H Volkswagen δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια . Ούτε στην Ελλάδα όπου για ένα διάστημα παλαιότερα είχε την πρώτη θέση στην αγορά, παρεμβαίνοντας στην παντοκρατορία της Toyota στη χώρα μας, αλλά ούτε και στο διεθνές στερέωμα. Η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα έως τώρα το σκάνδαλο του 2015, όπου χρησιμοποιούσε μυστικό λογισμικό που άλλαζε τα δεδομένα εκπομπής ρύπων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, η Volkswagen στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην ένατη θέση της ελληνικής αγοράς από πλευράς ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων. Σε αυτό το διάστημα ταξινομήθηκαν 4.503 οχήματα της μάρκας στην εγχώρια αγορά, με τη Volkswagen να διατηρεί μερίδιο 4,2%.
Το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας
Επί του παρόντος όμως ίσως βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της ιστορίας της καθώς έχουν διαφανεί τεκτονικές αλλαγές, που όμοιες της δεν έχει δει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία έχει μπει σε διαδικασία εκτέλεσης αυστηρού προγράμματος λιτότητας, καθώς οι οικονομικοί παράμετροι και ο ανταγωνισμός από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως από την Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά, με τη Volkswagen να βρίσκεται σε όλο και πιο δυσμενή θέση. Εκτός από τη ναυαρχίδα του ομίλου που είναι η μάρκα Volkswagen, σε αυτόν ανήκουν διάσημες μάρκες όπως οι Audi, Bentley, Cupra, Jetta, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda. Και στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει ο παγκόσμιος κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας, προβλέπονται συνολικά περικοπές ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η VW εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το πρώτο εγχώριο εργοστάσιό της στην 87χρονη ιστορία της.
Το σωματείο των εργαζομένων απείλησε με απεργία και «μεγάλη αντίσταση σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα» ενάντια στα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί επίσης πίεση στη VW, υπενθυμίζοντάς της τη σημασία της για τη γερμανική οικονομία και ζητώντας της να εξασφαλίσει όλα τα εργοστάσια και να αποφύγει τις υποχρεωτικές απολύσεις.
Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πιστεύουν ότι η σύγκρουση το επόμενο διάστημα θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δείχνουν πρόθυμες να επιλυθεί η κρίση πριν από τα Χριστούγεννα. Το ερώτημα είναι εάν η VW μπορεί να βρει αυτό που ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Arne Meiswinkel, αποκαλεί «βιώσιμη» λύση για να μειώσει το κόστος της μακροπρόθεσμα.
Εδώ εμφανίζονται τα προβλήματα του συστήματος της VW. Όλες οι εταιρείες στη Γερμανία υπόκεινται σε μοντέλο λήψης συναποφάσεων, όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποτελούν το ήμισυ των εποπτικών συμβουλίων που ελέγχουν τις μεγάλες εταιρείες.
Η δυσκολία έλλειψης ταχύτερων αποφάσεων οφείλετε επίσης στη θέση της Κάτω Σαξονίας, του κρατιδίου στο οποίο εδρεύει η VW, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας με 20% των δικαιωμάτων ψήφου, ειδικές εξουσίες αρνησικυρίας και δύο έδρες στο εποπτικό συμβούλιο. Στο πλάνο είναι η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί έως τώρα στα 90 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής του ομίλου. Το αναμενόμενο ήταν μέχρι πρότινος ότι θα κλείσουν μικρότερες μονάδες όπως αυτές σε Δρέσδη και Όσναμπρουκ, αλλά πλέον κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν μονάδες όπως αυτές σε Βόλσμπουργκ, Ανόβερο, Κάσελ, Έμντεν, Σάλτσγκιτερ, Μπράουνσβαϊγκ.
Βέβαια το πλάνο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις. Καθώς τα τέσσερα από τα προαναφερόμενα έξι εργοστάσια, βρίσκονται στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, η κυβέρνηση του οποίου όπως προείπαμε είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Volkswagen και κατέχει το 20% των δικαιωμάτων ψήφου.
Δύσκολες ώρες για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Συνολικά η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, με επικεφαλής τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έχει περιέλθει σε δύσκολους καιρούς. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάλεσε πρόσφατα εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια εικονική «σύσκεψη κορυφής αυτοκινήτων» για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τις ταλαιπωρημένες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε εν μέσω εκκλήσεων γιακ μέτρα που θα τονώσουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθότι η πορεία των πωλήσεών τους είναι πτωτική.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν λιγότερα αυτοκίνητά και τα νέα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων τους (EV) αγωνίζονται γίνουν μέρος των προτιμήσεων των πελατών. Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της ηπείρου Volkswagen που αντιμετωπίζει ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίων καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault και ο ιταλικός όμιλος αυτοκινήτων Stellantis παράγουν επίσης πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από όσα μπορούν να πουλήσουν.
Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά δεδομένα και την ερευνητική εταιρεία Bloomberg Intelligence, ένα στα τρία ευρωπαϊκά εργοστάσια των κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η BMW, η Mercedes, η Stellantis, η Renault και η Volkswagen δεν χρησιμοποιούνται. Σε ορισμένα από τα εργοστάσιά τους κατασκευάζονται λιγότερα από τα μισά οχήματα που θεωρητικά θα μπορούσαν να παραχθούν.
Ιδιαίτερα δεινή είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο Stellantis στο Mirafiori της Ιταλίας, όπου κατασκευάζεται το πλήρως ηλεκτρικό Fiat 500e. Η παραγωγή εκεί μειώθηκε περισσότερο από 60% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Εν τω μεταξύ, ακόμη και το βελγικό εργοστάσιο της premium αυτοκινητοβιομηχανίας Audi, που παράγει το πολυτελές μοντέλο Q8 e-tron, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.