Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε. (ΟΛΠΑ) ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τη SAMMY, μία εταιρεία με έδρα την Πάτρα, η οποία εξειδικεύεται στις προηγμένες τεχνολογίες για τη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η SAMMY πρόκειται να εγκαταστήσει στο λιμάνι της Πάτρας ένα καινοτόμο σύστημα, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υποδομές του λιμανιού και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
«Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης του λιμανιού, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και της ασφάλειας στο χώρο του αγκυροβολίου», δήλωσε στέλεχος του ΟΛΠΑ.
Οι Αισθητήρες Που Θα Αναβαθμίσουν το Λιμάνι
Η εγκατάσταση των αυτόνομων και έξυπνων αισθητήρων στο αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής του λιμένα της Πάτρας έχει ήδη ξεκινήσει με τον νέο εξοπλισμό να αναμένεται να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την παρακολούθηση και τη βελτίωση της διαχείρισης των σκαφών αναψυχής και των διαδικασιών αγκυροβολίας και ελλιμενισμού. Σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα έχει ως αποτέλεσμα οι νέες διατάξεις των αισθητήρων να προσφέρουν συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση και τη διαθεσιμότητα των θέσεων ελλιμενισμού, καθώς και πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια του λιμανιού.
Οι αισθητήρες είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν σημαντική βελτίωση στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των σκαφών στο ελληνικό λιμάνι.
Η Κίνηση του Λιμανιού σε Ανοδική Τροχιά
Το λιμάνι της Πάτρας φαίνεται να βελτιώνει τις δυνατότητές του τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην κίνηση επιβατών και φορτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια αποτελέσματα του ΟΛΠΑ, 600.000 επιβάτες, 215.000 οχήματα και 4,5 εκατομμύρια τόνοι χύδην φορτίου πέρασαν από το λιμάνι της Πάτρας κατά τη διάρκεια του 2023. Τα νούμερα παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ελαφρώς μειωμένα από το 2022, το οποίο και αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για το λιμάνι με ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο στο επιβατικό, όσο και στο εμπορικό κομμάτι. Γενικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια, ο λιμένας της Πάτρας γνωρίζει μια πρωτοφανή ανάπτυξη, αναπτύσσοντας παράλληλα διεθνείς συνεργασίες.
Εξωστρέφεια και Συνεργασίες
Ο ΟΛΠΑ αναζητά συνεχώς τρόπους για να ενισχύσει τις συνεργασίες του και να εξελίξει τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Γ. Αναστασόπουλος, πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη σε λιμάνια και ερευνητικά κέντρα με έμφαση στη λιμενική βιομηχανία της Φινλανδίας, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της λιμενικής διαχείρισης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασόπουλος βρέθηκε στα λιμάνια του Τουρκού και του Χάνκο, τα οποία μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Λιμένα Πατρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΛΠΑ, οι συνομιλίες είχαν επίκεντρο τους τρόπους διαχείρισης των εμπορευματικών ροών, την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και τη χάραξη αναπτυξιακών στρατηγικών, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των λιμανιών.
«Η άμεση συνεργασία με λιμάνια, όπως αυτά του Τουρκού και του Χάνκο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του λιμένα Πατρών, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο διεθνούς δικτύωσης», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος και συνέχισε: «Οι κοινές μας προκλήσεις και προτεραιότητες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συνεργασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές».
Η φιλοδοξία όλων των πλευρών φαίνεται να είναι η περαιτέρω συνεργασία που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα έργα στο άμεσο μέλλον με στόχο την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ρόλου των συγκεκριμένων λιμένων ως κόμβων διακίνησης εμπορευμάτων και ανάπτυξης.
Πράσινη Μετάβαση
Η βιωσιμότητα δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορο τον ΟΛΠΑ, ο οποίος προωθεί ενέργειες που βοηθάνε το περιβάλλον και στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Τέτοια ήταν και η δενδροφύτευση περισσοτέρων από 425 νέων δέντρων, φυτών και θάμνων στο νέο λιμάνι, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε. Η επιλογή των ποικιλιών που φυτεύθηκαν έγινε με βάση την περιορισμένη κατανάλωση πόρων που απαιτούν, τη δυνατότητά τους να ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, και τη σημαντική προσφορά τους για τη μέγιστη δυνατή παθητική απορροφητικότητα σε CO2.
Επιπλέον, ο ΟΛΠΑ είναι ενεργό συνεργαζόμενο μέλος της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί μία πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση που ανέλαβαν Έλληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες, για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων. Η HELMEPA διαθέτει μία ανοιχτή και συμμετοχική πλατφόρμα με ένα δίκτυο μελών που αποτελείται από περισσότερες από 320 εταιρείες/οργανισμούς όλων των κλάδων και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα, παραπάνω από 2.280 πλοία, 14.000 ναυτικούς, και 250.000 εθελοντές και σκοπό έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.