23 Οκτ 2024
READING

Carrefour: Η επιστροφή στην Ελλάδα, η εξάπλωση στα Βαλκάνια και οι εξαγορές

5 MIN READ

Carrefour: Η επιστροφή στην Ελλάδα, η εξάπλωση στα Βαλκάνια και οι εξαγορές

Carrefour: Η επιστροφή στην Ελλάδα, η εξάπλωση στα Βαλκάνια και οι εξαγορές

Παρά το άδοξο τέλος της πρώτης της προσπάθειας να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, η επιστροφή της Carrefour στην ελληνική αγορά σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται Carrefour εισήλθε στην ελληνική αγορά το 1995 μετά από συμφωνία συνεργασία με την οικογένεια Μαρινόπουλου (Prisunic, Champion Marinopoulos,Continente Marinopoulos) και αποχώρησε το 2012, αφήνοντας αρχικά τα σήματα της στην Mαρινόπουλος, μέχρι την εξαγορά της τελευταίας από τον Σκλαβενίτη.

Πλέον, υπό τη διοίκηση του Νίκου Βαρδινογιάννη και του ομίλου AVE, η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ στοχεύει σε ταχεία επέκταση, έχοντας ήδη ανακτήσει σημαντικό έδαφος μετά την επανείσοδό της το 2022 μέσω της εταιρείας Retail & More. Παράλληλα, κυκλοφορούν φήμες για πιθανές εξαγορές, όπως αυτή της αλυσίδας Κρητικός, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια επιπλέον ώθηση στη στρατηγική ανάπτυξης της Carrefour στην Ελλάδα.

Η επιστροφή των Carrefour και η στρατηγική ανάπτυξης

Το 2022, η Retail & More ανέλαβε τα δικαιώματα ανάπτυξης και διαχείρισης των Carrefour στην Ελλάδα, δίνοντας στην αλυσίδα μια νέα ώθηση για επανεγκατάσταση στην ελληνική αγορά. Η επιστροφή αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου επέκτασης, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της Carrefour σε στρατηγικές περιοχές της Ελλάδας και στα Βαλκάνια.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η Carrefour λειτούργησε 43 καταστήματα, εκ των οποίων τα 17 ήταν εταιρικά, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει τα 50 καταστήματα έως το τέλος του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος έκανε λόγο για την λειτουργία 70 καταστημάτων, όμως οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί κι άλλες φορές, αποδεικνύοντας ότι η επέκταση του δικτύου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2024 πραγματοποιήθηκε και η μετατροπή των καταστημάτων Economy, που αποκτήθηκαν από την εταιρεία Χολιόπουλος ΕΠΕ με κόστος 3,15 εκατομμύρια ευρώ, σε Carrefour Express.

Τα σχέδια για εξαγορές και η φημολογία για την Κρητικός

Εκτός από την περίπτωση των καταστημάτων Economy, η Retail & More έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την επέκταση του δικτύου της μέσω εξαγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ένα από τα σενάρια αφορά την πιθανή εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Αν και οι πληροφορίες για τη συμφωνία παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, η πιθανότητα εξαγοράς της Κρητικός από την Carrefour θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Η Κρητικός, που έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο 890 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, με την πλειοψηφία τους να είναι franchise, απασχολεί περίπου 4.000 εργαζομένους και διαθέτει 8 κέντρα διανομής. Το 2023, η αλυσίδα αναμένεται να καταγράψει τζίρο που ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κρητικός, που διακρίνεται για την ισχυρή παρουσία της σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα μπορούσε να προσφέρει στην Carrefour ένα καλά οργανωμένο δίκτυο και μια πλατφόρμα για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Παρότι ο όμιλος AVE και η Κρητικός δεν επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την εξαγορά, οι φήμες αυτές έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον στην αγορά, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έδινε στην Carrefour σημαντική γεωγραφική κάλυψη και πρόσβαση σε νέες αγορές.

Η επέκταση στα Βαλκάνια

Παράλληλα, η προσπάθεια επέκτασης των Carrefour δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς η αλυσίδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, η Carrefour έχει παρουσία στη Βουλγαρία, όπου τον Μάρτιο του 2024 εγκαινίασε δύο νέα Carrefour Market στη Σόφια και ένα Carrefour Express στη Βάρνα. Το αναπτυξιακό πλάνο της Carrefour στα Βαλκάνια προβλέπει το rebranding 22 καταστημάτων στη Βουλγαρία και τη δημιουργία τουλάχιστον 4 εταιρικών flagship καταστημάτων στις πόλεις Σόφια και Πλόβντιβ.

Ακόμα, η εταιρεία υπέγραψε side letter με to group Carrefour για αποκλειστικότητα σε Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία & Κόσσοβο, με σκοπό την υλοποίηση ενός πενταετούς πλάνου ανάπτυξης στις χώρες αυτές παράλληλα με Ελλάδα και Βουλγαρία

Οικονομικές επιδόσεις και σχέδια για το μέλλον

Η επιστροφή της Carrefour στη χώρα μας συνοδεύεται από μια έντονη προσπάθεια να καθιερωθεί ξανά στην ελληνική αγορά. Παρά την επέκταση του δικτύου, τα οικονομικά αποτελέσματα της Retail & More για το 2023 ήταν ζημιογόνα, με τις ζημίες να φτάνουν τα 2,39 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων, την ώρα που ο τζίρος έφτασε στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ότι η εταιρεία θα πετύχει κερδοφορία μέχρι το 2025, καθώς οι επενδύσεις και η ανάπτυξη του δικτύου θα αποδώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Retail & More αναμένει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στις πωλήσεις για το 2024, ενώ η επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αναμένεται να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, η Carrefour σχεδιάζει την είσοδό της στο quick commerce και το e-commerce, εγκαινιάζοντας την omnichannel στρατηγική της, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.

Κάρτα πιστότητας και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Η ανάπτυξη της Carrefour στην Ελλάδα υποστηρίζεται από διάφορες στρατηγικές κινήσεις. Ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της σχέσης της αλυσίδας με τους καταναλωτές είναι η εισαγωγή της κάρτας πιστότητας. Η κάρτα αυτή θα ενσωματωθεί στην CRM στρατηγική της Carrefour και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πιστότητας των πελατών, προσφέροντας εκπτώσεις και προνόμια στους τακτικούς αγοραστές.

Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει στην ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Το 2023, η Carrefour συνεργάστηκε με Έλληνες παραγωγούς για την ανάπτυξη 100 νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την ελληνική παραγωγή. Αυτή η στρατηγική αναμένεται να επεκταθεί το 2024, με την Carrefour να στοχεύει στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες που δραστηριοποιείται το δίκτυο της.

Στόχος της Carrefour είναι να πρωταγωνιστήσει ξανά στην αγορά των σούπερ μάρκετ

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά λιανικής, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η Retail & More δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει την παρουσία της Carrefour, αξιοποιώντας στρατηγικές επενδύσεις και πιθανές εξαγορές.

Με τη στήριξη του ομίλου AVE και του Νίκου Βαρδινογιάννη, η Carrefour φαίνεται να είναι σε τροχιά ανάπτυξης, με την ελπίδα να καθιερωθεί ξανά ως ένας από τους ηγέτες της ελληνικής αγοράς σούπερ μάρκετ, χωρίς όμως το τέλος της πρώτης προσπάθειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.