26 Οκτ 2024
READING

Ιντερνετική εκπαίδευση μίσους:  πως να γίνει ο άνδρας «δυνατό», «αρρενωπό» αρσενικό alpha male

11 MIN READ

Ιντερνετική εκπαίδευση μίσους:  πως να γίνει ο άνδρας «δυνατό», «αρρενωπό» αρσενικό alpha male

Ιντερνετική εκπαίδευση μίσους:  πως να γίνει ο άνδρας «δυνατό», «αρρενωπό» αρσενικό alpha male

Κεφαλές ανδρικές, ομιλούσες στο διαδίκτυο! Εμφανίζονται  απ τον παντοδύναμο και πανταχού παρόντα αλγόριθμο, στην οθόνη. Μυώδεις ώμοι, κοντοκουρεμένα, σχεδόν ξυρισμένα αγριωπά κρανία, οργίλος λόγος και πάθος. Λένε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα είναι δεδομένες απ την εποχή των σπηλαίων, αμετάβλητες, φυσιολογικές γιατί είναι μέρος της εξελικτικής μας διαδικασίας.

«Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές» αφόριζε ο Κάρολος Δαρβίνος, αλλά άσχετα και αστοιχείωτα, η θεωρία της εξέλιξης, κακοποιείται και γελοιωδώς παρανοείτε με το αυθαίρετο συμπέρασμα πως οι γυναίκες είναι εξαρτημένες, μυϊκά ανίσχυρες, περισσότερο συναισθηματικές, άρα, από φύση, παθητικές. Οι άνδρες όμως, είναι ενεργητικοί, κατακτητές, μυϊκά ανώτεροι, «άλφα αρσενικά» όπως γινεται στις αγέλες των λύκων. Ο «φεμινισμός» και η  woke κουλτούρα, είναι αφύσικα πράγματα, παράλογες αντιλήψεις, αδύνατες πρακτικές, αηδιαστικές ανεδαφικότητες. Και να! Η πολύ ελευθερία στις γυναίκες και τα Metoo και όλα αυτά, τις έχει κάνει δολοπλόκες, συμφεροντολόγες, υστερόβουλες, χειριστικές, μάγισσες και μέγαιρες, που χρησιμοποιούν το σεξ για να έχουν οικονομική και συναισθηματική κυριαρχία, στους αδύναμους άνδρες. Μα κατά βάθος, όλες τους, με το σωστό χειρισμό, την χειραγώγηση, κάποτε τον εξευτελισμό γουστάρουν τους αρρενωπούς, ισχυρούς αρσενικούς. Τους αντρούκλες, λέμε, που τον ελεύθερο χρόνο τους αλυχτάνε σαν τους λύκους στην αγέλη, που λέγαμε πιο πάνω! Ή μάλλον και μιας και αναφερθήκαμε στον Κάρολο Δαρβίνο, αυτοί οι τύποι ανδρών εδώ, τον δικαιώνουν πως «ο άνθρωπος κατάγεται από ένα τριχωτό, τετράποδο πλάσμα με ουρά, που πιθανότατα ήταν δενδρόβιο». Αυτοί δεν κατέβηκαν απ το δέντρο ποτέ!

Manosphere, ή Ανδρόσφαιρα

Οι μεγαλύτεροι, που ναι μεν, χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, αλλά έχουμε και ζωή να ζήσουμε έξω απ αυτό, αναρωτιόμαστε τι στα κομμάτια, είναι, αυτή η Manosphere; Πρόκειται για ανδροκρατούμενοι διαδικτυακούς χώρους που προωθούν τον μισογυνισμό και που τους παρακολουθούν μετά μανίας τα δύο τρίτα των νεαρών ανδρών, ηλικίας 18-23 ετών, σύμφωνα με έρευνα του State of American Men του 2023. Μιλάμε για αρκετούς και όχι κάνα δυο ιστότοπους, για φόρουμ και αρθρογράφους, πράγμα που αναδεικνύει σε επικίνδυνα γενικευμένη την τάση αυτή. Oι ομιλούσες ανδρικές κεφαλές, πάντως, βγάζουν δεκάρικες αγορεύσεις μισογυνιστικού και αντιφεμινιστικού περιεχομένου, που η κενολογία των επιχειρημάτων μίσους, είναι ξεκάθαρη τάχα, ώστε να βοηθηθούν οι άντρες στην συνειδητοποίηση πως τους απογυμνώνουν από τη δύναμη του φύλου και τον κυριαρχικό του ρόλο. Στην Manosphere ξεχωρίζουν τέσσερις κύριες κατηγορίες: Οι Pick Up Artists (PUAs), Involuntary Cerebates (Incels), Men’s Rights Activists (MRAs) και Men Going Their Own Way (MGTOW). Παρόλο που η μανόσφαιρα δεν είναι ένα ιδεολογικά ομοιογενές δίκτυο και περιλαμβάνει διαφορετικές ιδέες για τον ανδρισμό και τον φεμινισμό, οι ομάδες κάτω από την ομπρέλα της μοιράζονται όλες, ως κοινό τόσο τον μισογυνισμό. Συμφωνούν, όλες, ότι οι γυναίκες έχουν αποκτήσει πάρα πολλά δικαιώματα και ελευθερίες, τις οποίες συσχετίζουν με απώλεια εξουσίας και δικαιωμάτων για τους άνδρες.

Κηρύγματα μίσους και βίας κατά κοριτσιών και γυναικών

Οι νεαροί άνδρες φυσικά είναι πιο ευάλωτοι και περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Το 2023, προτίμησαν να παρακολουθήσουν τον YouTuber γνωστό ως  Mr. Beast, που παρακινεί σε κάτι τραγελαφικά γελοίες προκλήσεις και δίνει πολλά δώρα, από να παρακολουθήσουν όπως συνήθιζαν, τις πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix. Η βιομηχανία του θεάματος έχει ανατραπεί, με τη δύναμη στο διαδίκτυο, να στηρίζεται σε άτομα. που όσο πιο πολύ εμπρηστικό λόγο έχουν, τόσο πιο πολλά έσοδα αποκομίζουν. Πολλές από αυτές τις μαζικές ομάδες ή τους ηγέτες τους, βρίσκουν χώρο σε μεγάλες πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Reddit ή το TikTok, με φωνές πλέον και στα μέσα ενημέρωσης. Είναι ολοφάνεροι και ξεκάθαροι σ αυτά που πρεσβεύουν και δεν κρύβονται κάπου στο dark web. Η στρατευμένη αντίληψη είναι πως οι καημένοι οι άνδρες είναι η νέα καταπιεσμένη τάξη και ότι οι γυναίκες και δη οι φεμινίστριες ευθύνονται για τη μειονεκτική τους θέση. Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα επιθέσεων αντιφεμινιστικού μίσους, κακοποιητικού λόγου και βίας με στόχο τις γυναίκες, που διευκολύνονται από συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης με βάση το φύλο και βέβαια, την αλγοριθμική συνδρομή.

Όσο πιο ακραίος ο λόγος, τόσο πιο πολλά τα κέρδη

Με συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα και εικόνες σχεδιασμένες για να προκαλούν φόβο, θυμό και μια αίσθηση επείγοντος, η Ανδρόσφαιρα, λέει στους νέους -περισσότερο, θέλουμε να πιστεύουμε- άνδρες τι αναμένεται από αυτούς για να είναι επιτυχημένοι και για να αποκτήσουν εξουσία στην κοινωνία και στις γυναίκες. Το ακραίο περιεχόμενο κάνει τις πλατφόρμες και εκείνους που εκπέμπουν το μισογυνικό τους λόγο από εκεί, όλο και πιο πλούσιους και για αυτό δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα τέρατα που εκφράζονται. Και αν εκτός Manosphere, ο όρος «Τοξική Αρρενωπότητα» διαδίδεται σε όλο το πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα, εκεί αποτελεί παράσημο μιας και δίνεται από «βίγκαν, λεσβίες, αναρχικές, μπαχαλοσατανίστριες μάγισσες»! Οι δημιουργοί περιεχομένου στη Μανόσφαιρα εκμεταλλεύονται τα άγχη των νεαρών ανδρών. Είναι φυσικό οι μικρής ηλικίας χρήστες να αναζητήσουν συμβουλές τόνωσης αυτοπαιποίθησης για το πως θα φερθούν στο πρώτο ραντεβού, τι να συζητήσουν, πως να καταλάβουν αν αρέσουν, τι συμπεριφορά να έχουν για να διαρκέσει η σχέση! Αυτές οι ανησυχίες τους κατευθύνουν σε όλο και πιο ακραίο περιεχόμενο της Ανδρόσφαιρας. Αρκεί βέβαια και η παρακολούθηση βίντεο με καράτε ή πάλη, για να οδηγήσει στην σφαίρα των ανδρών, ο αλγόριθμος. Σε μια μελέτη του 2024 των UCL και Πανεπιστημίου του Κεντ, μετά από μόλις πέντε ημέρες χρήσης, σημειώθηκε τετραπλάσια αύξηση στο επίπεδο μισογυνικού περιεχομένου στη σελίδα “Για σένα” του δείγματος λογαριασμών TikTok. Μια άλλη μελέτη από τη Vodafone αποκάλυψε ότι έξι στα δέκα (69%) αγόρια ηλικίας 11-14 ετών έχουν εκτεθεί σε διαδικτυακό περιεχόμενο που προωθεί τον μισογυνισμό, έχοντας οδηγηθεί εκεί, από άσχετες αναζητήσεις τους. Φυσικά όλες οι συζητήσεις για το απειλούμενο είδος των αρρενωπών αρσενικών, εξυμνεί τα όπλα και την φυσική ικανότητα των ανδρών για βία. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι  η Κάμαλα Χάρις, είναι στόχος ψεμάτων, δυσφήμισης και ύβρεων, απ το συγκεκριμένο χώρο, μιας και προσωποποιεί ό,τι μισούν. Είναι δηλαδή, μια δυνατή, μορφωμένη, αυτοδημιούργητη γυναίκα, που κυριαρχεί σε παραδοσιακά ανδρικούς χώρους!  

Άντριου Τέιτ: ο γκουρού του μισογυνισμού!

Είναι πολλοί οι διαδικτυακοί ρήτορες της αρρενωπότητας μα ο πιο διάσημος, που δεν μπορεί, θα έχετε ακούσει, έστω κάτι λίγα για αυτόν, είναι ο Άντριου Τέιτ. Είναι influencer στα social media, που ουρλιάζει μισογυνιστικές απόψεις και είναι οπαδός της βίας κατά των γυναικών. Πρώην επαγγελματίας κικ μπόξερ, ο Τέιτ απέκτησε μεγάλη φήμη, όταν το 2016 απομακρύνθηκε από τη βρετανική έκδοση του ριάλιτι Big Brother, γιατί οι κάμερες τον κατέγραψαν να χτυπά μια γυναίκα με ζώνη. Μετά τον σύντομο χρόνο του στο σπίτι του Big Brother, ο Τέιτ ανέπτυξε έναν σχετικά μικρό διαδικτυακό κύκλο οπαδών, που έγινε ορδές ακολούθων και που υπάκουα τον ακούνε σε μαθήματα μισογυνισμού ή διδαχές για τον πως θα ελέγχουν και θα υποτάσσουν τις γυναίκες. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν οι αντιλήψεις του πως «οι παρθένες είναι οι μόνες που αξίζει να παντρευτείς» και ότι οι γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά είναι «μίζερες, ανόητες σκύλες», ενώ για κάποια που αντιστέκεται προτρέπει τους αντρούκλες τους να μην κάνουν πίσω απλά, «πιάστε την από το λαιμό».  Το 2022 και μόλις σε τέσσερις μήνες, είχε δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok! Η πλατφόρμα τον απέκλεισε για τα κηρύγματα μίσους του, όπως και τα Facebook, Instagram και YouTube. Ο λογαριασμός του Τέιτ στο Twitter αποκαταστάθηκε υπό τον Έλον Μασκ, που είχε κατέβει, ύστερα από ένα tweet του, ότι «οι γυναίκες να φέρουν και εκείνες ευθύνη για τον βιασμό τους». Ο Τέιτ αντιμετωπίζει δίκη στη Ρουμανία για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση συμμορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών. Πολυεκατομμυριούχος, με έναν πολυτελή τρόπο ζωής, με ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ιδιωτικά τζετ και σινιέ ρούχα, μόνο, απ το YouTube είχε έσοδα έως και 3,4 εκατομμύρια λίρες!

Η τεράστια επιρροή στους νέους

Η επιρροή του Τέιτ στους νέους άνδρες της Μεγάλης Βρετάνιας, είναι συντριπτική. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού συνδικάτου του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν λίγες μέρες, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αύξηση του σεξισμού και του μισογυνισμού μεταξύ των αγοριών της μέσης εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντάς το «τεράστιο ζήτημα» στα σχολεία. «Αναμασούν ιδέες και φράσεις του Τέιτ» είπε «πιστεύοντας πως πρέπει να είναι «Άλφα αρσενικά» και  «να φροντίζουν για την οικογένειά τους». Κοροϊδεύουν τακτικά τις γυναίκες και την εμφάνισή τους. Οι άνθρωποι που αντιτίθενται στις ιδέες τους, ιδίως τα κορίτσια, κηρύσσονται επικίνδυνες, ψεύτρες και εχθροί». Να πούμε κάπου εδώ πως στη Μεγάλη Βρετανία η οργάνωση Beyond Equality και στην Αμερική, η «Be a man», κάνουν δουλειά σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, αθλητικές ομάδες και άλλες κοινοτικές ομάδες, με αγόρια και νέους άνδρες, διερευνώντας θέματα όπως η σωματική και ψυχική ευεξία, η έμφυλη βία και οι υγιείς σχέσεις. Ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, σε εβδομαδιαία βάση, λειτουργούν ομάδες, ώστε να κατανοήσουν οι νέοι τη θέση τους στην πατριαρχία, με υποστήριξη για να συμβάλουν και οι ίδιοι σε έναν κόσμο με περισσότερη ισότητα των φύλων, κατανόηση κα εν τέλη ευτυχία.

Ιντερνετική ορολογία για να ξέρουμε και τι λέμε:

Incel: από το αγγλικό involuntary celibate, που θα πει περίπου «ακούσια αγαμία». Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Anti-Defamation League, η οποία εργάζεται για την αντιμετώπιση του μίσους και του εξτρεμισμού, ως incels ορίζονται οι «ετεροφυλόφιλοι άνδρες που κατηγορούν τις γυναίκες και την κοινωνία για την έλλειψη της ερωτικής  επιτυχίας τους». Μελέτη του περιοδικού Evolutionary Psychology Science διαπίστωσε ότι το 75% των incels που ερευνήθηκαν είχαν κλινική διάγνωση σοβαρής ή μέτριας κατάθλιψης και το 45% σοβαρού άγχους και παράνοιας!

Chads: ο όρος αναφέρεται στους ελκυστικούς, αρρενωπούς, όλο μύες άνδρες που βρίσκονται στην κορυφή της ανδρικής κοινωνικής ιεραρχίας και τους αξίζει, όπως πιστεύουν. Θεωρείται ότι παίζει μια γενετική λοταρία και ακολουθούν οι Beta Bux, δηλαδή οι μεγαλύτεροι άντρες με λεφτά. Ακολουθούν οι  Sub5 άντρες, ήτοι σε μια κλίμακα 1-10, αυτοί δεν ξεπερνούν το 5.

Looksmaxxing: η πρακτική του να γίνει ένας άνδρας ελκυστικότερος, με το να κοπανηθεί στα γυμναστήρια και στα ιατρικά βοηθήματα. Αν αυτό δε πιάσει και δε του βγουν οι αγαλματένιοι κοιλιακοί και οι καλοσμιλεμένοι απολλώνιοι, ε, ας γίνει πάρα πολύ πλούσιος αν θέλει γυναίκες stacys.

Stacys: οι όμορφες γυναίκες, που βρίσκονται στην κορυφή της γυναικείας κοινωνικής ιεραρχίας, πάντα με όρους αγέλης που αγαπά αυτό το είδος των incel. Τις ποθούν και τις περιφρονούν ταυτόχρονα, διότι αυτές φταίνε που τους απορρίπτουν και είναι σεξουαλικά βουτηγμένοι στην αποτυχία.

Simp: ο «φουστανάκιας», αυτός που σέρνεται πίσω απ τις γυναίκες και τους κάνει όλα τα χατίρια. Είναι κατάπτυστος απ τους άλλους και άξιος χλευασμού.

Cuck: ο κερατάς, αυτός που οι γυναίκες εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και τον παρατάνε ή τον απαντούν μόλις συναντήσουν έναν alpha male ή έναν chad.

Pick Up Artists (PUAs): Άνδρες που προσπαθούν να γίνουν «καλλιτέχνες στο ψωνιστήρι», στο να πείσουν, δηλαδή, τις γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί τους με κάθε τρόπο και μια μέθοδο κολακείας, ψυχολογικής χειραγώγησης και εξαναγκασμού. Ξεκίνησαν, πριν 48 χρόνια με την επιτυχία του βιβλίου του Έρικ Βέμπερ, How to Pick Up Girls, αλλά εξαπλώθηκαν καταιγιστικά, το 2005, με τη δημοσίευση του διεθνούς μπεστ σέλερ του Νιλ Στράους, The Game, πουπούλησε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το βιβλίο προτείνει άθλιες τακτικές όπως το να προσβάλλεται και να μειώνεται όσο πιο πολύ γινεται μια γυναίκας, να χάνει την αυτοπεποίθησή της και να αισθάνεται ότι πρέπει νααναζητήσει την έγκρισή του αρσενικού, για να έχει υπόσταση. Σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργούν ακόμη και σχολές με μαθήματα έναντι 700 λιρών.  

Men’s Rights Activists (MRAs): Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών (!), που όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και το σύστημα κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανδρών και αγοριών. Η δικαιοσύνη ευνοεί τις γυναίκες στην επιμέλεια των παιδιών, στο να καταβάλουν διατροφή ή να μοιράζουν τη περιουσία με το διαζύγιο. Ζητούν επίσης προστασία για τις ψευδείς κατηγορίες για βιασμό , την εκπαίδευση, τη στράτευση, τις πολιτικές υγείας, που όλα κατά τη γνώμη τους, ευνοούν τις γυναίκες. Φυσικά στέκονται απέναντι στον φεμινισμό και συχνά απροκάλυπτα τάσσονται με το να ασκείται βία κατά των γυναικών, εις το όνομα της ανδρικής υπεροχής. Όλο αυτό, είναι επίσης παλιά ιστορία, άσχετα που με το διαδίκτυο βρήκε τρόπο να εξαπλωθεί. Ήταν 1896, όταν ο Έρνεστ Μπέλφορτ Μπαξ έγραψε τη Νομική Υποταγή των Ανδρών, χλευάζοντας το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών ως μια φαρσική προσπάθεια του «προνομιούχου φύλου» των γυναικών, να προσποιηθούν ότι ήταν «καταπιεσμένες»!

Men Going Their Own Way (MGTOW): Είναι ετεροφυλόφιλοι, λευκοί, της μεσαίας τάξης άνδρες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που διακηρύττουν τον απόλυτο διαχωρισμό των ανδρών από τις γυναίκες. Πιστεύουν με όλες τους τις δυνάμεις την ανδρική υπεροχή ως  καθολική ιδεολογία. Αρέσκονται στην διαδικτυακή παρενόχληση γυναικών με επιτεύγματα στην εργασία, στο δημόσιο βίο, ή ξεχωρίζουν με την ωραία εμφάνιση τους. Ο Ελληνικής, Ιρλανδικής και Εβραϊκής, που ζει στη Βρετανία, ακροδεξιός σχολιαστής Μίλο Γιαννόπουλος, βοήθησε στη διάδοση του MGTOW με ένα άρθρο του το 2014, στο οποίο έλεγε πως οι άνδρες αποφεύγουν τις γυναίκες, τον έρωτα, το σεξ και τον γάμο λόγω του φεμινισμού που τις έκανε ανυπάκουες και να μη γνωρίζουν τη θέση τους. Για αυτόν «ο φεμινισμός είναι καρκίνος» και οι γυναίκες είναι ανίκανες να κάνουν οτιδήποτε σημαντικό, ενώ δεν μπορούν να τα πάνε καλά ή και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν» έλεγε η αγαπημένη Μαλβίνα, που έφυγε τόσο νωρίς, ώστε να μην έχει γνωρίσει «Manosphere». Γιατί, να, μπορεί να υπάρχουν και εκείνοι που αδυνατούν να νιώσουν, να αισθανθούν, να σωθούν και να σώσουν την αγάπη…

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.