17 Οκτ 2024
READING

Avis: Η ιδιωτική εταιρεία που «σήκωσε» το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης

3 MIN READ

Avis: Η ιδιωτική εταιρεία που «σήκωσε» το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης

Avis: Η ιδιωτική εταιρεία που «σήκωσε» το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τη λίστα όπου αναφέρονταν στους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, γνωστή ευρύτερα ως Avis έλαβε ποσό 269,31 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποτελώντας την ιδιωτική επιχείρηση που έλαβε το υψηλότερο ποσό από οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική επιχείρηση που περιλαμβάνεται στην ίδια λίστα.

Ταυτόχρονα η Avis έχει καταρτίσει ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο προς υλοποίηση, που ανέρχεται σε συνολικό ποσό 760 εκατομμυρίων ευρώ έως και το 2028. Μεγάλο μέρος του επενδυτικού της σχεδιασμού έχει ως στόχο τον εξηλεκτρισμό του στόλου των αυτοκινήτων της.

Προκειμένου να πετύχει τη συγκεκριμένη στόχευση η εταιρεία έχει υπογράψει και δύο επιμέρους συμβάσεις 260 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 130 εκατομμύρια ευρώ, της Πειραιώς με 78 εκατομμύρια ευρώ και με συμμετοχή από πλευράς της Avis με 52 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης έχει υπογράψει μία ακόμα σύμβαση 140 εκατομμυρίων με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, της τράπεζας με 42 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της εταιρείας ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για συμβάσεις που εντάσσονται στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης και έχουν ως αντικείμενο την βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια.

Τριπλασιασμός μεγεθών την τελευταία δεκαετία

Σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η Avis τριπλασίασε τα μεγέθη της. Η αξία του στόλου των οχημάτων της υπερβαίνει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και ξεπερνάει τις 60.000 μονάδες. Για φέτος η πρόβλεψη είναι ότι θα αποτελέσει χρονιά – ρεκόρ, κινούμενη πάνω από τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τις παραδοσιακές υπηρεσίες μίσθωσης και leasing, η Avis έχει επενδύσει ψηφιακά, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που σήμερα περιλαμβάνει το Avis Easy Leasing, την ψηφιακή πλατφόρμα ΜyΑvis.gr, το My Avis App, το ευέλικτο συνδρομητικό πρόγραμμα Switch by Avis, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία της υπηρεσίας Avis Car Sharing.

Από πλευράς οικονομικών επιδόσεων το 2023 είχε κύκλο εργασιών 308,34 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 31,2% σε σύγκριση με το 2022. Ο τομέας μακροχρόνιων μισθώσεων είδε τον όγκο των συμβολαίων του να αυξάνονται κατά 22,4% – συμπεριλαμβανομένου του leasing. H εταιρεία αξιοποίησε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην προμήθεια νέων αυτοκινήτων, ενώ συσσωρεύτηκαν παραγγελίες από προηγούμενα έτη, οι οποίες αύξησαν τα έσοδά της. Τα κέρδη προ φόρωνήταν 37,23 εκατομμύρια ευρώ από 35,22 εκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 5,7%. Την ίδια χρονιά προχώρησε στην κατάρτιση επενδυτικού πλάνου 400 εκατομμυρίων ευρώ με 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και δανεισμό 30% από Πειραιώς και Eurobank για την αντικατάσταση 8.000 αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με αυτοκίνητα ηλεκτρικά καθώς και plug-in υβριδικά.

Κύριο στοιχείο στη δραστηριότητα της Avis αποτελεί η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην Ελλάδα περίπου το 40% ανήκουν στο στόλο της Avis. Η εταιρεία ποντάρει αρκετά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Γι’ αυτόκαι τον Αύγουστο του 2022 άντλησε χρηματοδότηση 130 εκατομμυρίων ευρώ μέσω τιτλοποίησης συμβολαίων leasing που διατέθηκαν σε επενδύσεις για αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων, είτε ηλεκτρικά είτε υβριδικά. Το 2023 είχε επενδύσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε οχήματα χαμηλών ρύπων.

Η αγορά του leasing

Εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ευρύτατη προοπτική παρουσιάζει ο τομέας του leasing, όπου η Avis είναι κυρίαρχος παίκτης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή περίπου 6 στα 10 αυτοκίνητα που διατίθενται ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ICAP CRIF  η αξία του κλάδου των ενοικιάσεων στη 2023 εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο 17% ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών επιδόσεων που σημείωσε για ακόμη μια χρονιά ο ελληνικός τουρισμός ενώ η αξία του κλάδου leasing το 2023 εμφάνισε ανοδική πορεία κατά 15%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.