Η ισορροπία ανάμεσα στην εντοπιότητα και την άρση του «μονοπωλίου» των δημοφιλών προορισμών και στην επέκταση των διεθνών brands του τουρισμού στη χώρα φέρεται να είναι ένα από τα περισσότερο βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, στην προσπάθεια να εξελιχθεί το παραδοσιακό «Ήλιος & Θάλασσα».
Την τάση αυτή διαβάζουν και οι μεγάλοι hotel operators που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα μας, καθώς η στρατηγική ανάπτυξής τους στην ελληνική αγορά προβλέπει την επέκταση σε προορισμούς, που οι επενδυτές καλούν «δευτερεύοντες». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Βασίλη Θεμελίδη, περιφερειακού διευθυντή Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης της αμερικανικής Wyndham Hotels & Resorts, στο περιθώριο του R&R Forum που διοργάνωσε η Questex σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισηγμένης στο NYSE ξενοδοχειακής είναι προορισμοί όπως η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία και το Ανατολικό Αιγαίο, «όπου μπορούμε να προσδώσουμε αξία ως διεθνές brand». Στην ίδια κατεύθυνση, προστιθέμενη αξία προσδίδει η διεθνής επωνυμία και σε ξενοδοχειακές μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας, τριών ή τεσσάρων αστέρων, οι οποίες, πάντως, δυσκολότερα προσθέτουν το brand στην «ταμπέλα» τους.
Η Wyndham, για παράδειγμα, έχει πετύχει συνεργασίες σε προορισμούς όπως η Αλεξανδούπολη, με το Ramada Plaza, και το Λουτράκι, όπου λειτουργεί τα Ramada και Wyndham Poseidon, περιοχές που συνήθως περνούν κάτω από το ραντάρ των μεγάλων επενδυτών. Από αυτούς εξαιρείται και η Hilton, η οποία στο pipeline της για την Ελλάδα έχει 1.797 δωμάτια σε 14 ξενοδοχεία, μερικά εκ των οποίων σε παρόμοιους προορισμούς. Υπό την αλυσίδα Curio της Hilton λειτουργεί το πεντάστερο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους – το οποίο έχει εξαγοραστεί από τον ισραηλινό όμιλο Israel Canada –, ενώ η συνεργασία αφορά στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και στην ένταξη των δύο resorts στο πρόγραμμα πιστότητας Hilton Honors, που αριθμεί περισσότερα από 173 εκατομμύρια μέλη και προσφέρει σημαντικά προνόμια στους επισκέπτες. Εξάλλου, η διείσδυση των brands στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τα στοιχεία της GBR Consulting, που θέλουν 205 ξενοδοχεία με 29.204 δωμάτια 39 συνολικά διεθνών αλυσίδων να λειτουργούν στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο χάρτης των περιοχών που προσελκύουν μεγάλα ονόματα του τουρισμού, επομένως και κεφάλαια σταδιακά αλλάζει, προς όφελος όσων ποντάρουν στην αποσυμφόρηση κορεσμένων προορισμών, μεταξύ αυτών και η πολιτεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Mabrian, η περιοχή της Πελοποννήσου, με την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και την παραθαλάσσια ομορφιά, έχει γίνει ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ελλάδα, καθώς έργα πολυτελείας και άλλες πρωτοβουλίες προώθησης, συνέβαλαν στο να τοποθετηθεί η Πελοπόννησος στην κορυφή των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, ειδικά μεταξύ των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα πιο διάσημα σημεία στην Ελλάδα.
Ένας άλλος αναδυόμενος ελληνικός προορισμός είναι το ανατολικό τμήμα της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (που απαρτίζεται από την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο) και ιδιαίτερα η ακτογραμμή της, που αύξησε τις αφίξεις έως 63% σε ένα χρόνο, και το νησί της Θάσου, μέρος της ίδιας περιοχής, το επισκέπτονται 26,4% περισσότεροι ταξιδιώτες από έτος σε έτος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας των World Travel Market London και Oxford Economics, οι διεθνείς ταξιδιώτες ενδιαφέρονται πλέον να επισκεφτούν λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Ημαθία και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Συγκεκριμένα το 57% των συμμετεχόντων επιθυμεί να ανακαλύψει νέους προορισμούς, με το ποσοστό αυτό να αναφέρεται ως επί το πλειστόν σε νεαρούς τουρίστες, Gen Z και Millennials.
Την άνοδο προορισμών πέρα από τους δημοφιλέστερους φανερώνουν και τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport. Τις υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής κατέγραψαν τον Οκτώβριο, οπότε δημοσιεύθηκαν τα τελευταία στοιχεία, η Σκιάθος (64,7%), η Σάμος (15,9%), η Ρόδος (15,3%), η Ζάκυνθος (14,9%), η Κέρκυρα (13,9%), τα Χανιά (13,4%) και η Καβάλα (11,4%), ενώ οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές σε επίπεδο δεκαμήνου (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) καταγράφηκαν από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης (15,1%) και της Ρόδου (12,8%).
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.