26 Οκτ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Νίκος Καραμούζης

5 MIN READ

Το Πρόσωπο : Νίκος Καραμούζης

Το Πρόσωπο : Νίκος Καραμούζης

Ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), συνεχίζει τις εντυπωσιακές επενδυτικές του κινήσεις στον χώρο των τροφίμων και ποτών, διευρύνοντας τη δραστηριότητά του με νέες, στρατηγικές επενδύσεις.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο είναι η συμμετοχή του στην εταιρεία Organic 3S Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων δημητριακών και γλυκαντικών υγρών από το 2011. Πρόκειται για μία επένδυση που έρχεται να επιβεβαιώσει τη στοχευμένη στρατηγική του Καραμούζη να εμπιστεύεται δυναμικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξή τους.

Η Organic 3S, που συνεργάζεται με την ιστορική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ (στην οποία επίσης έχει επενδύσει) στην παραγωγή υγρών γλυκαντικών, αποτελεί το νέο κεφάλαιο για τον 72χρονο επιχειρηματία, ο οποίος εισέρχεται πλέον και στον τομέα των δημητριακών. Η εταιρεία παράγει επίσης δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, ενώ δραστηριοποιείται και στην εμπορία βιολογικών προϊόντων.

Με κύκλο εργασιών που το 2023 ανήλθε σε 4,851 εκατ. ευρώ, έναντι 3,527 εκατ. ευρώ το 2022, η Organic 3S βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάτι που προσέλκυσε την επενδυτική προσοχή του SMERC.

Η απόκτηση του μειοψηφικού μετοχικού ποσοστού από το SMERC είχε ως στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας και τη βελτίωση της ρευστότητάς της. Ο Νίκος Καραμούζης, μέσω του επενδυτικού του ταμείου αποκτά άλλη μία εταιρεία με προοπτικές ανάπτυξης, την ώρα πάντως που ο CEO της Organic 3S, Ανδρέας Σιούτης, θα παραμείνει στη θέση του για να διασφαλίσει τη συνέχιση της δυναμικής πορείας της εταιρείας.

Τα προηγούμενα ηχηρά deals στον χώρο των τροφίμων

Η επένδυση στα δημητριακά δεν είναι η πρώτη για τον έμπειρο επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων. Αντίθετα, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς στρατηγικών επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Ο Νίκος Καραμούζης έχει σαφή προσανατολισμό προς τον τομέα των τροφίμων και ποτών, με στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο εταιρειών που θα διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά και τις θετικές τους προοπτικές.

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις του ήταν η είσοδός του στην αγορά του ελαιολάδου, μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικών μετοχών τριών εταιρειών του κλάδου, και συγκεκριμένα τωνΛατζιμάς Α.Ε., Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε., και Olympian Green International Α.Ε.. Αυτές οι εξαγορές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, την ώρα που η Ελλάδα αναδεικνύεται ως παγκόσμιος παίκτης στην αγορά του ελαιολάδου. Οι εταιρείες αυτές παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, με δυνατές βάσεις σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Το νέο αυτό επενδυτικό σχήμα έχει στόχο την αύξηση του τζίρου από τα 20 εκατ. ευρώ στα 40-45 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής και της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ενίσχυση των εξαγωγών, με στόχο να κατακτήσει αγορές όπως αυτές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας, όπου η ζήτηση για ελαιόλαδο είναι υψηλή.
Μια άλλη σημαντική επένδυση του SMERC αφορά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ιστορικής εταιρείας αναψυκτικών ΕΨΑ, μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας με την οικογένεια Τσαούτου. Στόχος αυτής της κίνησης ήταν η ενίσχυση του brand ΕΨΑ και η αύξηση των μεριδίων αγοράς της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα, η συμμετοχή του Καραμούζη στην Water Invest, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμφιαλωμένα νερά Σέλι και Διός, επιβεβαιώνει το γενικότερο ενδιαφέρον του για την αγορά του νερού και των αναψυκτικών.

Πριν από τις επενδύσεις σε ελαιόλαδο και νερά, το 2021, ο Νίκος Καραμούζης είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα. Η Krop διαχειρίζεται πάνω από 25 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως και εξάγει σε διάφορες διεθνείς αγορές. Επιπλέον, το 2022, επένδυσε στην εταιρεία Arosis, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή οσπρίων υψηλής ποιότητας, αποκτώντας μειοψηφικό μετοχικό ποσοστό.

Ποιος είναι ο Νίκος Καραμούζης

Ο Νίκος Καραμούζης είναι μια εμβληματική μορφή στον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα. Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1952, ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα, όπου κατείχε σημαντικές θέσεις σε κορυφαίες τράπεζες της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, υπήρξε πρόεδρος της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Grant Thornton.

Ο πρώην της Eurobank Νίκος Καραμούζης, θέλει να φτιάξει τον εθνικό... | Οικονομία Ειδήσεις

Ο Καραμούζης, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στον τραπεζικό τομέα. Μέσω του επενδυτικού του ταμείου SMERC, το οποίο ίδρυσε με στόχο να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο των επενδύσεων, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Το SMERC επικεντρώνεται σε στρατηγικές επενδύσεις που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εξάγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα όσπρια, το νερό και τα αναψυκτικά.

Ο Καραμούζης διατηρεί σημαντική παρουσία σε διάφορους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, είναι μέλος σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών όπως το Ίδρυμα Ωνάση, η Quest Holdings, και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Επιπλέον, είναι μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, ενός ελληνικού think tank που ασχολείται με την ανάλυση πολιτικών και οικονομικών θεμάτων.

Το όραμά του για τον κλάδο των Τροφίμων

Η στρατηγική του Καραμούζη στον χώρο των τροφίμων δείχνει ένα σαφές όραμα: να δημιουργήσει ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξωστρέφειας. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής και των εξαγωγών, φιλοδοξεί να προωθήσει το ελληνικό brand στις διεθνείς αγορές, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική γεωργία και η μεταποίηση.

Ο Νίκος Καραμούζης συνεχίζει να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του

Με τις συνεχείς επενδυτικές του κινήσεις, από τα δημητριακά και τα όσπρια έως το ελαιόλαδο και τα αναψυκτικά, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να εντοπίζει ευκαιρίες και να στηρίζει δυναμικές επιχειρήσεις. Μέσω του SMERC, προωθεί την επιχειρηματικότητα, στηρίζει την ανάπτυξη και στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών εθνικών παικτών στον τομέα των τροφίμων, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο Νίκος Καραμούζης συνεχίζει να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών του, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους πιο δραστήριους και επιτυχημένους επενδυτές στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.