16 Νοέ 2024
READING

Το Πρόσωπο: Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου

4 MIN READ

Το Πρόσωπο: Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου

Το Πρόσωπο: Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου

Ένας από τους τρόπους να βγει μία επιχείρηση από τη μέγγενη της χρεοκοπίας, να ακμάσει και να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός τετράγωνης λογικής και του ενστίκτου, που λέει ότι ένα μέρος των εξελίξεων δεν ελέγχουμε εμείς, αλλά η τύχη. Σε αυτό το δίπολο βασίστηκε η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, όταν στα τέλη 1990 ανέλαβε τα ηνία της παραπαίουσας μέχρι πρότινος ιχθυοκαλλιεργητικής εταιρείας της οικογένειας Γερουλάνου στην Κεφαλονιά.

Η διοίκηση της πρώτης ελληνικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας για παραγωγή ευρωπαϊκού λαβρακιού και τσιπούρας, που ίδρυσε το 1981 ο Μαρίνος Γερουλάνος πέρασε στα χέρασε στα χέρια ενός τραπεζικού στελέχους, γεννημένης στη Σαουδική Αραβία και σπουδασμένης στις ΗΠΑ, από… τύχη, καθότι η Λάρα Μπαράζι μετακόμισε στο Ληξούρι ως ερωτική μετανάστρια. Το 1970 η οικογένειά της την έστειλε στην Ελβετία, λόγω των επερχόμενων αλλαγών στη Σαουδική Αραβία, που δεν επιτρέπουν ακόμα και σήμερα σε μία νέα γυναίκα να λάβει την παιδεία που θέλει. Σπούδασε σε οικοτροφείο της Ελβετίας και κατόπιν στις ΗΠΑ, όπου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Harvard με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπόριο και τα Οικονομικά και το πανεπιστημίου Columbia με πτυχίο στα Οικονομικά, ενώ η οικογένειά της έμεινε στο Ριάντ.

Έχοντας από μικρή αδυναμία στις οικονομικές σπουδές, τις ακολούθησε, παρότι άφησε πίσω το όνειρό της να γίνει δημοσιογράφος, αφού οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη Σαουδική Αραβία δεν ήταν ενδεδειγμένες για να ακολουθήσει αυτή την καριέρα. Εκτός από την εμπιστοσύνη της οικογένειας Γερουλάνου, κέρδισε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών που τοποθέτησαν κεφάλαια στην εταιρεία για να προχωρήσει το στρατηγικό πλάνο της νέας επικεφαλής, ενώ όπως έχει πει έλαβε τη στήριξη των εργαζομένων κερδίζοντας χρόνο για να γυρίσει σελίδα η παλιότερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Έχει παραδεχτεί πως προχώρησε με άγνοια κινδύνου και το μοναδικό για το οποίο έχει μετανιώσει είναι ότι μετρίασε τη φιλοδοξία της έπειτα από «παραινέσεις» τρίτων. Αναγνώρισε ότι ο άσσος στο μανίκι μίας μεσαίας σε μέγεθος επιχείρησης ήταν η αναγνωρισιμότητα που μπορούσε να κερδίσει χάρη στην ιστορικότητα και την ποιότητα, χαρακτηριστικά στα οποία πόνταρε.

Ένα ακόμη στοίχημα που κέρδισε η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου ήταν να διακριθεί σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, αφού το  2020 εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της FEAP

Ένα ακόμη στοίχημα που κέρδισε η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου ήταν να διακριθεί σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, αφού το  2020 εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της FEAP, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενώ συμμετέχει και στα διοικητικά συμβούλια πολλών κλαδικών συνδέσμων σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Είναι επίσης σύμβουλος του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) και του IUCN (International Union for the Conservation of Nature) σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.

Η επιμονή της να οδηγήσει την εταιρεία ένα βήμα μπροστά επαληθεύεται από μία ιστορία την οποία έχει διηγηθεί: θέλοντας να πείσει ένα Γάλλο σεφ, βραβευμένο με Michellen, να δοκιμάσει ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, κάτι το οποίο αρνούταν κατηγορηματικά, έφτασε στην κουζίνα του με μία κούτα ψάρια. Τότε, το πείραμα πέτυχε. Με την ίδια επιμονή αλλά και νηφαλιότητα, αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Grupο Profund με στόχο η εταιρεία να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, με τη στήριξη ενός ισχυρού μετόχου, σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Το 68,5% της εταιρείας ελέγχεται πλέον από τον ισπανικό όμιλο με παρουσία σε αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και το υπόλοιπο από την οικογένεια Γερουλάνου, ενώ η διοίκηση εξακολουθεί να ασκείται από τη Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου.

Χαρακτηριστικό της ευρωστίας της εταιρείας – που κατέγραφε ζημιές για πολλά χρόνια έως το 2006 – είναι ότι πέρσι τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ από 130,8 χιλ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Επίσης, το 2023 η ίδια οδήγησε την εταιρεία μία ανάσα από τα 60 εκατομμύρια ευρώ με πωλήσεις σχεδόν 5 εκατ. κιλών ψαριών, με EBITDA 3,8 εκατομμυρίων.

Στόχος για το εξής είναι η μείωση του κόστους συντήρησης στις μεταφορές και στα υλικά συσκευασίας, καθώς και στην αποδοτικότερη κατανάλωση των ιχθυοτροφών, η συνέχιση των επενδύσεων στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας σε Φθιώτιδας και Αμφιτρίτη, η επέκταση της παρουσίας της στο λιανικό εμπόριο της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη εξαγοράσει παραγωγική μονάδα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.