24 Οκτ 2024
READING

Mailo’s: Οι δρόμοι που ανοίγονται μετά την συμφωνία με τον Βλάσση Γεωργάτο

5 MIN READ

Mailo’s: Οι δρόμοι που ανοίγονται μετά την συμφωνία με τον Βλάσση Γεωργάτο

Mailo’s: Οι δρόμοι που ανοίγονται μετά την συμφωνία με τον Βλάσση Γεωργάτο

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά της εστίασης η συνεργασία ανάμεσα στη Mailo’s, την πρωτοποριακή αλυσίδα street food ζυμαρικών, και τον Βλάσση Γεωργάτο, ισχυρό επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της αλυσίδας καφεστίασης “Γρηγόρης”.

Το deal αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα στην πορεία ανάπτυξης της Mailo’s και αφορά στην εξαγορά του 20% της Mailo’s από την VG Holding, την επενδυτική εταιρεία του Γεωργάτου, έναντι τιμήματος 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή προσφέρει στην VG Holding όχι μόνο μετοχική παρουσία, αλλά και δικαίωμα διοικητικής εμπλοκής, με την τοποθέτηση δύο μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Mailo’s.

Οι δύο πλευρές «έδωσαν τα χέρια» μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γεωργάτος και ο ιδρυτής της Mailo’s, Νίκος Μουτσουρούφης, ανέπτυξαν μια στενή επαγγελματική σχέση, μέσα από κοινές επαφές στον επιχειρηματικό τους κύκλο. Αυτή η σύνδεση εξελίχθηκε σε αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία, το οποίο, όπως περιέγραψε ο Μουτσουρούφης, αποτέλεσε «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Η ιστορία της Mailo’s: Από την ιδέα στην επιτυχία

Η ιδέα για τη Mailo’s γεννήθηκε το 2015, όταν ο Νίκος Μουτσουρούφης, σε ηλικία μόλις 23 ετών, οραματίστηκε μια νέα κατηγορία καταστημάτων που θα προσέφεραν φρέσκα ζυμαρικά σε μορφή street food. Ο Μουτσουρούφης, ο οποίος είχε εμπειρία στην κουζίνα από την ηλικία των 16 ετών και είχε εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια με αστέρια Michelin, δημιούργησε τη Mailo’s με σκοπό να συνδυάσει την ποιότητα με τη γρήγορη εξυπηρέτηση.

Το όνομα της αλυσίδας προέρχεται από τον σκύλο του, Mailo, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ιδρυτή και διαμόρφωσε την εταιρική εικόνα και το branding της επιχείρησης. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 2019 στο Κολωνάκι και έγινε αμέσως δημοφιλές, προσελκύοντας πελάτες με την πρωτοποριακή ιδέα του. Οι καταναλωτές εκτίμησαν την ευκαιρία να βλέπουν τη διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών μπροστά τους, κάτι που προσέδιδε μια αίσθηση αυθεντικότητας και ποιότητας στα πιάτα.

Σήμερα, η Mailo’s διαθέτει 36 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 32 είναι μέσω franchise. Σύμφωνα με την Deloitte, στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, η αξία αποτίμησης του 100% της Mailo’s βρισκόταν μεταξύ 18,035 και 20,548 εκατ. ευρώ, με την κεντρική αξία να υπολογίζεται στα 19,236 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον κύκλο εργασιών, αυτός έφτασε στα 3,638 εκατ. ευρώ από 1,262 εκατ. ευρώ το 2022, την ώρα που τα καθαρά κέρδη «σκαρφάλωσαν» στα 2,252 εκατ. ευρώ από 605 χιλ. ευρώ και το περιθώριο κερδών μετά φόρων διαμορφώθηκε σε 61,9% από 47,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προ μηνών δηλώσεις του κ. Μουτσουρούφης, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι ο τζίρος του 2022 για το σύνολο των καταστημάτων ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ, το 2023 έκλεισε με υπερδιπλασιασμό, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 θέλουν τη Mailo’s: The Pasta Project να αγγίζει μέχρι και τα 40 εκατ. ευρώ, αφορούσαν στις λεγόμενες «συστημικές πωλήσεις».

Το μοντέλο ανάπτυξης βασίζεται κυρίως στο franchise, το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να επεκταθεί γρήγορα σε διάφορες περιοχές, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους επιχειρηματίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο δυναμικό αυτό brand.

Βλάσσης Γεωργάτος: Ο δραστήριος επιχειρηματίας που γνωρίζει -και- από franchise

Ο Βλάσσης Γεωργάτος είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στον τομέα της εστίασης.

Αφού ανέλαβε τη διαχείριση της αλυσίδας καφεστίασης “Γρηγόρης” το 1990, κατάφερε να μετατρέψει την επιχείρηση σε έναν πανελλήνιο και διεθνή γίγαντα της καφεστίασης, με παρουσία σε περισσότερες από 350 τοποθεσίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ρουμανία.

Η εξάπλωση της Γρηγόρης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο franchise, το οποίο επέτρεψε την ταχεία και αποτελεσματική ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας.

Εκτός από την Γρηγόρης, ο Γεωργάτος έχει ιδρύσει και άλλες επιχειρήσεις, όπως η Technohull, μια εταιρεία παραγωγής φουσκωτών σκαφών υψηλής τεχνολογίας, που εξάγει προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού. Συνεργαζόμενος με την αδελφή του, Άρτεμις Γεωργάτου, διαχειρίζεται την εταιρεία Perfect Yachts, η οποία ειδικεύεται στην εισαγωγή και εμπορία μεγάλων σκαφών αναψυχής, καθώς και στη συντήρηση και στάθμευση τους.

Ο Γεωργάτος έχει επίσης επενδύσει στην αγορά ακινήτων και στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, διευρύνοντας το επιχειρηματικό του αποτύπωμα σε ποικίλους τομείς.

Βλάσσης Γεωργάτος: Ο πολυδιάστατος επιχειρηματίας και η πορεία του από τον Γρηγόρη στα σκάφη αναψυχής - The Total Business

Η αλυσίδα “Γρηγόρης” ξεκίνησε το 1972 από τον Γρηγόρη Γεωργάτο και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα, ενώ σήμερα κατατάσσεται στη 10η θέση στην Ευρώπη. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην Αθήνα, και η επιτυχία του ήταν τέτοια που μέχρι το 1990 υπήρχαν ήδη τρία καταστήματα σε λειτουργία. Με την ανάληψη της διοίκησης από τον Βλάσση Γεωργάτο, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται μέσω franchise, μια στρατηγική που οδήγησε στην εκρηκτική εξάπλωση του δικτύου της.

Με πάνω από 350 καταστήματα σήμερα, ο “Γρηγόρης” απασχολεί περίπου 2.500 εργαζομένους και συνεχίζει να καινοτομεί, ενσωματώνοντας ψηφιακές τεχνολογίες, όπως διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών και αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία καταστήματος. Ο “Γρηγόρης” προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει καφέδες, ροφήματα, σάντουιτς, πίτες και σαλάτες, ενώ έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της καφεστίασης.

Τι κερδίζει η Mailo’s από τη συνεργασία

Η εξαγορά του 20% της Mailo’s από τον Βλάσση Γεωργάτο ανοίγει νέους δρόμους για την αλυσίδα ζυμαρικών. Η Mailo’s θα μπορέσει να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Γρηγόρης στον χώρο της εστίασης, καθώς και από το εκτεταμένο δίκτυο franchise του ομίλου, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του Γεωργάτου.

Η συνεργασία αυτή προσφέρει επίσης στην Mailo’s την ευκαιρία να εξερευνήσει νέες αγορές και να αναπτύξει τα καταστήματά της όχι μόνο σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Η Mailo’s έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της και σε νέες αγορές

Συγκεκριμένα, η Mailo’s σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη, την Αμερική και χώρες όπως η Αυστραλία και η Τουρκία, όπου το street food είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Η συνεργασία με τον Γεωργάτο θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει στρατηγικές συνεργασίες, να αναβαθμίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και να προσφέρει μια αναβαθμισμένη καταναλωτική εμπειρία.

Συνολικά, η Mailo’s βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες της νέας αυτής συνεργασίας, αποκτώντας πρόσβαση σε πόρους και υποδομές που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή της και να εδραιωθεί ως κορυφαία αλυσίδα στον τομέα των φρέσκων ζυμαρικών street food.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.