18 Δεκ 2024
READING

Ερμού: Δικαιολογείται να είναι ανάμεσα στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου;

5 MIN READ

Ερμού: Δικαιολογείται να είναι ανάμεσα στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου;

Ερμού: Δικαιολογείται να είναι ανάμεσα στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου;

Πρόσφατη έρευνα της παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρείας real estate Cushman & Wakefield, κατέταξε την οδό Ερμού στην 15η θέση μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων στον κόσμο. Η έρευνα της Cushman & Wakefield πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και παρουσιάζει τα δεδομένα που αφορούν στις κεντρικότερες εμπορικές αρτηρίες μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή η Ερμού αποτελεί με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία την ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, όπου το μέσο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 3.480 ευρώ.

Και το γεγονός είναι ότι η χώρα μας, ελλείψει ισχυρών εμπορικών αρτηριών, στο κέντρο της πόλης με μεγάλη έκταση και έλλειψη χώρου για πολλές σημαντικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε αυτές, έχει να παρουσιάσει την οδό Ερμού, η οποία αποτελεί τον κεντρικότερο δρόμο στην καρδιά του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Είναι δεδομένο επίσης ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των κυρίαρχων επιχειρήσεων της λιανικής, επιτάσσει την ύπαρξή τους με φυσικό χώρο πώλησης στην Ερμού, η οποία παρουσιάζει υψηλή ζήτηση και κίνηση από τους καταναλωτές, ενώ ευνοείται και από την ισχυρή τουριστική προσέλευση. Εκπληρώνοντας ουσιαστικά το παραδοσιακό και αδιαμφισβήτητο κριτήριο επιλογής τοποθεσίας «Location, Location, Location». Όπου αυτό που έχει την πρώτιστη σημασία διαχρονικά είναι η τοποθεσία ενός καταστήματος σε σημείο με μεγάλη κίνηση σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Το Μιλάνο και η Νέα Υόρκη

Στην ίδια έρευνα της Cushman & Wakefield, η Via Montenapoleone στο Μιλάνο έρχεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με ενοίκιο 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’έτος, έχοντας εκτοπίσει τη 5η λεωφόρο στη Νέα Υόρκη με 19.537 ευρώ ανά τετραγωνικό κατ’ έτος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μελέτης η Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή, με τα ενοίκια στη Via Montenapoleone να έχουν αυξηθεί πάνω από 30% στα δύο τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει ωστόσο να δει κανείς και ένα άλλο στοιχείο, που ενδεχομένως θα έθετε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η οδός Ερμού αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

Διότι εάν διαβεί κανείς τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, θα δει έναν δρόμο με σπασμένα πεζοδρόμια και φθαρμένους κυβόλιθους, με παρεμπόριο και παραβατικότητα.

Με συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν αποπνέουν την εικόνα ενός σύγχρονου και καλοσυντηρημένου εμπορικού δρόμου σε πρωτεύουσα χώρας της Ενωμένης Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, η οδός Πανεπιστημίου, μετά την περιπετειώδη ανάπλαση που επιχείρησε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και που τελικά του στοίχισε την επανεκλογή του, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο ελπιδοφόρο τα επόμενα χρόνια. Με κάποιον τρόπο η Πανεπιστημίου δύναται να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, έχοντας τις προοπτικές εκείνες που θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να την καταστήσουν τον ελκυστικότερο εμπορικό προορισμό της Αθήνας. Με μεγάλα και καλοσχηματισμένα πεζοδρόμια, φιλόξενα στους πεζούς, με άνοιγμα στο δρόμο, με αρκετές επενδύσεις που πραγματοποιούνται και που σε λίγα χρόνια αναμένεται να επιτελέσει το λόγο για τον οποίο υπάρχει. Να συνδέσει το Σύνταγμα με την Ομόνοια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών ή επιχειρήσεων που θα θελήσουν να δημιουργήσουν εκεί κάτι καινούργιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σύγχρονη εικόνα της πόλης. Όπως άλλωστε και η πλήρως αποδυναμωμένη οδός Σταδίου, η οποία στα χρόνια της κρίσης μετατράπηκε σε έρημο τόπο, με διακοπή λειτουργίας πολλών καταστημάτων και πλήρη απαξίωσή της. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση πολλές επενδύσεις από τράπεζες που δημιουργούν τα κεντρικά τους γραφεία επ’ αυτής, τη Στοά Αρσακείου που αναγεννάται και επαναλειτουργήσει εντός του 2025 και πολλές ακόμα κινήσεις που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, δείχνει με τη σειρά της ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη εμπορικό σύνδεσμο του Συντάγματος με την Ομόνοια και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης.

Από την άλλη η Ερμού παρουσιάζει την εξής δυσχέρεια. Ότι η πιθανή προσπάθεια ανάπλασης, θα διαταράξει την καθημερινότητα και την δραστηριότητα των επιχειρήσεων που έχουν παρουσία σε αυτήν. Πρόκειται δηλαδή για έναν δρόμο «στημένο» και έτοιμο κατά κάποιον τρόπο, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία και επομένως η όποια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα του, ίσως ανιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια σε σχέση με τις αποδομημένες πρόσφατα οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Το σχέδιο ανάπλασης της πρωτεύουσας «Αθήνα 2030»

Να σημειωθεί πάντως ότι η περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει την διάθεση ποσού ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ προς τον δήμο Αθηναίων, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας, διατίθεται με την απόφαση εκχώρησης του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επενδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο «Αθήνα 2030», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική 2021 – 2027».

Ο σχεδιασμός των έργων αυτών δίνει βαρύτητα στην αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, τηναποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο με έμφαση στην ανάπλαση της Ερμού από την πλατεία Συντάγματος έως την Αιόλου, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και «πράσινων» διαδρομών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δήμου Αθηναίων.

Μένει λοιπόν να δούμε στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, εάν όλες αυτές οι κινήσεις θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα. Χωρίς παλινωδίες που θα μπορούσαν να κρατήσουν την πόλη στην εικόνα που έχει σήμερα και ενώ έχει όλες τις προοπτικές να εξελιχθεί σε μία πρωτεύουσα που θα αποτελέσει παράδειγμα και προορισμό για πολλούς επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο σε αυτήν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.