17 Οκτ 2024
READING

Οι rich and famous του ελληνικού επιχειρείν που επενδύουν μεγάλα ποσά στο startup οικοσύστημα

5 MIN READ

Οι rich and famous του ελληνικού επιχειρείν που επενδύουν μεγάλα ποσά στο startup οικοσύστημα

Οι rich and famous του ελληνικού επιχειρείν που επενδύουν μεγάλα ποσά στο startup οικοσύστημα

Ολοένα και περισσότεροι οι γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν σημαντικά ποσά στις ελληνικές startup επιχειρήσεις, στηρίζοντας το οικοσύστημα και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές τις «μικρές» εταιρείες.

Γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες, επιχειρηματίες που έχουν συνδέσει το όνομά τους σε κλάδους όπως η τεχνολογία, η βιομηχανία ή η ενέργεια, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε startups, τις οποίες με τα κεφάλαια αυτά είτε τις βοηθούν να αναπτυχθούν αυτόνομα, είτε τις εξαγοράζουν, ώστε να μεταφέρουν στους ομίλους τους την τεχνογνωσία  τους πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Η Μ. Λάτση και ο Σ.Λάτσης

Η δραστηριότητα της Μαριάννας Λάτση και μέσω του family office, που επενδύει σε πολλές επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς είναι λίγο πολύ γνωστή.

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι τη Viva Wallet, τοποθετήσεις από τις έχει βγει πολλαπλά κερδισμένη, μέχρι αναπτυσσόμενες startups όπως η Douleutaras και η Neuropublic, η Μαριάννα Λάτση αποδεικνύει ότι είναι γεννημένη για το επιχειρείν.

Η τοποθέτησή της στη Viva Wallet ήταν η αρχή των επενδύσεων της στο startup οικοσύστημα. Η Μαριάννα Λάτση εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva τον Νοέμβριο του 2014, ενώ το 2016 αύξησε το ποσοστό της στο 20%.

Τον Δεκέμβριο του 2022 έκλεισε το deal εξαγοράς του 48,5% της Viva από τον αμερικανικό «κολοσσό» της JP Morgan έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ. Από αυτό το deal το Latsco Family Office, έβαλε στα ταμεία του περίπου 200 εκατ. ευρώ, πουλώντας περίπου το 13%.

Η γνωστή επιχειρηματίας μέσω του Family Office, έχει τοποθετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις, δείχνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης προς όλο το οικοσύστημα.

Το Family Office της Μαριάννας Λάτση επένδυσε στην Douleutaras του Ανδρέα Γραμμάτη, η οποία τον Απρίλιο του 2023 σήκωσε 5 εκατ. ευρώ, με βασικούς επενδυτές το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε το 50% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο από μια ομάδα σημαντικών επενδυτών μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης ιδρυτής και partner του επενδυτικού οργανισμού VentureFriends, ο οποίος συμμετείχε και στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Επίσης επένδυσε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Neuropublic, ενώ συμμετέχει και στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσα από το οποίο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις εταιρειών που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G.

Ο Σπύρος Λάτσης, πρόσφατα έκανε τη δική του επιχειρηματική κίνηση στο startup οικοσύστημα. O όμιλος Λάτση με μετοχικό κεφάλαιο 145.000 δημιούργησε την Ena Athletics, με έδρα στο Golden Hall της Lamda Development.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας είναι ο κ. Θωμάς Θωμαΐδης με μακρόχρονη θητεία στην Ocado Retail στη Βρετανία. Ενώ μέλος στο ΔΣ είναι ο επί σειρά ετών συνεργάτης του κ. Λάτση Ευάγγελος Χρόνης και η κ. Αργυρώ Αναγνώστου.

Στόχος της Ena Athletics είναι να κατακτήσει την ελληνική αγορά, για αρχή μέσα από τη δημιουργία ενός σούπερ αθλητικού παπουτσιού υψηλών προδιαγραφών.

Οι επενδύσεις του Πάνου Γερμανού

Ο δραστήριος Πάνος Γερμανός έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, γεγονός που τον κατατάσσουν ως έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιχειρηματίες.

Public, SoftOne, Entersoft είναι μόνο μερικές από τις γνωστές κινήσεις του επιχειρηματία, ο οποίος όμως μέσω αυτών των εταιρειών αλλά και του Olympia Group, επενδύει σημαντικά και στο startup οικοσύστημα.

startups | newmoney

To Public Group πριν μερικά χρόνια επένδυσε στην σουηδική Klarna, γεγονός που σήμανε και την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Η είσοδος του Public Group έγινε με τη συμμετοχή του επενδυτικού του βραχίονα, της Public Capital Partners, στον γύρο χρηματοδότησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε η Klarna το 2022, της οποίας η αποτίμηση έφτανε τότε τα 46 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Olympia έχει τοποθετηθεί με μεγάλη επιτυχία και στην SoftOne, εταιρεία πληροφορικής και businesssoftware, η οποία ηγείται του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Αυτή της την πορεία την οφείλει και στις σημαντικές εξαγορές που έχει κάνει μικρότερων εταιρειών πληροφορικής αλλά και startup. Όπως η Twinsoft μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Παράλληλα το Olympia τοποθετήθηκε το 2023 και στην Box Now που έχει ισχυρή θέση στο λιανικό εμπόριο.

Το EOS του Ταμβακάκη και το SMERC του Καραμούζη

Το EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη του startup οικοσύστημα.

Το EOS Capital του κ. Ταμβακάκη έχει υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 400 εκατ. ευρώ ενώ το μέσο διάστημα παραμονής του fund στις τοποθετήσεις του είναι 25 μήνες ενώ συνεργάζεται με σημαντικό αριθμό στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών, όπως το Family Office της Μαριάννας Λάτση.

Πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε το EOS II Fund (συνέχεια του EOS I) με επενδυτικά κεφάλαια 219 εκατ. ευρώ (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στο EOS II Fund θα αφορούν κατά 70% πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το Fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών, και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές.

To EOS Capital έχει επενδύσει στις εταιρείες Αρχειοθήκη και Obrela Security Industries από τον κλάδο της τεχνολογίας, στην εταιρία Eurolamp στον χώρο της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στις εταιρείες logistics Seagull και MedFrigo.

Από την άλλη, αν και σε μικρότερο βαθμό, το SMERC του Νίκου Καραμούζη, που επενδύει τελευταία στο χώρο του τροφίμου, έκανε πρόσφατα μια κίνηση και σε μία startup.

Ο λόγος για την Organic 3S, μια εταιρεία που παράγει δημητριακά και άλλα βιολογικά προϊόντα, στην οποία το επενδυτικό ταμείο του Ν. Καραμούζη απέκτησε στρατηγικό ποσοστό. Η SMERC θα προσφέρει άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στην εταιρεία, με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης εργασιών, που περιλαμβάνει νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και δίκτυα διανομής, με στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.