23 Νοέ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσάκος

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσάκος

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσάκος

Ο Παναγιώτης Τσάκος είναι ένας από τους καπετάνιους που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την ελληνική ναυτοσύνη. Βασικό του μέλημα είναι να παραμείνει ο κλάδος σε ελληνικά χέρια, συνδεδεμένη με τον εθνικό κορμό, εξ’ ου και οι επενδύσεις του στη ναυτική εκπαίδευση.

Γεννημένος από ναυτική οικογένεια, σε «εφοπλιστική γη», στη Χίο, μπάρκαρε αμέσως μόλις αποφοίτησε από το Λιβάνειο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμύλων. Το 1954 ξεκίνησε ως δόκιμος πλοίαρχος και μέχρι το 1965 υπηρέτησε στα πλοία ως δόκιμος, ανθυποπλοίαρχος, υποπλοίαρχος και πλοίαρχος, ενω τις θεωρητικές του γνώσεις απέκτησε το 1960, όταν σπούδασε Chartering και Insurance στη Μεγάλη Βρετανία. Ως στέλεχος πήρε το βάπτισμα του πυρός στη ναυτιλιακή του Παπαλιού, με τον ίδιο να εξομολογείται μετά από χρόνια ότι επέλεξε γραφείο κοντά στο τέλεξ για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στη διαχείριση των πλοίων, τις ναυλώσεις και τις αγοραπωλησίες. Σήμερα, η

Tsakos Energy Navigation διοικείται από το γιο του καπετάνιου, δρ Νίκο Τσάκο και διαχειρίζεται συνολικά 75 πλοία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψε έσοδα 416 εκατ. δολάρια και 179 εκατ. δολάρια σε λειτουργικά κέρδη, τα οποία περιλαμβάνουν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 49 εκατ. δολαρίων.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος τιμήθηκε το 2019 και αναγορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Ιδρύματος, ενώ σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Aνθρωπιστικών Eπιστημών τον αναγόρευσε και το Eλληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο. Για τον ίδιο, η εκπαίδευση έχει πρωτεύοντα ρόλο, αφού σχεδίασε τη λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, η οποία θα συμπληρώνει στο ανώτατο επίπεδο, την εκπαίδευση που ήδη παρέχεται από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)»το οποίο έχει ιδρύσει ήδη ο εφοπλιστής, ενώ επιχορηγεί τη λειτουργία των Πολυτεχνικών Ναυτικών Σχολών στις Φιλιππίνες, με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση των ναυτικών. Κατά καιρούς θέτει ως προτεραιότητα την ανατροπή των σημερινών δεδομένων, που θέλει τον αριθμό των Ελλήνων ναυτικών να φθίνει δραματικά. «Αν δεν αντιδράσουμε και χαθεί η ναυτοσύνη μας, θα δούμε να καταρρέει το ναυτιλιακό μεγαλούργημα που με τόσους αγώνες, κόπους και θυσίες, δημιουργήσαμε. Τότε θα απομείνουμε με μία ναυτιλία ισχυρή μεν από πλευράς πλοιοκτησίας αλλά στα χέρια ξένων ναυτικών και αλλοδαπών διαχειριστών που θα τη διαφεντεύουν έξωθεν της Ελλάδας, παντελώς αποκομμένη από τον εθνικό μας κορμό».

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 1.000 Έλληνες ναυτικοί συνταξιοδοτούνται. Ζητά από την πολιτεία «να υιοθετήσουν το όραμά μας και να ιδρύσουν περισσότερες ναυτιλιακές σχολές και ακαδημίες. Η ναυτοσύνη μαζί με τη γλώσσα μας είναι διαχρονικά οι βασικοί πυρήνες της εθνικής μας ταυτότητας και του μέλλοντός μας», αναφέρει στις εκκλήσεις  τους στους δημόσιους φορείς ο 88χρονος εφοπλιστής. Ο ίδιος, εξάλλου, αφιέρωσε τη ζωή του στη ναυτιλία, «στη μεγάλη ναυτιλία των Eλλήνων, για την οποία όλοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι».

Η ναυτιλία δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα με την οποία έχει καταπιαστεί. Ο Παναγιώτης Τσάκος αγόρασε τα Ναυπηγεία του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1975, έχει έχει επενδύσει στο φυσικό μεταλλικό νερό Arrena μέσω της εταιρείας Νερά Πηγών Γράμμου, με έδρα το Νεστόριο Καστοριάς, δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγη, την παραγωγή υδρογόνου και στον τουρισμό μέσω ξενοδοχείων. Από τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς ξεχωρίζει το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», που φέρει το όνομα της κόρης του που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή το 2010 και προάγει το ελληνικό πνεύμα και την Ορθοδοξία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η πιο πρόσφατη επένδυση της ξηράς που έγινε γνωστή είναι η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε ιδιωτική έκταση 873 στρεμμάτων στην Ιθάκη, για την οποία η οικογένεια Τσάκου έχει υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το «Epic_O» έχει προϋπολογισμό 85 εκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνε ξενοδοχείο, κατοικίες και μαρίνα, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα είναι το δεύτερο τουριστικό έργο του Παναγιώτη Τσάκου, μετά την αναγέννηση του Ξενία Χίου, που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, δυναμικότητας 24 δωματίων, με κοινόχρηστους χώρους, χώρους εστίασης και αναψυχής.

Παρότι έχει βρεθεί σε λίστες διεθνών μεσιτικών γραφείων, στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή παραμένει το νησί της Ατόκου που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων στο Ιόνιο και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, όπου λέγεται ότι κάθε χρόνο φιλοξενεί ένα συμπόσιο της οικογένειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.