26 Οκτ 2024
READING

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ: Από τον ελληνικό στην… επανάσταση του Espresso

5 MIN READ

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ: Από τον ελληνικό στην… επανάσταση του Espresso

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ: Από τον ελληνικό στην… επανάσταση του Espresso

Ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων και η σχέση τους με αυτόν είναι τόσο παλιά όσο και η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Από τις παραδοσιακές συνάξεις στα καφενεία με ελληνικό καφέ, μέχρι τη σημερινή επικράτηση του espresso και του freddo, ο καφές διατηρεί έναν κεντρικό ρόλο στην κοινωνική ζωή. Παράλληλα, οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων εξελίσσονται, με όλο και περισσότερους να αναζητούν την εμπειρία του καφέ επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι.

Ο ελληνικός καφές: Μια παράδοση που διαρκεί

Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα ξεκινά από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν ο καφές εισήχθη σταδιακά στα καφενεία. Ο καφές που σήμερα γνωρίζουμε ως ελληνικό, παραμένει βαθιά συνδεδεμένος με την ελληνική παράδοση. Πρόκειται για έναν τρόπο παρασκευής καφέ που είναι κοινός σε πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη πολιτιστική διάσταση και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, ο ελληνικός καφές εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Το 32% των καταναλωτών επιλέγει τον παραδοσιακό αυτόν καφέ, αποδεικνύοντας ότι η μακρά ιστορία του και η συναισθηματική του σύνδεση με την ελληνική κουλτούρα τον διατηρούν ισχυρό παρά τις νέες τάσεις.

Ένα αποτέλεσμα πάντως που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πληθυσμό μεγάλο σε ηλικία, που είναι λογικό σε ένα μεγάλο ποσοστό να προτιμά το αγαπημένο του ρόφημα με τη μορφή που το γνώρισε πριν πολλές δεκαετίες.

Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες: Από τον Φραπέ στον Espresso

Παρότι ο ελληνικός καφές παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις, ο Έλληνας πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν. Η δεκαετία του 1960 έφερε την επανάσταση του φραπέ, ενός κρύου στιγμιαίου καφέ που έγινε γρήγορα αγαπητό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνώνυμος με την ανεμελιά και τις βόλτες, ο φραπέ κυριάρχησε για πολλά χρόνια ως η βασική επιλογή κρύου καφέ. Μάλιστα, ο στιγμιαίος καφές, (φραπέ-νες), βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, με ποσοστό 30%.

Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα ακολούθησε τη διεθνή τάση της εξάπλωσης του espresso. Με τη μορφή του freddo espresso και του freddo cappuccino, ο espresso έχει πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος, φτάνοντας το 28% των προτιμήσεων των καταναλωτών, με ανοδικές τάσεις, που δείχνουν ότι σύντομα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή.

Η αυξημένη αυτή προτίμηση αντικατοπτρίζει τη στροφή των Ελλήνων σε πιο μοντέρνες μορφές καφέ, που προσφέρουν έντονες γεύσεις και ενέργεια, ενώ διατηρούν τη δροσιστική αίσθηση του κρύου ροφήματος.

Αυθεντική εμπειρία καφέ στο σπίτι

Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων ετών είναι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ στο σπίτι. Όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία, το 56% των Ελλήνων καταναλώνει τον καφέ του κυρίως στο σπίτι, κάτι που αποτυπώνει τη διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία για ποιοτική εμπειρία καφέ χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε καφετέρια.

Η ανάπτυξη της αγοράς των σχετικών μηχανών και η δημοτικότητα προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως οι κάψουλες espresso, δείχνουν την επιθυμία των καταναλωτών για καφέ επαγγελματικού επιπέδου στην άνεση του σπιτιού τους.

Αυτή η στροφή αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά στοιχεία μεγάλων εταιρειών καφέ, όπως η Nespresso η οποία ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ τζίρο, που σημειώνουν αυξημένες πωλήσεις μηχανών και προϊόντων καφέ στην ελληνική αγορά. Οι Έλληνες καταναλωτές, επιδιώκοντας την υψηλή ποιότητα και την άνεση, επενδύουν σε μηχανές καφέ και κάψουλες, δημιουργώντας μια μικρή “καφετέρια” στο σπίτι τους.

Η διαχρονική σχέση του Έλληνα με τον καφέ

Η αγάπη των Ελλήνων για τον καφέ δεν είναι απλώς μια τυχαία πολιτιστική συνήθεια, αλλά αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ζωής. Το 95% των Ελλήνων καταναλώνει καφέ, και η πλειοψηφία από αυτούς πίνει καφέ περισσότερες από μία φορά την ημέρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 40% πίνει δύο καφέδες την ημέρα, ενώ ένα 22% καταναλώνει τρεις καφέδες καθημερινά.

Αυτή η αφοσίωση στον καφέ εξηγείται τόσο από την κοινωνική του διάσταση όσο και από τη φυσική τόνωση και ενέργεια που προσφέρει. Είτε πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια χαλάρωσης στο σπίτι είτε για μια συνάντηση με φίλους σε καφετέρια, ο καφές διατηρεί τη θέση του ως το πιο δημοφιλές ρόφημα των Ελλήνων.

Παράλληλα με τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού καφέ, οι Έλληνες έχουν ενσωματώσει στις καταναλωτικές τους συνήθειες και τις νέες τάσεις κατανάλωσης καφέ. Το τρίτο κύμα καφέ έχει κερδίσει έδαφος και στην Ελλάδα, με την έμφαση να δίνεται πλέον στην ποιότητα του καφέ, τη φρεσκάδα του καβουρδίσματος και τη διαδικασία εκχύλισης. Οι καταναλωτές, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αναζητούν πλέον καφέδες ανώτερης ποιότητας και εμπειρίες που προσφέρουν εξειδικευμένοι barista.

Variety of cups of coffee and coffee beans on old wooden table

Η εξάπλωση του espresso και η ανάπτυξη των μικρών, ανεξάρτητων καφέ που εστιάζουν στην προέλευση των κόκκων και τη μέθοδο εκχύλισης είναι ένα σαφές δείγμα της επιρροής των παγκόσμιων τάσεων στην ελληνική αγορά. Οι Έλληνες αναζητούν πλέον πληροφορίες για την προέλευση του καφέ τους και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ποιοτικά προϊόντα, είτε πρόκειται για καφέ που καταναλώνεται στο σπίτι είτε για καφέ που αγοράζεται από καφετέριες.

Ο καφές παραμένει αναμφίβολα κεντρικό κομμάτι της ζωής των Ελλήνων

Συμπερασματικά, η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ είναι μακρόχρονη και βαθιά πολιτιστική, αλλά και ταυτόχρονα εξελίσσεται συνεχώς. Από τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέχρι τον espresso και τις νέες τάσεις κατανάλωσης στο σπίτι, οι Έλληνες δεν σταματούν να εξερευνούν και να απολαμβάνουν τον καφέ σε όλες του τις μορφές. Η κατανάλωση στο σπίτι έχει αυξηθεί σημαντικά, αντανακλώντας την επιθυμία για ποιοτική εμπειρία καφέ καθημερινά.

Ο καφές, είτε ελληνικός είτε espresso, παραμένει ένα κεντρικό κομμάτι της ζωής των Ελλήνων, συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις για γεύση, άνεση και υψηλή ποιότητα. Κι αν κάποιος διαφωνεί, μπορούμε πάντα να το συζητήσουμε, συντροφιά με έναν καφέ!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.