03 Δεκ 2024
READING

Ο Ινδός μεγιστάνας του Switzgroup Ταϊτζούν Κορακιουάλα σε νέες εξαγορές στην Ελλάδα

5 MIN READ

Ο Ινδός μεγιστάνας του Switzgroup Ταϊτζούν Κορακιουάλα σε νέες εξαγορές στην Ελλάδα

Ο Ινδός μεγιστάνας του Switzgroup Ταϊτζούν Κορακιουάλα σε νέες εξαγορές στην Ελλάδα

Ήταν  2017, στην Ελλάδα, τη χώρα την πληγωμένη από την απάνθρωπη οικονομική κρίση, που σε λίγο θα έμπαινε στην σκληρή εποχή της απομόνωσης και του φόβου του Covid 19. Από την πολύχρωμη Ινδία ή Μπαράτ, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, με Ιστορία από το 2500, εμφανίστηκε στην λαβωμένη Ελλάδα, ο επιχειρηματίας Ταϊζούν Κορακιουάλα.

Τότε έκανε τις πρώτες δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις του, στον χώρο των τροφίμων με τον όμιλο του, Switz Group. Στην αρχή, η αγορά ήταν μουδιασμένη και οι Έλληνες επιχειρηματίες έμοιαζαν διστακτικοί και δύσπιστοι στις προθέσεις του, αφού οι ξένοι επενδυτές, εκείνη την εποχή, έμοιαζαν με θηρευτές, που αναζητούσαν να αρπάξουν μόνο απ την Ελλάδα, ό,τι καλύτερο είχε. Εφτά χρόνια αργότερα, ο Ινδός επιχειρηματίας, με δραστηριότητες και στη Μέση Ανατολή είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμικούς επενδυτές, αξιόπιστος, συνεπής, μεθοδικός και αθόρυβος, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Με προσεκτικό σχεδιασμό, στην αρχή, περιορίστηκε σε μικρές, έως μικρομεσαίες εταιρείες με επίκεντρο την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, όπου οι ιδιοκτήτες τους, συνήθως είχαν ένα μερίδιο μειοψηφίας, αλλά διατηρούν τη διοίκηση της εταιρείας τους.

Η Ελλάδα έγινε η βάση του Ταϊζούν Κορακιουάλα, που τουλάχιστον τέσσερις μήνες το χρόνο, ζει μαζί με την οικογένειά στο ιδιόκτητο σπίτι του, στα βόρεια προάστια. Ο 69χρονος επενδυτής  συνεχίζει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας, που για 47 χρόνια ασχολείται με τον τομέα των τροφίμων. Η  έδρα της εταιρείας του είναι στο Ντουμπάι με παρουσία σε Ευρώπη, Αυστραλία, Ινδία και Μέση Ανατολή και το 2023 είχε ετήσιο τζίρο 600 εκατ. και κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος, εκτός από τα τρόφιμα, δραστηριοποιείται και στον τομέα των φαρμάκων. Προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του μετανάστευσε από ένα μικρό χωριό της Ινδίας, στη πολύβουη Μουμπάι των 20.000.000 κατοίκων. Ο πατέρας του κατάφερε, εκτός από  επιχειρηματίας, να γίνει Σερίφης της Μουμπάι, να τιμηθεί δηλαδή με αυτόν τον τίτλο – διάκριση εξουσίας που δίνεται κάθε χρόνο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της πόλης. Ο πατέρας λοιπόν, ο Φαχρουντίν Κορακιουάλα είχε ιδρύσει τον όμιλο πολυκαταστημάτων Akbarallys και εξαγόρασε τη Worli Chemical Works, που αργότερα εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας με το όνομα Wockhardt. Ήταν ένας επιχειρηματίας μεγάλου κύρους που έχαιρε σεβασμού. Ο Ταϊζούν πήγε σε τεχνολογικό πανεπιστήμιο και με την αποφοίτησή του, στα 23 του, μετανάστευσε στη Σαουδική Αραβία και ξεκίνησε την καριέρα του.

Ο όμιλος Switz Group, δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Τον περασμένο χρόνο εξαγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο σε δύο αλυσίδες, στη La Croissanterie, μια αλυσίδα από 21 καταστήματα καφέ-αρτοποιεία την οποία ξεκίνησε ο Γιάννης Παπαδόπουλος και στον όμιλο εστίασης Amaro Group Restaurants, που δημιούργησε ο Παύλος Κυριακού. Σε αυτόν εντάσσονται τα εστιατόρια «Bottega Amaro», «Aigaion House», «Riva Beach House», «Qboo Bakehouse» και το concept store «Istorja».

Ο Ταϊζούν Κορακιουάλα έχει δημοσιοποιήσει πως επενδύει περισσότερο στους ανθρώπους παρά στην ίδια την επιχείρηση και πως αγοράζει το πλειοψηφικό μερίδιο καλών επιχειρήσεων, όταν ο ιδιοκτήτης θέλει για διάφορους λόγους να πουλήσει, είτε γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στην οικογένεια, είτε γιατί θέλει να ανέβει στο άρμα ενός διεθνούς ομίλου, προσβλέποντας στη στήριξή του για την ανάπτυξή του πρωτίστως στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Έχει εξηγήσει πως αυτοί είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να διοικούν την εταιρεία που ίδρυσαν, αλλά έχοντας από πίσω έναν όμιλο εύρωστο, ο οποίος με τις συνέργειες που μπορεί να τους βοηθήσει να κυνηγήσουν μεγαλύτερους στόχους σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό και δεν κάνει συμφωνίες πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής και αφήνει τους ήδη υφιστάμενους μάνατζερ, οι οποίοι ξέρουν τη δουλειά, να διοικούν, γι’ αυτό και πάντα προτιμά τις μικρές αλλά υγιείς επιχειρήσεις, με χαμηλό δανεισμό και πετυχημένο μάνατζμεντ.

Με πλειοψηφικά πακέτα σε 20 ελληνικές επιχειρήσεις, από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων όπως τα Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες,  Κρητών Άρτος, Olympic Foods, CSM Bakery, Οak – οι κάβες αυτές είναι οι μοναδικές συμμετοχές του ομίλου εκτός της κατηγορίας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής-, Νewbake, Σαμούρης, Frankal, Τroufa καλ. Η εμπορική του εταιρεία Switz Group Τrading αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών Bridor, Europastry και Baker&Baker. Η Switz Group ελέγχει και το 2% της Optima Bank, η οποία δρομολογεί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Ο Ταϊτζούν Κορακιουάλα, έκανε σαφή την απόφαση του να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου της  Switzgroup σημειώνουν άνοδο 40%, τόσο για τον τζίρο, όσο και τα κέρδη και οι εταιρείες που διαθέτει στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ πωλήσεις, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις εξαγορές. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ινδός επενδυτής ανακοίνωσε την ίδρυση νέου fund, σε συνεργασία με Έλληνες και Ινδούς επιχειρηματίες και με  συνεργασία του ΤΑΝΕΟ. Στην αρχή, το κεφάλαιο θα είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Το fund φυσικά και θα δημιουργηθεί από το Switzgroup αλλά και τον Περικλή Μαζαράκη, Μanaging Partner της Golden Age Capital o oποίος μετά από πολύχρονη παρουσία στις ΗΠΑ στον χώρο των private equity funds έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Ινδός επιχειρηματίας, που έχει αδυναμία στη Κρητική κουζίνα, πιστεύει επιχειρηματικά στα τρόφιμα, και κυρίως στην αρτοβιομηχανία, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλου του κόσμου. «Είναι ένας κλάδος που ξεπερνά τα όρια των χωρών» έχει πει, «όλοι χρειάζονται ψωμί, όλοι τρώνε αρτοποιήματα. Το αλεύρι σίτου πραγματικά είναι δώρο Θεού για την ανθρωπότητα αν συγκρίνεις τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει με οποιονδήποτε άλλον καρπό. Τον αγαπώ πολύ αυτό τον κλάδο. Έχει ατελείωτο πεδίο και προοπτική. Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία των προϊόντων! Και όλα είναι τόσο δημιουργικά».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.