17 Οκτ 2024
READING

Μetlen: Το «πράσινο» ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ και τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης

5 MIN READ

Μetlen: Το «πράσινο» ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ και τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης

Μetlen: Το «πράσινο» ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ και τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης

Η Metlen Energy & Metals βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, καθώς ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την έκδοση «πράσινου» ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για ελληνική εταιρεία εκτός του τραπεζικού τομέα.

Πρόκειται για μία επιτυχία που επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και μετάλλων, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, αποτελεί άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τη Metlen, που προχωρά δυναμικά στην αλλαγή της εταιρικής της ταυτότητας, διευρύνοντας τις προοπτικές της ενώ στρέφεται και στην επικείμενη είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Το «πράσινο» ομόλογο και η έμπρακτη εμπιστοσύνη της αγοράς

Η έκδοση «πράσινου» ομολόγου της Metlen, με λήξη το 2029 και επιτόκιο 4%, συγκέντρωσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος της Metlen ήταν η άντληση 500 εκατ. ευρώ, όμως, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος, το ποσό αυξήθηκε στα 750 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο μειώθηκε από την αρχική καθοδήγηση του 4,5% στο 4%, ενώ η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην έκδοση προσδίδει κύρος και ισχυροποιεί το προφίλ της εταιρείας ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.

Η ΕΤΕπ, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε έκδοση πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα, δήλωσε ότι θεωρεί την πράσινη μετάβαση σημαντικό βήμα για τη μελλοντική συνεργασία της με τη Metlen. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση “BB+” από τον οίκο Fitch, αποδεικνύει ότι η Metlen αντιμετωπίζεται ήδη με όρους επενδυτικής βαθμίδας.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση του ομολόγου θα διατεθούν σε στρατηγικά σχέδια και επενδύσεις που θα ισχυροποιήσουν την εταιρεία στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, η Metlen προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για:

Εξόφληση υφιστάμενων ομολόγων: Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν το 2024 και είχαν επιτόκιο 2,5%. Αυτή η στρατηγική κίνηση θα ελαφρύνει την εταιρεία από μελλοντικές οικονομικές υποχρεώσεις και θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της δομή.

Πράσινα έργα: Ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων που συνδέονται με την πράσινη ενέργεια, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα Πράσινης Χρηματοδότησης της εταιρείας. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας περαιτέρω το προφίλ της Metlen ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη.

Γενικούς εταιρικούς σκοπούς: Ένα μέρος των κεφαλαίων θα καλύψει τις γενικές ανάγκες της εταιρείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της και την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης σε νέες αγορές.

Η βεβαιότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου για το μέλλον

Η Metlen επιχειρεί να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς μια νέα εποχή ανάπτυξης, την ώρα που κρατάει το βλέμμα της στραμμένο τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η Metlen στοχεύει να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει το μέγεθός της τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή θα επιτευχθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών εξαγορών, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή αγορά, όπου η Metlen εξετάζει νέες ευκαιρίες.

Η πρόβλεψη του κ. Μυτιληναίου ότι η Metlen θα αυξήσει τα μεγέθη της δεν είναι τυχαία, καθώς η εταιρεία έχει ήδη καταφέρει να διπλασιάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα μέσα στα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε πράσινα έργα και οι επεκτάσεις σε νέες αγορές θα αποτελέσουν τη βάση για αυτήν την εκρηκτική ανάπτυξη.

Η επικείμενη είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η αλλαγή ταυτότητας της Metlen συνοδεύεται από στρατηγικές κινήσεις που θα την ενισχύσουν σε διεθνές επίπεδο. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει την αίτησή της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Metlen στον δείκτη FTSE100, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά «κλαμπ» παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η εισαγωγή της Metlen στο LSE θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών κεφαλαίων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Παράλληλα, αυτή η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνοποίηση της εταιρείας, καθώς και την προσέλκυση στρατηγικών συνεργασιών.

Tι σηματοδοτεί η  αλλαγή ονόματος

Η απόφαση για αλλαγή ονόματος από «Μυτιληναίος» σε Metlen Energy & Metals, που υλοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της εταιρείας και την έναρξη μιας νέας εποχής. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, η αλλαγή αυτή αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της στρατηγικής διεθνοποίησης και εξωστρέφειας της εταιρείας, που πλέον δραστηριοποιείται με εξίσου έντονη παρουσία τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και των μετάλλων.

H ενίσχυση σε διεθνές επίπεδο αποτελεί μοχλό για τη μελλοντική ανάπτυξη της Metlen

Η Metlen έχει θέσει ως στόχο να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, με τις προοπτικές ανάπτυξής της να επικεντρώνονται στη βιώσιμη ενέργεια και στα στρατηγικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο. Η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο θα αποτελέσει μοχλό για τη μελλοντική της ανάπτυξη, ενώ οι κινήσεις της στις χρηματοοικονομικές αγορές αποδεικνύουν την αυτοπεποίθησή της και την ισχυρή της θέση.

Η επιτυχημένη έξοδος της Metlen στις αγορές με το πράσινο ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Με σαφή στρατηγική, η εταιρεία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί αυτές τις νέες χρηματοδοτήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, την υλοποίηση πράσινων έργων και την ενίσχυση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, με την αλλαγή του ονόματος και την επικείμενη εισαγωγή στο LSE, η Metlen δείχνει ότι είναι έτοιμη να κατακτήσει νέους στόχους, καθιστώντας την έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην ευρωπαϊκή ενεργειακή και μεταλλευτική βιομηχανία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.