17 Οκτ 2024
READING

Korres: Παραμένει εξαρτημένη από την ελληνική αγορά παρά τις διεθνείς βλέψεις

5 MIN READ

Korres: Παραμένει εξαρτημένη από την ελληνική αγορά παρά τις διεθνείς βλέψεις

Korres: Παραμένει εξαρτημένη από την ελληνική αγορά παρά τις διεθνείς βλέψεις

Η Korres αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες καλλυντικών. Έχοντας κατακτήσει την ελληνική αγορά,  παραμένει σταθερή στην προσπάθειά της να διεισδύσει σε ξένες αγορές και να εδραιώσει το brand της σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, παρά τις φιλοδοξίες της, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πηγή δύναμης και ανθεκτικότητας της εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα οποία αναδεικνύουν την σημαντική συμβολή της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τη στασιμότητα στις ξένες αγορές.

Παρότι η Korres διατηρεί στρατηγικές συνεργασίες και πλάνα για το εξωτερικό, η ισχυρή εγχώρια παρουσία της είναι αυτή που αποτελεί το όχημα στην προσπάθεια επιστροφής της στην κερδοφορία.

Διψήφια άνοδος πωλήσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η Korres κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα κατά διψήφιο ποσοστό (10%), μια επίδοση εντυπωσιακή για το συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Αυτή η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην επιτυχία νέων προϊόντων που λανσαρίστηκαν στα φαρμακεία, τα οποία στοχεύουν στις ανάγκες των καταναλωτών και αξιοποιούν την τάση για φυσικά και ποιοτικά καλλυντικά. Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε θετικά στην εγχώρια ζήτηση, με την εταιρεία να επωφελείται από την αυξημένη εισροή επισκεπτών στα ελληνικά νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές.

Το 2023, οι συνολικές πωλήσεις της Korres άγγιξαν τα 50,1 εκατομμύρια ευρώ, με αυξημένες πωλήσεις στις κύριες αγορές της, ωστόσο οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους. Εντούτοις, η εταιρεία παραμένει ανθεκτική στην ελληνική αγορά, καθώς τα προϊόντα της παραμένουν δημοφιλή και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού καταναλωτικού κοινού.

Αντίθετα, οι διεθνείς πωλήσεις, αν και αυξημένες, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που η εταιρεία αντιμετωπίζει σε ξένες αγορές. Η Korres επέλεξε στρατηγικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ασία, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μικτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία πέρασε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η εταιρεία βίωσε σοβαρές απώλειες στις πωλήσεις το 2022, με μείωση της τάξης του 42%, εξέλιξη που αποδόθηκε στην κάμψη των τηλεοπτικών πωλήσεων.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι πωλήσεις στην Κίνα, με τις επιπτώσεις των lockdowns να θεωρούνται υπεύθυνες για το γεγονός. Γεγονός πάντως είναι ότι παρά τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στη βελτίωση της εμπορικής της παρουσίας, η διεθνής αγορά εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση για την Korres.

Ομολογιακό δάνειο 28 εκατ. ευρώ

Το 2024 η Korres εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου, με εγγυητή τη μητρική Nissos Holding (CY) LTD, το οποίο επιτρέπει την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και παρέχει ρευστότητα για επιχειρηματικούς σκοπούς.
Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη στήριξη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων της εταιρείας, και έρχεται ως μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της διάρθρωση. Η Korres συνεχίζει να εστιάζει στις βασικές κατηγορίες περιποίησης προσώπου, αρωμάτων και αντηλιακής προστασίας, που παρουσιάζουν υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ενδεικτικό της στρατηγικής της εταιρείας είναι το νέο αντηλιακό προϊόν με γιαούρτι που κυκλοφόρησε στην αγορά, το οποίο συνδυάζει τη βιωσιμότητα με την καινοτομία. Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάστηκε με γνωστά brands και οργανισμούς για την προώθηση των προϊόντων της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Μία διαδρομή που ξεκινά το 1996

Η Korres ιδρύθηκε το 1996 από τον φαρμακοποιό Γιώργο Κορρέ, ο οποίος, έχοντας μακρά εμπειρία στην ομοιοπαθητική και τη χρήση φυσικών συστατικών, δημιούργησε ένα brand που ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής για φυσικά και ποιοτικά καλλυντικά.

Ξεκινώντας από το παλαιότερο φαρμακείο ομοιοπαθητικής στην Αθήνα, ο Κορρές άρχισε να αναπτύσσει προϊόντα από βότανα, τα οποία σταδιακά απέκτησαν φανατικό κοινό. Η εξωστρέφεια ήταν ανέκαθεν στόχος της Korres, με την εταιρεία να επενδύει σε αγορές όπως η Αμερική, η Γερμανία και η Γαλλία.

Το 2017 η Korres πέρασε στον έλεγχο της Nissos SA, με συμμετοχή της Morgan Stanley μέσω της NHΡΕΑ (North Haven Private Equity Asia IV, L.P.) και της κινεζικών συμφερόντων Profex. Ήταν μια εξέλιξη που ουσιαστικά αποτέλεσε δικαίωση για την μέχρι τότε πορεία της εταιρείας, ενώ δημιούργησε και προσδοκίες για εξάπλωση στο εξωτερικό.

Η Korres απέδειξε ότι τα ελληνικά καλλυντικά μπορούν να σταθούν απέναντι στα ξένα brands. Παρά τις καινοτομίες της όμως, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξή της παρέμεινε στάσιμη. Η αμερικανική αγορά, η οποία υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους της εταιρείας, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους μέσω τηλεοπτικών καναλιών.

Korres: Σε ποιες κατηγορίες ποντάρει για την επιστροφή στην κερδοφορία

Ενώ στο παρελθόν η Korres είχε καταφέρει να κατακτήσει σημαντικά μερίδια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η πρόσφατη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούργησε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της εξωστρέφειας. Το ερώτημα παραμένει εάν η Korres μπορεί να επανέλθει δυναμικά στις αγορές αυτές, βρίσκοντας καινούργιες ευκαιρίες ανάπτυξης που θα την επαναφέρουν σε ανοδική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι όλα τα δεδομένα αρνητικά, καθώς σε αγορές που θεωρούνται προτεραιότητας για την Korres, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ανατολική Ευρώπη και η Αυστραλία, οι εξαγωγές το 2023 δείχνουν να αυξήθηκαν ικανοποιητικά.

Η Ελλάδα ως σταθερή πηγή ανάπτυξης

Η ιστορία της Korres δείχνει ότι οι ισχυρές τοπικές ρίζες μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικός πυλώνας στήριξης, ιδιαίτερα σε περιόδους προκλήσεων. Παρά την εκτεταμένη διεθνή στρατηγική της, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλή βάση που προσφέρει σταθερότητα και ικανότητα προσαρμογής.

Πρόκληση παραμένει η καθιέρωση στις διεθνείς αγορές

Το μέλλον της Korres θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να ισορροπήσει μεταξύ εγχώριας ισχύος και παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και από το κατά πόσο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις που φέρνει η παγκόσμια αγορά.

Με τα προϊόντα της να παραμένουν δημοφιλή στην Ελλάδα, η Korres έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία στην εγχώρια αγορά, ακόμα και αν οι διεθνείς επιδόσεις της παρουσιάζουν μεταβλητότητα.

Η επόμενη πρόκληση για την εταιρεία θα είναι να προσαρμοστεί στις δυναμικές των ξένων αγορών, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να χτίζει πάνω στη θετική εικόνα και την ισχυρή βάση που διαθέτει στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.