04 Οκτ 2024
READING

Η μεγάλη ευκαιρία της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα

5 MIN READ

Η μεγάλη ευκαιρία της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα

Η μεγάλη ευκαιρία της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα

Συζητώντας με προμηθευτές ανθρώπους της αγοράς των σούπερ μάρκετ πρόσφατα, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι η διαφορά ποιότητας που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αυτών δηλαδή που κατασκευάζονται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητά τους.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, οι οποίοι δεδομένων και των ανατιμήσεων που έχουν επέλθει εσχάτως λόγω του πληθωρισμού, στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα εκεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σημαντική ευκαιρία για αρκετές εταιρείες να διευρύνουν το κωδικολόγιό τους, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα που μπορούν να διαθέσουν στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Όμως δεν είναι μόνο θέμα τιμής. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά και προσφέρουν συχνά διαφοροποιημένο κωδικολόγιο που ελκύει τους καταναλωτές να δοκιμάσουν το κάτι διαφορετικό. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κουλτούρα για τα συγκεκριμένα αγαθά, είναι ήδη αρκετά ώριμη και αναπτυγμένη, πολύ πριν δούμε στην Ελλάδα ένα μέρος της κατανάλωσης να οδηγείται προς τα εκεί.

Πρόσφατα στοιχεία της αγοράς της εταιρείας Circana για την ιδιωτική ετικέτα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συνεχίζει να κερδίζει μερίδια αγοράς με αύξηση του μεριδίου κατά 5,4% στο οκτάμηνο, στις 26,7 μονάδες, ενώ και τα επώνυμα αν και σε μικρότερο ποσοστό 2,4% συνεχίζουν την ανάπτυξη των πωλήσεών τους, έχοντας το 78,3% των συνολικών πωλήσεων ταχυκίνητων αγαθών.

Η τάση που αναγνωρίζει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Tην τάση αυτή επιβεβαίωνε στη διάρκεια του έτους και η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η οποία έδειχνε ότι οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καθώς προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς των σούπερ μάρκετ ενόψει των επίμονα υψηλών τιμών.  Σημαντική μάλιστα ήταν και η κίνηση υποστήριξης των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, με τους καταναλωτές να υιοθετούν μια πιο ώριμη στάση και να δείχνουν αλληλεγγύη προς την εγχώρια βιομηχανία και τους εργαζόμενους.

Ερωτηθείσα να εντοπίσει ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, η πλειονότητα των καταναλωτών (68%) επέλεξε τις πολυεθνικές εταιρείες, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη δεύτερη θέση (24,2%). Πολύ μικρότερο ποσοστό κατηγόρησε τους εγχώριους κατασκευαστές (6,9%) και πολύ λίγοι κατηγόρησαν τα μικρά καταστήματα (0,9%).

Το καλάθι του νοικοκυριοιύ

Όσον αφορά το λεγόμενο καλάθι του καταναλωτή για αγαθά χαμηλότερης τιμής, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς τη χρησιμότητά του. Η έρευνα έδειξε ότι το 53,5% θεωρεί το μέτρο χρήσιμο και μόνο το 52,8% αγοράζει πράγματι αγαθά που βρίσκονται στο καλάθι. Ωστόσο, η αποδοχή του μέτρου από έναν στους δύο καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει ότι ο αντίκτυπός του δεν είναι ασήμαντος και ότι η εφαρμογή του ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Στην τελευταία ενημέρωση International Private Label της PLMA (Διεθνές Συμβούλιο Κατασκευαστών Ιδιωτικής Ετικέτας) για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα δεδομένα δείχνουν ακμάζοντα μερίδια αγοράς ιδιωτικών ετικετών σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενα στοιχεία της NielsenIQ.

Το συνολικό μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας παρουσίασε αύξηση, φθάνοντας το 38,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η έρευνα της NielsenIQ δείχνει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις μάρκες λιανικής σε 16 από τα 17 χώρες που αναλύθηκαν, και την Ελβετία να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, με ελαφρά μείωση του μεριδίου ιδιωτικής ετικέτας.

Η Ευρώπη ωστόσο συνεχίζει να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά ιδιωτικών ετικετών, με 11 αγορές να διατηρούν μερίδιο αγοράς άνω του 30% και 6 αγορές να ξεπερνούν το όριο του 40%. Αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου ιδιωτικής ετικέτας έχει παρατηρηθεί την Πορτογαλία (+1,7%), την Ισπανία (+1,5%), τη Γαλλία (+1,1%) και την Τσεχία (+0,7%). Παρά την πτώση, η Ελβετία διατηρεί τη θέση της ως η χώρα με το υψηλότερο μερίδιο μεταξύ των 17 χωρών, φθάνοντας στο 52,3% (-0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος). Στον σχετικό χάρτη της PLMA η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο συνολικό τζίρο των βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ, το οποίο ανήλθε στο 24,2%.

Το μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας των μεγαλύτερων αγορών της Ευρώπης – Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας – ανέρχεται σε 40,4%, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε σε κατηγορίες όπως τα συσκευασμένα προϊόντα σταθερού barcode και τα κατεψυγμένα, με ανάπτυξη που ξεπέρασε το 1%.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου ιδιωτικής ετικέτας κατά 1,5%, ιδιαίτερα στα κατεψυγμένα τρόφιμα (+2,3%). Ωστόσο, η κατηγορία προϊόντων ατομικής υγιεινής σε αυτές τις χώρες παρουσίασε μείωση του μεριδίου της. Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν σημειώσει μια ελαφρά αύξηση 0,1% στο μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στα συσκευασμένα τρόφιμα σταθερού κωδικού, την κατηγορία προϊόντων ατομικής υγιεινής και τα αλκοολούχα ποτά.

Οι σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν στο σύνολό τους αύξηση 0,4% στο μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας, με την υγειονομική περίθαλψη να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (+2,3%), ενώ τα αλκοολούχα ποτά σημείωσαν ελαφρά πτώση (-0,2%).

Για τον καταναλωτή, η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει την επιλογή και την ευκαιρία να αγοράζει τακτικά ποιοτικά τρόφιμα και μη τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα επώνυμα, χωρίς να προσδοκά τη διενέργεια προσφορών.

Συχνά μάλιστα, τα είδη ιδιωτικής ετικέτας αποτελούνται από τα ίδια ή καλύτερα συστατικά από τα εμπορικά σήματα του κατασκευαστή και επειδή το όνομα ή το εμπορικό σήμα του λιανέμπορού αναγράφονται στη συσκευασία, ο καταναλωτής αισθάνεται ότι το προϊόν πληροί τα πρότυπα ποιότητας και τις προδιαγραφές του εκάστοτε σούπερ μάρκετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.