21 Νοέ 2024
READING

Ω! Ναι! Μπορείς να καταναλώνεις ψηφιακά και το Compressed Commerce

5 MIN READ

Ω! Ναι! Μπορείς να καταναλώνεις ψηφιακά και το Compressed Commerce

Ω! Ναι! Μπορείς να καταναλώνεις ψηφιακά και το Compressed Commerce

Attention Buyers: The Internet is open! Προσέξτε καταναλωτές: Το Διαδίκτυο άνοιξε! Με αυτά τα λόγια και τεράστιους τίτλους, οι New York Times ανέφεραν την πρώτη αγορά για διαδικτυακά ψώνια! Ήταν 1994! Στην ουσία η διαδικτυακή αγορά, αφορούσε σε ένα CD -δε μπορεί τα θυμάστε!- και που έπρεπε να ζεις σε απόσταση 300 μιλίων και να πληρώσεις 12,48 $, συν τα έξοδα αποστολής.

Τρεις δεκαετίες μετά, οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και ο σημερινός καταναλωτής, είναι μυημένος, υποψιασμένος, γνώστης κάθε μυστικού και κόλπου στις αγορές του διαδικτύου και μοιάζει ευφυία σε σχέση με εκείνους τους πρωτόγονους, σαν ανθρώπους των σπηλαίων, αγοραστής του 1994 ομόλογό του, ενώ δεν πληρώνουν πια και έξοδα αποστολής! Η 8η έκδοση της έκθεσης «The Future Shopper» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, χαρτογραφεί τις συνήθειες, τις προτιμήσεις, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των εξοικωμένων πια διαδικτυακών αγοραστών. Η εταιρεία συμβούλων έρευνας αγοράς Censuswide πραγματοποίησε έρευνα 31.500 αγοραστών, σε 20 χώρες και τα συμπεράσματα καταγράφηκαν και αναλύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 120 σελίδες της έκθεσης, συνοψίζονται ίσως σε κάποιες συμπερασματικές ενότητες:  

Compressed Commerce ή ανάγκη για άμεση εξυπηρέτηση

Το Compressed Commerce, ή Συμπιεσμένο εμπόριο, είναι η μεγάλη επιθυμία του 31% των παγκόσμιων καταναλωτών, που εύχεται τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει διαδικτυακά να φτάσουν σε λιγότερο από δύο ώρες! Αδύνατον; Όχι! Στο Κουβέιτ για παράδειγμα ό,τι παραγγείλεις έρχεται, μέσα σε ένα δίωρο, στο σπίτι σου. Στην Ιρλανδία, μπορεί να χρειαστείς και 2 εβδομάδες! Όμως, η ανάγκη για πολύ γρήγορους χρόνους, δεν αφορά μόνο στην παράδοση των προϊόντων! Το 63% των καταναλωτών θέλει να πάρει ιδέες, γρήγορα, ώστε να αποφασίσει τι να αγοράσει το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, για τα brand και τους έμπορους λιανικής, που πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα, καλυτερεύοντας τους χρόνους τους σε όλα.

Η μείωση των διαδικτυακών αγορών

Και ναι! Οι διαδικτυακές δαπάνες μειώνονται! Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν πως για το 2023 το 53% των καταναλωτών προτιμά τις αγορές μέσω  διαδικτύου– ενώ  το 2022 ήταν το 58% πέρυσι και ολόκληρο 61% το 2021, που βέβαια είχαμε και τις καραντίνες λόγω  πανδημίας. Μετά από χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, το ψηφιακό εμπόριο ήταν αναμενόμενο να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή. Υπολογίζεται όμως, πως θα ανακάμψει και θα φτάσει το 60% σε πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, παρατηρείται  μια στροφή στις παλιές μας αγοραστικές συνήθειες, με το 64% των παγκόσμιων καταναλωτών να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να ψωνίσουν από καταστήματα λιανικής ή από brant που διαθέτουν και φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ολοένα και πιο απαιτητικοί οι καταναλωτές

Οι προσδοκίες των αγοραστών γίνονται όλο και πιο απαιτητικές για τις ψηφιακές τους αγορές. Οι καταναλώτες τα θέλουν όλα. Η τιμή είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, όπως ήταν πάντα. Μόνο που μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, είναι πλέον επιτακτικό, η αξία του προϊόντος να ανταποκρίνεται στην τιμή.  Οι αγοραστές επιθυμούν επίσης  χρονική ακρίβεια στους χρόνους παράδοσης και τη δυνατότητα παράδοσης παντού. Το 64%ί θεωρούν πως τα προϊόντα όπως παραδίδονται και έχουν συσκευαστεί ως αμφίβολης καθαρότητας και υγιεινής, ενώ δεν βρίσκουν την διαδικασία διασκεδαστική όσο το να επισείουν ένα κανονικό, φυσικό κατάστημα. Το 57% πάλι, των παγκόσμιων καταναλωτών δηλώνει έτοιμο να ξοδέψει χρήματα σε προϊόντα μη χρηστικά και όχι απαραίτητα, γιατί «η ζωή είναι πολύ μικρή και κάποια υλικά πράγματα σου φτιάχνουν τη διάθεση».

Προτίμηση για τις κοντινές αγορές

Μπορεί οι αγορές μέσω ψηφιακών αγορών να έχουν αποδυναμωθεί, με το 29% των παγκόσμιων καταναλωτών ψωνίζει μέσω Amazon και Alibaba, έναντι του περσινού 35%, αλλά παραμένουν μια ποσοστιαία μονάδα μπροστά από τα φυσικά καταστήματα. Μάλιστα τα είδη παντοπωλείου με παραγγελίας μέσω διαδικτύου, αυξήθηκαν κατά 8% μέσα στο 2023. Το 35% των παγκόσμιων καταναλωτών προτιμά να ψωνίζει διαδικτυακά αλλά από τις κορυφαίες αγορές της περιοχής τους και το 32% ξεκινά τις αναζητήσεις του από εκεί. Δεν είναι περίεργο που οι λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να δημιουργήσουν τα ψηφιακά τους καταστήματα. Οι καταναλωτές εκτιμούν πως τα τοπικά ψηφιακά brant ξεπερνούν κατά πολύ τους επώνυμους ισότοπους  σε υπηρεσίες, τιμές, επιστροφές και παράδοση. Μέσω των social media γινεται μόλις το 7% των αγορών παγκοσμίως. Ωστόσο, το 73% των αγοραστών ισχυρίζεται ότι έχει αγοράσει κάτι, κάποια φορά, κάπως, μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 62% σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον. Το τσουνάμι, λοιπόν, έρχεται και οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής πρέπει να το αντιμετωπίσουν οδηγώντας το κύμα σε πλατφόρμες, παντοδύναμε όπως το TikTok Shop.

Καταναλώνοντας διαδικτυακά ακόμα και μετά θάνατον

O tempora, o mores και τα «ψώνια μετά θάνατον» είναι ένα νέο πεδίο καταναλωτισμού! Η έρευνα έθεσε το ερώτημα στους καταναλωτές: «πρέπει να είσαι ζωντανός για να κάνεις μια συναλλαγή ή μια αγορά;»!Ναι, ένα AI, εκπαιδευμένο να κατανοεί την οικονομική κατάσταση και τις αγοραστικές συνήθειες ενός ατόμου εν ζωή, μπορεί να παίρνει αποφάσεις αγοράς εναρμονισμένες με αυτό, ακόμη και αν έχει αποδημήσεις εις τόπο χλοερό και μη ψηφιακό -μάλλον, διότι δε νομίζουμε η SHEIN να κάνει παράδοση ακόμα και στον Παράδεισο! Το 47% των παγκόσμιων καταναλωτών, ναι, ενδιαφέρεται να «δαπανήσει μετα θάνατον», ενώ στην Ταϊλάνδη φτάνει στο 74% των Ταϊλανδών ερωτηθέντων. Οι απαντήσεις στο μακάβριο πεδίο έρευνας βέβαια αφορούν, σε αγορές όχι υλικές όπως, να ψωνίζεις σκούφιες και μπερέδες και ζακετουλες για να μη κρυώνεις άμα βάλει ψύχρα ο τάφος, αλλά στο να πληρωθεί η μόρφωσή, η εκπαίδευση των εγγονών και να βοηθηθούν τα παιδιά. Κοινώς ούτε  μετά θάνατον, ησυχάζουμε οι μαύρο – γονείς!

Το 58% των αγοραστών παγκόσμια, ανέφερε ότι «κάποιες φορές αισθάνονται να ασφυκτιούν από την τεχνολογία» και πως ολοένα και σκέφτονται πιο πολύ «την απελευθέρωση από αυτήν»

 

Εθισμένοι

Ο κόσμος των αγορών μας στο μέλλον είναι περίπλοκος, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επωνυμίες και τους εμπόρους. Το 58% των αγοραστών παγκόσμια, ανέφερε ότι «κάποιες φορές αισθάνονται να ασφυκτιούν από την τεχνολογία» και πως ολοένα και σκέφτονται πιο πολύ «την απελευθέρωση από αυτήν».  Έχουμε φτάσει πολύ μακριά, με αστραπιαίες εξελίξεις και ιλιγγιώδη ταχύτητα τα τελευταία 30 χρόνια.

Μα το ποτάμι, τώρα πια δε γυρίζει πίσω, ή το τζίνι βγήκε, πλέον, απ το μπουκάλι, όπως λένε οι Άραβες. Έχουμε όλοι εθιστεί στην ευκολία, την αποτελεσματικότητα, την ποικιλία του ηλεκτρονικού εμπορίου και αυτό γινεται να αλλάξει!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.