31 Οκτ 2024
READING

Τουρισμός: Ελλάδα VS Τουρκία – Πού χάνει και πού κερδίζει η χώρα

4 MIN READ

Τουρισμός: Ελλάδα VS Τουρκία – Πού χάνει και πού κερδίζει η χώρα

Τουρισμός: Ελλάδα VS Τουρκία – Πού χάνει και πού κερδίζει η χώρα

Την άνοδο της γειτονικής Τουρκίας στο χάρτη των ανταγωνιστριών χωρών αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και της μείωσης της εποχικότητας. Η Τουρκία σαρώνει ήδη στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, καταγράφοντας συνεχόμενα ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, οι οποίοι το φετινό επτάμηνο έφτασαν τα 29 εκατομμύρια. 

Τη σύγκριση μεταξύ των μεσογειακών προορισμών κάνει σε πρόσφατη μελέτη της η Mabrian, από την οποία προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και τους ανταγωνιστές της είναι όλο και πιο απαιτητικοί και αναμένουν ταξιδιωτικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας αναζητώντας την αυθεντικότητα. Η Ελλάδα κατατάσσεται σε καλή θέση στην ικανοποίηση των επισκεπτών, λίγο πίσω από την Τουρκία όσον αφορά την ικανοποίηση από το τουριστικό προϊόν. Η συνολική αντίληψη για την ασφάλεια και το κλίμα στην Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστική, καθώς οι επισκέπτες της Τουρκίας είναι ανήσυχοι για την ασφάλεια στη χώρα, παρά την ευνοϊκή τους αντίληψη για το κλίμα.

Οι ταξιδιώτες βρίσκουν τρόπους να απολαύσουν την Ελλάδα, συνδυάζοντας πεπατημένες όπως το μοντέλο Ήλιου και Θάλασσας, τον πολιτισμό, γαστρονομία ή την ευεξία για να βιώσουν ενεργά τον τοπικό τρόπο ζωής, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα ως προορισμός. Τα δεδομένα που συνέλεξε η Mabrian δείχνουν ένα ενδιαφέρον σενάριο για αυτούς τους ανταγωνιστές: ένα σενάριο στο οποίο οι προορισμοί πιέζουν για διαφοροποίηση μέσω του πολιτισμού, κάτι που φαίνεται να αξιοποιεί η Τουρκία, επιδιώκοντας να αναπτυχθεί με μειωμένη εποχικότητα. Τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ το 22,9% των επισκεπτών της Τουρκίας ενδιαφέρονται για τέχνη και πολιτισμό, το αντίστοιχο ποσοστό όσων επισκέπτονται την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 20%. Επίσης, το 17,6% των τουριστών της Τουρκίας έχουν ως κίνητρο επίσκεψης τη φύση, ενώ μόλις το 12,3% του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ηλιοθεραπεία είναι «οδηγός» για το 20,2% των επισκεπτών της χώρας μας, αλλά μόλις για το 11,4% των τουριστών που φτάνουν στην Τουρκία.

Όπως προαναφέρθηκε, η γειτονική χώρα ποντάρει στη μείωση της εποχικότητας και φαίνεται πως τα καταφέρνει καλύτερα από την Ελλάδα. Το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου η Ελλάδα υποδέχεται το 73% των επισκεπτών που φτάνουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στη χώρα, ενώ η Τουρκία το 56%. «Η ανάπτυξη προϊόντων και εμπειριών που προσελκύουν εναλλακτικές αγορές μεγάλων αποστάσεων και μη εποχικούς ευρωπαίους ταξιδιώτες, που εξαρτώνται λιγότερο από τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να εξισορροπηθεί η φέρουσα ικανότητα, αλλά να συμβάλει σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του εισοδήματος στην ελληνική επικράτεια», σημειώνει η Mabrian.

Έδαφος κερδίζει η Τουρκία και στον πολυτελή τουρισμό, αφού έχει το υψηλότερο ποσοστό πεντάστερων ξενοδοχείων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της Μεσογείου. Οι διάσημες μάρκες πολυτελών ξενοδοχείων 5 αστέρων τοποθετούν τους προορισμούς στον χάρτη των υψηλών δαπανών και δημιουργούν προσδοκίες και προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα και την εμπειρία. Σε σύγκριση με αυτούς τους μεσογειακούς ανταγωνιστές, είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα να υπολογίζει στο 7% των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που ταξινομούνται ως 5 αστέρων, πάνω από το 3% της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Κροατίας, αλλά κάτω από το 16% της Τουρκίας. Η Τουρκία βασίζεται στην αντίληψη περί ποιότητας καταλυμάτων υψηλότερης κατηγορίας, για την κατασκευή και την εμπορία τουριστικών πακέτων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ενδεκτικά, μία διανυκτέρευση σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Τουρκίας κοστίζει λιγότερο από 200 ευρώ, όταν στην Ελλάδα ξεπερνά τα 300 ευρώ, με καλύτερο όμως σκορ στο δείκτη ικανοποίησης φιλοξενούμενων. Εκτός από την Τουρκία, που ανταγωνίζεται στην τιμή τους υπόλοιπους προορισμούς – καθώς η ποιότητα είναι πολύ μακριά από τους άλλους μεσογειακούς ανταγωνιστές, σύμφωνα με τη μελέτη –, η Ελλάδα υπερέχει στη σχέση  ποιότητας και τιμής.

Αναφορικά με τις μεσαίες κατηγορίες ξενοδοχείων, η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στις μονάδες 4 και 3 αστέρων, με εμπειρίες επισκεπτών που περιστρέφονται γύρω από την αυθεντικότητα, την εντοπιότητα και μοναδικότητα κάθε προορισμού και καταλύματος, για να διαφοροποιηθεί σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική μεσογειακή αγορά καταλυμάτων, τονίζουν οι ερευνητές. Τα τριάστερα ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν το 67% και 57% του συνολικού δυναμικού, αντίστοιχα, με το ποσοστό της γειτονικής χώρας να είναι το μικρότερο μεταξύ της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.