21 Νοέ 2024
READING

Δυσοίωνα νέα: Όταν οι οικονομικοί κολοσσοί βλέπουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει

5 MIN READ

Δυσοίωνα νέα: Όταν οι οικονομικοί κολοσσοί βλέπουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει

Δυσοίωνα νέα: Όταν οι οικονομικοί κολοσσοί βλέπουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει

Την περασμένη εβδομάδα ο «πιο ισχυρός τραπεζίτης στον κόσμο» Τζέιμι Ντίμον έκανε μια τοποθέτηση στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, που προκάλεσε αντιδράσεις παγκόσμια. Ο διευθύνων  σύμβουλος της JP Morgan τράβηξε τη προσοχή της ανθρωπότητας επιχειρηματολογώντας για το πως «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν ήδη μάχες στο έδαφος που συντονίζονται σε πολλές χώρες».

Ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης και επιχειρηματίας χαρακτήρισε τις Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν ως τον «άξονα του κακού», τονίζοντας ότι μαζί με την Κίνα θέτουν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ. Με δυο γενιές χρηματιστών πίσω του, ο γιος του Θεόδωρου και της Θέμιδας Δήμων, με καταγωγή από την Σμύρνη και την Αθήνα, που ο παππούς του άλλαξε το επώνυμο τους το Παπαδημητρίου,  Νεοϋορκέζος ο ίδιος πια, τόνισε πως «δεν μιλούμε για κάτι που θα συμβεί σε 20 χρόνια, αλλά για άμεση απειλή» και τόνισε ότι «η ιστορία δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση». Εκ μέρους της JP Morgan προειδοποίησε για εξελίξεις σοκαριστικές μίλησε για την επιτακτική ανάγκη κάθε κίνηση και απόφαση να είναι προσεκτική για να μπορέσει να υπάρξει παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και τέλος, τόνισε τη σημασία του να παραμείνει η Δύσης ενωμένη για να αντιμετωπίσει τις κοσμογονικές, αν συμβούν, απειλές.

Ο Ντίμον όμως, δεν είναι ο μόνος που κρούει κώδωνα κινδύνου. Πιο πριν, ο βετεράνος επενδυτής και ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο έκφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει στενούς δεσμούς 40 χρόνων με την Κίνα, που δραστηριοποιείται η εταιρεία του. Μετά από το πιο πρόσφατο ταξίδι του, διάρκεια 13 ημερών στην αχανή χώρα, ο Ρέι Ντάλιο ανάρτησε στο LinkedIn τα εξής: «Βρίσκομαι στην προνομιακή και τώρα άβολη θέση να είμαι βαθιά συνδεδεμένος με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο, την Κίνα και την Ρωσία, που αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο χείλος του πολέμου μεταξύ τους». Εξηγώντας είπε πως βλέπει τις δυο χώρες να χρησιμοποιούν προκλητικές οικονομικές κυρώσεις και τους στρατούς τους για να πιέσουν, η μια την άλλη να περάσει, πρώτη την «κόκκινη γραμμή» της έναρξης ενός πραγματικού, ολέθριου για την ανθρωπότητα πολέμου. Συνέστησε δε να μην υπάρχει διμερής διάλογος αλλά να σταματήσει κάθε συζήτηση μεταξύ τους, γιατί, όσο μιλάνε, τόσο τσακώνονται! Ανταλλάσσουν κατηγορίες, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα του πλανήτη και χειροτερεύουν τις σχέσεις τους, αντί να τις βοηθούν. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εντόπισε επίσης πως πηγές εντάσεις είναι και οι προκλητικές στρατιωτικές αναπτύξεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν και οι περιορισμοί των ΗΠΑ στην εξαγωγή τσιπ στην Κίνα και το ότι οι δύο χώρες αποκόπτουν την πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες, η μια στην άλλη. Εντόπισε μάλιστα πως σύμφωνα με τις Αμερικανικές εκλογικές εξελίξεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις θα προέλθουν πιθανότατα από την αμερικανική πλευρά, που θα προκαλέσει την τελική ρήξη των δύο χωρών.

Κατά την άποψη όχι μόνο του Ρέι Ντάλιο και του Τζέιμι Ντίμον, αλλά και άλλων οικονομικών παραγόντων της Δύσης, οι ηγέτες στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες πιστεύουν ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Αμερικής έχουν μειώσει την παγκόσμια εικόνα της παντοδυναμίας της. Οι περισσότερες  χώρες δεν φιλοδοξούν να μοιάσουν και ακολουθήσουν τη πολιτική των ΗΠΑ, ενώ οι ξένοι δεν ονειρεύονται πλέον να ζήσουν εκεί, έχοντας αποκαθηλώσει το «αμερικανικό όνειρο» τελειωτικά. Η ανθρωπότητα πιστεύει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τις ιδέες τους για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τον καπιταλισμό παγκόσμια, όταν στο εσωτερικό τους αντιμετωπίζουν άλυτα θέματα συμβίωσης και καλής λειτουργίας. «Είναι σε πολλές χώρες δεδομένη η αντίληψη πως οι Αμερικανοί υποκινούν σε πόλεμους, όπως αυτόν της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ οι Κινέζοι επιδιώκουν την ειρήνη», έγραψε ο Ρέι Ντάλιο και συνέχισε την ανάλυση του τονίζοντας πως «ο αγώνας για την παγκόσμια επιρροή κορυφώνεται και υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ χωρών, ακόμη και διαφορετικών πολιτικών κομμάτων εντός του, που καθιστούν όποιες συμμαχίες και σχέσεις είναι ασταθείς και κατακερματισμένες». Βλέπουμε πως ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν αντιταχθεί στην Κίνα σε θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς σχέσεις, αλλά φρόντισαν να μείνουν ουδέτερες στη στάση της Κίνας για την Ταϊβάν. Επιπλέον, εννέα χώρες έχουν ήδη πυρηνικά όπλα και δεν χρειάζονται καμία βοήθεια κηδεμονίας απ τις ΗΠΑ, ενώ άλλες 75 είναι σε θέση να αναπτύξουν αυτά τα όπλα, χωρίς συμμάχους υπερδυνάμεων.

Εάν οι ΗΠΑ έχουν εσωτερικές προκλήσεις, το ίδιο έχει και η Κίνα. Το στυλ διακυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζεται ως «δικτατορικό – αυτοκρατορικό» με ένα συνονθύλευμα μαρξισμού και καπιταλιστικών επιρροών, με πολλούς να διαφωνούν και επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας στο τεράστιο κράτος. Η μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, της Κίνας είναι ο κίνδυνος να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ στις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και chatbot, όπως το ChatGPT του Open AI. Η τεχνολογία είναι κρίσιμης σημασίας και υπαρξιακό ζήτημα για τη Κινέζικη εξουσία και εάν χάσουν κρίσιμα τεχνολογικά ορόσημα, το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο σε όλες της τις  βιομηχανίες. Όπως και να χει και όπως βλέπουμε από την Ρωσία στην Ουκρανία και το Ισραήλ στη Γάζα, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε ποτέ απ τις οδύνες και τις καταστροφές μας. Η ξεχνάμε εύκολα.  

«Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος, αλλά ο Τέταρτος Παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα», έλεγε ο Αϊνστάιν, αισιόδοξα, σε αντίθεση με έναν Αμερικανό ψυχαναλυτή που βρήκε πως «εφόσον κανένας δεν θα έχει μείνει για να συζητήσει για την ειρήνη μετά τον επόμενο πόλεμο, είναι καλή ιδέα να κάνουμε τη διάσκεψη ειρήνης πρώτα».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.