23 Οκτ 2024
READING

Εξοχικά: Θα καλύψει η Δυτική Ευρώπη το αναμενόμενο επενδυτικό κενό της Golden Visa;

4 MIN READ

Εξοχικά: Θα καλύψει η Δυτική Ευρώπη το αναμενόμενο επενδυτικό κενό της Golden Visa;

Εξοχικά: Θα καλύψει η Δυτική Ευρώπη το αναμενόμενο επενδυτικό κενό της Golden Visa;

Το επενδυτικό κενό που εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ακινήτων δύναται να καλύψει η προσέλκυση κεφαλαίων για την ανάπτυξη, αλλά κυρίως για την αγορά, εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η οποία τείνει να «αντικαταστήσει» τις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού νότου, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων – για γερά πορτοφόλια.

Η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο τόσο των αγοραστών όσο και των ενοικιαστών κι έγινε προορισμός και για εξοχικές κατοικίες, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετική ανταγωνιστικά θέση, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό νότο, όπως εκτίμησε ο CEO & Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services BV, Γιώργος Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου για τα ακίνητα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι στο ήμισυ σε σύγκριση με την Πορτογαλία, η Νότια Γαλλία είναι 6 φορές ακριβότερη, ενώ η Ισπανία έχει έρθει ήδη αντιμέτωπη το πρόβλημα της υπερδομησης στις παραλιακές περιοχές. «Υπάρχει η κατηγορία των αγοραστών 50-60 ετών, αλλά έχει αναδυθεί και η κατηγορία των 35-45, παραδείγματος χάρη ανώτατα στελέχη και ιδρυτές start ups, που θέλουν να βγουν γρήγορα από την επένδυση».

Μία ακόμη αγορά παραθεριστικών κατοικιών μερίδιο της οποίας φιλοδοξεί να πάρει η Ελλάδα είναι η ολλανδική, αφού, όπως ειπώθηκε, αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης δεύτερης κατοικίας στη χώρα από το 2% στο 8%, με αποτέλεσμα να κοιτούν πέρα από τα σύνορα της Ολλανδίας όσοι διατηρούσαν ήδη εξοχικά σπίτια.

Μέχρι σήμερα, το 80% των επενδυτών αγοράζουν σε τιμές που κυμαίνονται από 270.000 έως 380.000 ευρώ, ενώ η διαφορά τιμής από τα σχέδια έως την παράδοση με το κλειδί στο χέρι φτάνει ακόμα και το 20% κι έτσι μπορεί να εξηγηθεί η άνοδος αυτής της τάσης στην ελληνική αγορά, όπου ακόμα «έχουμε έλλειμμα κατοικιών, οι κατασκευαστές και οι developers πρέπει να το δουν πιο σοβαρά», όπως είπε ο κ. Γαβριηλίδης. Για αυτό τολόγο εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των ξένων για την ανάπτυξη νέων εξοχικών κατοικιών.

Βέβαια αυτή δεν είναι η ανώτατη τιμή, καθώς μέχρι πριν και το 2023, το ταβάνι ήταν περίπου τα 450.000 – 500.000 ευρώ, ενώ πλέον υπάρχει ζήτηση και για πιο ακριβά σπίτια, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλώς νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα και μεγάλους χώρους, κήπο κι άλλες παροχές και υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής σημείωσε πως την τελευταία διετία αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικά, με τους πελάτες να αποζητούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στη μετά πανδημία εποχή. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς μεν, λόγω όμως του πληθωρισμού και των επιπτώσεων των διεθνών συρράξεων πολέμων σημειώθηκε πτώση της ζήτησης αλλά αύξηση για μικρότερες εξοχικές κατοικίες των δύο – τριών υπνοδωματίων, ενώ είδαν την ανιούσα εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Κέα και η Αστυπάλαια. «Οι τιμές αυτών των εξοχικών εκεί έγραψαν ρεκόρ».

Σύμφωνα με την αγορά, η προσέλκυση αγοραστών από τη δυτική Ευρώπη μπορεί εν μέρει να καλύψει το κενό που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν οι κυβερνητικοί περιορισμοί στο πρόγραμμα της Golden Visa. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 54% των άμεσων ξένων επενδύσεων του 2023 αφορά τις επενδύσεις στα ακίνητα, ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας εκτίμησε ότι οι ξένες επενδύσεις δύναται να μειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ μετά την εφαρμογή των μέτρων για την αύξηση του επενδυτικού ορίου, ενώ η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη – ακόμα και 70% – αν δεν έλειπαν γεωγραφικές αναταράξεις, που καθιστούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό για αυτούς τους κατοίκους τρίτων χωρών, όπως είναι η Τουρκία και τα Εμιράτα. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα έχει αποφέρει σχεδόν 7 δισ. ευρώ από το 2014, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ενώ το πλαφόν μπήκε στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τη στεγαστική κρίση.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο υποψήφιος αυξάνεται στα 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας στα 400.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου επιφάνειας τουλάχιστον 120 τετραγωνικών μέτρων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.