18 Δεκ 2024
READING

Wolt: Ακόμα μία περίπτωση αμφισβητούμενης εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα

3 MIN READ

Wolt: Ακόμα μία περίπτωση αμφισβητούμενης εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα

Wolt: Ακόμα μία περίπτωση αμφισβητούμενης εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα

Η περίπτωση της Wolt στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Αρχικά λόγω της ταχείας ανάπτυξης που εμφανίζει η πλατφόρμα διανομών στη χώρα μας. Κάτι που συμβαίνει επίσης και με την ανταγωνιστική της πλατφόρμα, την efood. H Wolt συνέβαλε με τον τρόπο της στην οργάνωση και συγκέντρωση των διανομέων για τον τομέα της εστίασης σε ένα επάγγελμα που ήταν πολυδιασπασμένο και συχνά οι συνθήκες απασχόλησης βρίσκονταν υπό σκιά.

Ωστόσο υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον. Καθώς η γνωστή εταιρεία διανομών, έχει επιλέξει να «παρακούει» την ελληνική νομοθεσία, δημοσιεύοντας με μεγάλη χρονική καθυστέρηση της οικονομικές της καταστάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο νομοθέτης ορίζει πως η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τις ανώνυμες εταιρείες πρέπει να γίνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου της χρονιάς που ακολουθεί την εξεταζόμενη οικονομική χρήση. Δηλαδή εφόσον οι οικονομικές καταστάσεις αφορούν στη χρήση του 2022, η δημοσίευσή τους θα πρέπει να γίνεται το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Η Wolt σε αυτόν τον τομέα έχει επιλέξει να κινείται διαφορετικά. Διότι η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2022, έγινε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση έναν χρόνο αργότερα.

Έτσι, η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας Wolt Τεχνολογίες Ελλάς Υπηρεσίες Διανομής Φαγητού για τη χρήση του 2022 έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2024.

Φέτος με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης – όπως είχε συμβεί και το 2023 – έδωσε παράταση στη χρονική προθεσμία διενέργειας της γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις ανώνυμες εταιρείες έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2024 και έως τις 19 Νοεμβρίου για τη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης από μία εταιρεία που ανήκει σε εισηγμένο όμιλο

Για μία ακόμα φορά προκύπτει το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας αλλά και της εναρμόνισης μεγάλων εταιρικών οντοτήτων με την κείμενη νομοθεσία. Κάτι που στην περίπτωση της Wolt, η οποία αποτελεί μία πολυεθνική οντότητα που λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Ιδίως από τη στιγμή που ανήκει σε έναν εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο στο χρηματιστήριο Nasdaq και συγκεκριμένα στην αμερικανική DoorDash, από την οποία εξαγοράστηκε το 2022. Η συμμετοχή της DoorDashστη χρηματιστηριακή αγορά συνεπάγεται την δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων ανά τρίμηνο σε κάθε οικονομική χρήση, κάτι που συμβαίνει απαρέγκλιτα. Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα πως μία εταιρεία συμφερόντων του ομίλου ο οποίος το 2023 είχε έσοδα 8,64 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολούσε 19.300 υπαλλήλους, επιλέγει στην Ελλάδα όχι μόνο να μην δημοσιεύει αποτελέσματα αλλά και να μην τηρεί την ελληνική νομοθεσία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την άλλη εταιρεία συμφερόντων της DashDoor, τη Wolt Market, η οποία ακολουθεί αντίστοιχη πολιτική. Καθώς και αυτή δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2024.

Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων από μεγάλες εταιρείες γίνεται για λόγους διαφάνειας αλλά και τήρησης των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Η Wolt επιλέγει να κάνει διαφορετικό. Σε ό,τι αφορά πάντως τα αποτελέσματα που δημοσίευσε φέτος για το 2022, αυτό που εμφάνισε η εταιρεία είναι κύκλος εργασιών 37,97 εκατομμύρια ευρώ έναντι 25,58 εκατομμύρια το 2021 και ζημίες 374,67 χιλιάδων ευρώ από κέρδη 248,18 χιλιάδες ευρώ.

Η Wolt δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση

Τα παραδείγματα κινήσεων που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας ως προς τη δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων ή αποτελούν γκρίζα ζώνη ως προς το τι θα έπρεπε να ισχύει ή όχι. Θυμίζουμε εδώ την περίπτωση της πολυεθνικής Unilever, η οποία έχει επιλέξει να δημοσιεύει και αυτή με μεγάλη καθυστέρηση τις οικονονικές της καταστάσεις στην Ελλάδα. Αλλά και η Lidl έχει επίσης απασχολήσει συχνά την επικαιρότητα, λόγω της επιλογής να συστήσει στην Ελλάδα ομόρρυθμη εταιρεία, η οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν έχει υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.