερωμένα.

Η start up Miso Robotics δημιούργησε, κυκλοφορεί και καμαρώνει για τον Flippy. Πρόκειται για τον  πρώτο αυτόνομο βοηθό κουζίνας στον κόσμο, ρομπότ που ετοιμάζει μπιφτέκια για μπέργκερ. Δεν μιλάει και δεν επιδρά με συναδέλφους, αλλά ψήνει έως και 300 μπιφτέκια την ώρα με απαράμιλλη προσήλωση. Ο Flippy ήδη δουλεύει στο CaliBurger στο κέντρο της Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Κοστίζει 60000 δολάρια, συν ένα 20% τον κάθε χρόνο για συντήρηση, αλλά είναι ικανός να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να επιστρέψει αυτό το τίμημα εντός 18 μηνών στα αφεντικά! Τώρα αν σκεφτείς, πως ένα εργαζόμενος στα φαγάδικα στις ΗΠΑ, παίρνει 16 δολάρια την ώρα και κοστίζει το χρόνο 33.280 δολάρια στα αφεντικά, χωρίς έξοδα συντήρησης, μάλλον κομμάτι ακριβός πέφτει ο Flippy.

Η RoboBee δημιουργήθηκε από το τμήμα ερευνητικής ρομποτικής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, για να βοηθήσει στο πρόβλημα της μαζικής εξαφάνισης των μελισσών. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό ρομπότ, τύπου drone, σχεδιασμένο σαν μέλισσα, που έχει στόχο να λειτουργεί ως το πραγματικό χρήσιμο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη έντομο. Ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια μπορεί να πετάξει, να κολυμπήσει, να βουτήξει στο νερό και να βγει πάλι στην επιφάνεια. Μπορεί να δημιουργήθηκε για να γονιμοποιεί, με τεχνικό τρόπο, τα φυτά, αλλά μπορεί να βοηθά αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις διάσωσης. Το προβληματάκι εδώ είναι πως δεν υπάρχει ακόμα κανονική μπαταρία για ρομπότ 80 χιλιοστά και το RoboBee εξακολουθεί να τροφοδοτείται από ένα καλώδιο χαλκού σε εξωτερική πηγή.

Το ρομπότ της μέλισσας είναι εξοπλισμένο με ένα πραγματικό λέιζερ για να ανιχνεύει εμπόδια. Οι φοιτητές του Χάρβαρντ έχουν λάβει επιχορήγηση 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ για να κάνουν πλήρως λειτουργική το ρομπότ μελισσούλα.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.