17 Οκτ 2024
READING

e-Επενδυτικές πλατφόρμες vs Τράπεζες: Ο Δαυίδ προκαλεί τον Γολιάθ

6 MIN READ

e-Επενδυτικές πλατφόρμες vs Τράπεζες: Ο Δαυίδ προκαλεί τον Γολιάθ

e-Επενδυτικές πλατφόρμες vs Τράπεζες: Ο Δαυίδ προκαλεί τον Γολιάθ

Όλο και πιο συχνό είναι πλέον το φαινόμενο διάφοροι μικροεπενδυτές – και όχι μόνο – να στρέφονται στις λεγόμενες ηλεκτρονικές επενδυτικές πλατφόρμες, αναζητώντας καλύτερα επιτόκια και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τις τράπεζες, για να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους. Πόσοι πραγματικά είναι οι επενδυτές σε αυτές τις πλατφόρμες; Τι ηλικίας; Με τι επενδυτικό κεφάλαιο; Που επενδύουν; Τι αγοράζουν; Πόσο κερδίζουν; Έχουν ιδέα για τις πράξεις τους;

Το THETOTALBUSINESS απευθύνθηκε σε μια από τις πιο γνωστές ηλεκτρονικές επενδυτικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και κατέγραψε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Οι εταιρίες που λειτουργούν ως επενδυτικές πλατφόρμες μέσω διαδικτύου, φυσικά δεν είναι τράπεζες. Είναι στην πραγματικότητα διαμεσολαβητές σε επενδυτικές δραστηριότητες και αμείβονται συνήθως με προμήθειες έναντι εργασιών. Επίσης δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, επειδή δεν υπάρχει ως δεδομένη η «πίστη» ότι μια σχέση εμπιστοσύνης δεσμεύει τις σχέσεις τους με τους επενδυτές. Λειτουργούν ωστόσο – όχι πάντα και όχι όλες – υπό ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και εποπτεύονται στενά από αρμόδιους φορείς. Η εταιρία που επισκεφθήκαμε δηλώνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τελεί υπό την εποπτεία των επίσημων αρχών.

ΔΑΥΙΔ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΟΛΙΑΘ

Επί του παρόντος, τα μεγέθη των εταιριών αυτών είναι πολύ μικρά για να συγκριθούν με οποιαδήποτε συστημική τράπεζα. Ή πιο σωστά, για να συγκριθούν με τις υποδομές που αντιπροσωπεύουν οι συστημικές τράπεζες.

Ανταγωνίζονται τις τράπεζες ωστόσο στο κομμάτι των brokers. Στις επενδύσεις και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Εκεί όπου φαίνεται να έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, αφού μέσω της ηλεκτρονικής τους πλατφόρμας, μπορούν να δώσουν στον επενδυτή την ευκαιρία να διαπραγματεύεται – για παράδειγμα – μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσα σε 7 λεπτά. Ή να αγοράζει και να πουλάει ETFs σε σχεδόν «πραγματικό χρόνο».

ΠΟΣΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ; ΤΙ ΗΛΙΚΙΑΣ;

Η συγκεκριμένη εταιρία την οποία επισκεφθήκαμε μας δήλωσε ότι τον Ιούλιο του 2024, είχε εγγεγραμμένους 62.650 επενδυτές και σήμερα 3 Οκτώβρη, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στους περίπου 72.200. Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες, απέκτησε σχεδόν 10.000 νέους επενδυτές. Με αυτό το ρυθμό σε 6 μήνες, ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τους 100.000. Κι επειδή αναφερόμαστε μόνον σε μία από τις επενδυτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι εύκολα αντιληπτό ότι μάλλον θα έπρεπε κάποιοι να «ανησυχήσουν». Γιατί μεγαλώνει σημαντικά, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που αντί να καταθέσουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ή έστω ταμιευτηρίου ή αντί να επενδύουν σε τραπεζικά προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, στρέφονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου βρίσκουν μεγάλα επιτόκια και «αστραπιαία» πρόσβαση σε διεθνείς χρηματαγορές ώστε να «αυγατίσουν» τα λεφτά τους.

Αξίζει όμως να δούμε και την ηλικιακή σύνθεση των επενδυτών της εταιρίας στην οποία απευθυνθήκαμε (σύμφωνα πάντα με δήλωσή τους).

  • Το 14% των επενδυτών της είναι ηλικίας από 18 έως 25 ετών,

  • το 46% των επενδυτών της είναι ηλικίας από 26 έως 35 ετών,

  • το 26,5% των επενδυτών της είναι ηλικίας από 36 έως 45 ετών,

  • το 13% των επενδυτών της είναι ηλικίας από 46 έως 60 ετών και

  • το 0,5% των επενδυτών της είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΟΙ «BABY BOOMERS»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας στην οποία απευθυνθήκαμε, η μεγάλη «έκρηξη» στις δραστηριότητες και την ανάπτυξη των επενδυτικών εταιριών μέσω διαδικτύου, αναμένεται όταν οι λεγόμενοι «baby boomers» – δηλαδή οι άνω των 60 ετών – παραδώσουν την διαχείριση του χρήματος στους «Generation X» – δηλαδή στις ηλικίες 45+.

Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς την ηλικιακή διαμόρφωση που καταγράψαμε παραπάνω, οι άνω των 60 ετών, ενώ έχουν στα χέρια τους μεγάλο κομμάτι του πλούτου, καταγράφουν ωστόσο ασθενική παρουσία στην επενδυτική πλατφόρμα, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κατηγορίες. Αυτό λοιπόν που φαίνεται να περιμένουν οι άνθρωποι της συγκεκριμένης αγοράς είναι να περάσει η «σκυτάλη» – η διαχείριση του χρήματος δηλαδή – στις νεότερες γενιές.

ΣΕ ΤΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ; ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχαν άνθρωποι της συγκεκριμένης επενδυτικής εταιρίας, 61% των εγγεγραμμένων επενδυτών τους αγοράζει κινητές αξίες, δηλαδή μετοχές και ETFs. Το 36,6% προσανατολίζεται σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα και οι προθεσμιακές καταθέσεις. Ένα στοιχείο που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι από το 61% που αγοράζει κινητές αξίες, περισσότεροι από τους μισούς επιλέγουν να επενδύσουν σε ETFs, τα οποία εξελίσσονται ραγδαία και σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας που απευθυνθήκαμε παρατηρείται τεράστια εκροή από αμοιβαία κεφάλαια στα ETFs.

**Σημείωση: Τα ETFs αποτελούν επενδυτικά «πακέτα» που περιέχουν διάφορα επιλεγμένα προϊόντα – όπως πχ μετοχές από διαφορετικές εταιρίες – τα οποία στο σύνολό τους συνήθως αποδίδουν κέρδη που κυμαίνονται από 6% έως 10%.

Με τι επενδυτικό κεφάλαιο όμως διαπραγματεύονται χρηματοοικονομικά προϊόντα μέσω της πλατφόρμας οι επενδυτές της; Δηλαδή, πόσα χρήματα έχουν «ρίξει» στην πλατφόρμα όσοι έκαναν εγγραφή και άρχισαν να επενδύουν; Αν και όχι ακριβής ως απάντηση, το κεφάλαιο που διαθέτουν οι πελάτες της εταιρίας κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1000 έως 9.999€.

Ο «ΛΕΚΕΣ» ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το 2000, άφησε έναν τεράστιο «λεκέ» στον τομέα των επενδύσεων, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας. Οι περισσότεροι Έλληνες που επένδυσαν τότε τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο, είτε έχασαν οι ίδιοι τις οικονομίες τους είτε είχαν κάποιο φίλο ή συγγενή που σχεδόν χρεοκόπησε. Και για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι σταμάτησαν να μιλούν για μετοχές, έπαψαν να συζητούν για επενδύσεις και τα παιδιά εκείνης της γενιάς – που σήμερα είναι μέλη της «Generation X» (45-60 ετών) σχεδόν απέκλεισαν τον εαυτό τους από κάθε γνώση και ενημέρωση σχετικά με χρηματοοικονομικά προϊόντα. Και παρέσυραν στην άγνοια και τα δικά τους παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα εκτεταμένος «αναλφαβητισμός» σε θέματα σχετικά με μετοχές, ομόλογα, επενδύσεις.

Αν δεν ήταν και η περίοδος της κρίσης που τα μέσα ενημέρωσης «μιλούσαν» νυχθημερόν για ομόλογα και spreads η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα εντελώς αποκλεισμένη από επενδυτική κουλτούρα που άρχισε πάντως να καλλιεργείται ξανά, κυρίως χάρι σε αναρτήσεις – συνήθως – οικονομολόγων στα social media. Επειδή ωστόσο οι γνώσεις είναι ακόμη σκόρπιες και ανεπαρκείς, οι επενδυτικές εταιρίες μέσω διαδικτύου, έχουν εντάξει στις ιστοσελίδες τους ολόκληρες σειρές μαθημάτων – σεμιναρίων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κατανοήσουν και τον τρόπο που δουλεύει το χρηματιστήριο αλλά και πως θα  έχουν την δυνατότητα να βάλουν το χρήμα να παράγει νέο χρήμα.

ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΟ 95% ΤΩΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ» ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ;

Σύμφωνα με την εταιρία στην οποία απευθύνθηκε το THETOTALBUSINESS, η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων επενδυτών της, επιλέγει να συμμετέχει σε επενδυτικά προϊόντα που αφορούν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κυρίως μετοχές μεγάλων εταιριών που θεωρούν ότι προσφέρουν «ασφάλεια», όπως η Apple, Amazon, Nvidia κτλ.

Η συγκεκριμένη εταιρία ωστόσο έχει κάνει προσπάθειες να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αξιόλογα ελληνικά επενδυτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα, ένα ETF που έχει εκδώσει εταιρία που αποτελεί θυγατρική συστημικής τράπεζας και μέχρι σήμερα προσφέρει πολύ ικανοποιητικό κέρδος που κυμαίνεται στο 9 με 10%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.