To βόλεϊ αν και δεν αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει δημιουργήσει μία πολύ σημαντική αγορά, η οποία, μάλιστα, εμφανίζει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να απολαμβάνει την παντοκρατορία του ποδοσφαίρου, την έξαρση του μπάσκετ ή την αίγλη του τένις, το βόλεϊ έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να διατηρεί το δικό του κοινό, το οποίο είναι ικανό να συντηρεί μία αγορά 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Αυτό ήταν το μέγεθος της αγοράς του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις υποδυκνείουν έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,5% με την αγορά του βόλεϊ να προβλέπεται να προσεγγίσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030!
Γεωγραφικά Στοιχεία
Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific) είναι οι βασικοί γεωγραφικοί άξονες της παγκόσμιας αγοράς του βόλεϊ με την Βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείς και τον Καναδά, να κατέχει κυρίαρχη θέση λόγω παράδοσης στο άθλημα, και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη λόγω αυξανόμενου ενδιαφέροντος από το κοινό και τη δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σην Ευρώπη, το άθλημα του βόλεϊ είναι σχετικά εδραιωμένο ως το 3ο-4ο πιο δημοφιλές με τις αγορές της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρωσσίας να είναι ανάμεσα στις πιο ισχυρές της ηπείρου.
Αξίζει να κάνουμε μία αναφορά και στη Λατινική Αμερική, η οποία επιδεικνύει μια βαθιά ριζωμένη κολτούρα για το άθλημα. Ιδιαίτερα σε Βραζιλία και Αργεντινή, υπάρχει μεγάλος αριθμός παθιασμένων φιλάθλων με τις δύο χώρες να διαθέτουν παραδοσιακά ισχυρές εθνικές ομάδες.
Τέλος, μία ενδιαφέρουσα δυναμική αναπτύσσεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην Αφρική, όπου αν και η αγορά του βόλει βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, οι αυξανόμενες επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές και αναπτυξιακά προγράμματα υπόσχονται μελλοντική ανάπτυξη.
Εξοπλισμός του Αθλήματος
Ο εξοπλισμός που απαιτεί το άθλημα δημιουργεί ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα φιλέ που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα βόλεϊ, τις μπάλες, τον προστατευτικό εξολισμό των αθλητών (κυρίως σε γόνατα και αγκωνες) και τον ρουχισμό. Η αγορά εξοπλισμού βόλεϊ είναι μια βιομηχανία με σημαντική δυναμική, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών που ηγούνται στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία. Μερικές από αυτές είναι οι:
- Nike
- Mikasa
- Wilson
- Spalding
- Molten
- Adidas
- Asics
Εξετάζοντας την αγορά για τις μπάλες βόλεϊ, προβλέπεται ετήσιος ρυθμό ανάπτυξης του 3,3% με τις εκτιμήσεις να λένε πως από τα 263,8 εκατομμύρια δολάρια το 2021, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς θα ξεπεράσει τα 365 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031.
Οι αναλυτές από το Business Research Insights θεωρούν πως η ενίσχυση στον τομέα της παραγωγής και η εισαγωγή επιπλέον εθνικών και διεθνών διοργανώσεων βόλεϊ είναι οι δύο κύριοι παράγοντες για την άνοδο της αγοράς των μπαλών βόλεϊ.
«Η αυξανόμενη ζήτηση για ανθεκτικές μπάλες με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών που ασχολούνται με το βόλεϊ και η συνεχής υιοθέτηση του αθλήματος σε εταιρικά προγράμματα είναι μερικοί από τους σημαντικούς και κρίσιμους παράγοντες που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της αγοράς [των μπαλών βόλεϊ] στο μέλλον», συμπλήρωσαν οι αναλυτές.
Χαμηλό το Ταβάνι της Αγοράς στην Ελλάδα
Η αγορά του βόλεϊ στην Ελλάδα περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πρωταθλήματα, συμμετοχή αθλητών, έσοδα από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, και πωλήσεις σχετικού εξοπλισμού. Παρόλο που το βόλεϊ δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, παραμένει ένα αξιόλογο άθλημα με έντονη παρουσία σε σχολικό, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Η ανάπτυξή του, ωστόσο, περιορίζεται από ορισμένους παράγοντες, όπως ο μικρός πληθυσμός της χώρας και η σχετικά χαμηλή αγοραστική δύναμη. Αυτό καθιστά δύσκολη τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του αθλήματος στο κορυφαίο επίπεδο, ειδικά όταν μπροστά του υπάρχουν οι απόλυτα εδραιωμένες αγορές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.
Η Volley League Ανδρών και η Volley League Γυναικών είναι οι κορυφαίες επαγγελματικές διοργανώσεις στη χώρα μας καθώς υπάρχουν επίσης εθνικά, τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα. Καθώς, όπως είπαμε, το βόλεϊ δεν ανήκει στο πρώτο ράφι δημοφιλίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο κι από επιφανείς επιχειρηματίες να ασχοληθούν με το άθλημα, οι ακαδημίες των συλλόγων αποτελούν τη βάση και μάλλον τον μοναδικό τρόπο για την ανάπτυξη του βόλεϊ.
Αν και η Volley League επιχειρεί κάθε χρόνο να προσελκύει έναν αριθμό εταιρικών χορηγών και οι ομάδες προσπαθούν να εξασφαλίζουν έσοδα από τοπικές εταιρείες, ο τελικός απολογισμός είναι σχετικά φτωχός, αφού και τα έσοδα από εισιτήρια είναι περιορισμένα λόγω της μικρής χωρητικότητας των γηπέδων, αλλά φυσικά και του χαμηλού ενδιαφέροντος από το κοινό.
Ένας από τους βασικούς οικονομικούς πνεύμονες του επαγγελματικού βόλεϊ στην Ελλάδα αποτελούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποφέρουν ένα σημαντικό ποσό για τους -μετρημένους- προϋπολογισμούς των ομάδων. Τα μπάτζετ των κορυφαίων ομάδων της πρώτης εθνικής κατηγορίας, όπως είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, κυμαίνονται μεταξύ 500.000 και ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι προϋπολογισμοί των υπολοίπων ομάδων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην επαρχία, είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.